Syv Facebookpatenter der overrasker

Det er ingen hemmelighed at Facebook har spandevis af patenter, men nogle af dem er både overraskende og lidt skræmmende

kalhh / Pixabay

New York Times har kigget igennem stakken af Facebooks patenter igennem, og hvor mange af dem primært handler om kode og brugergrænseflade, så er der også nogle der har et noget andet sigte, eller muligheder.

Ifølge New York Times viser Facebooks patenter at firmaet overvejer at spore stort set alle aspekter af deres brugeres liv, altså hvor de er, hvad de laver, hvem de er sammen med, hvordan dine private forhold er og meget mere.

Angiveligt har Facebook udtalt at deres patenter ikke skal tages som indikationer for fremtidige produktplaner, og at de teknologier der er beskrevet i patenterne ikke er inkluderet i deres produkter og aldrig vil blive det. Men lad os nu se, patenter er der vel af en årsag?

De patenter som New York Times har kigget på viser dog, at Facebook har en stor interesse i ting der opsamler personlige informationer – på trods af at det netop er det de bliver klandret for i medierne.

Her er så de syv patenter som New York Times har fundet frem, som viser den dedikation om indsamling af personlige informationer.

Dine personlige forhold

Et af patenterne handler om at forudsige om du er i et romantisk forhold, og den vil gøre det ved at bruge informationer om, hvor mange gange du besøger en anden brugers side, antallet af folk i dit profilbillede og procentdelen af dine venner der har et andet køn en du har.

Klassificering af din personlighed

Et andet patent gør brug af dine opslag og beskeder for at finde ud af din personlighed. Patentet beskriver hvordan den vil afdække graden af din ekstroverthed, din åbenhed eller følelsesmæssig stabilitet, og derefter bruge disse karakteristika til at vælge hvilke opslag, historier og reklamer du skal se.

Forudser fremtiden

Så er der lige det patent der bruger dine opslag og beskeder, sammen med dine kreditkorttransaktioner og din placering for at forudsige hvornår en større livsbegivenhed, så som fødsel, død eller eksamen, vil finde sted.

Tjekker dit kamera

Facebook har også gang i et patent der analyserer billeder for at skabe en unik kamerasignatur, ved at bruge informationer om pixelfejl eller ridser i linsen. Den signatur kan bruges til at regne ud hvor tæt forbundet du er med en ven, baseret på hvor ofte I bruger sammen kamera.

Lytter til omgivelserne

Dette patent udforsker hvordan mikrofonen i din smartphone kan bruges til at identificere hvilke tv-udsendelser du ser på, og om du skruer ned for lyden i annoncer. Patentet beskriver også hvordan det elektriske interferensmønster strømkablet til dit tv skaber, kan bruges til at gætte på, hvilket tv-program du ser.

Spore din daglige rutine

Facebook har også et patent der udforsker muligheden af at spore dine ugentlige aktiviteter og sende notifikationer til andre brugere, hvis der kommer afvigelser i rutinen. Herudover vil patentet bruge din smartphones placering om natten, for at afgøre hvor du bor.

Beregner dine vaner

Det sidste patent som New York Times har kigget på foreslår at sammenligne placeringen af din smartphone med placeringen af dine venners smartphones for at finde ud af, hvem du socialiserer mest med. Patentet foreslår også at overvåge din smartphone og se om den er stationær, for at finde ud af, hvor mange timer du sover i døgnet.

Om Facebook vil bruge disse patenter eller ej er ikke til at vide, men det tegner et tydeligt billede af et firma der rigtig gerne vil samle så mange personlige informationer ind om deres brugere som muligt – og ikke mindst har tanker om, hvordan de kan bruges.

Husk på alt du foretager dig online, og på Facebook i særdeleshed, kan spores, så opfør dig forsigtigt og med omtanke.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3335 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?