Fra jeg så Galaxy A80 første gang, var jeg vild med den. Ikke på grund af det generelle design – der i høj grad ’bare’ er et traditionelt Samsung-design. Men på grund af kameraets udforming og teknologi.
Væk er det traditionelle frontkamera. I stedet bruges bagkameraet, og det sker ved at en del af mobilen kører op, og så vipper bagkameraet rundt og bliver til frontkamera. Jeg ved godt at det er mange bevægelige dele, og at de i princippet har lettere ved at gå i stykker end de kameraer der ikke bevæger sig – men jeg synes altså at det er fedt.
Samtidig betyder det, at alle de fede objektiver der typisk sidder på bagsiden af en smartphone, også bliver en del af frontkameraet, og at (næsten) alle de samme fede funktioner bliver gjort tilgængelige på frontkameraet.
Så mine forventninger til A80 var høje allerede inden jeg gik i gang med testen, og jeg kan godt røbe med det samme, at jeg ikke blev skuffet.
Tre spændende områder
En smartphone som A80, der er en mellemklasse-smartphone, har masser af områder jeg kunne kigge på. Hardware, hastighed, indbyggede apps og så videre. Men A80 er klart mest interessant på tre områder.
- Kamerasystemet
- Skærmen
- Batteriet
I denne test har jeg valgt at holde fokus på kamerasystemet, og kun kort berøre de andre ting, og lad os så ellers komme i gang.
Kamerasystemet består af tre objektiver. Et der bruges til 3D dybdemålinger, hovedkameraet på 48MP og et ultra-vidvinkel objektiv på 8MP og 123 graders synsvinkel.
En af de fede ting ved kameraet og den kamerasoftware der hører til, er alle de spændende funktioner du får. Funktionerne er: Nat, Panorama, Pro, Live-fokus, Foto, Video, Live-fokusvideo, Superslow, Slowmotion og Hyperlapse.
Jeg testede dem alle, men brugte primært Foto, som er den funktion de fleste af os vil bruge det meste af tiden. Jeg kiggede også på Nat, Live-fokus og Live-fokusvideo.
Nå ja – jeg var også kort forbi Superslow, men det var mere for at se om Samsung har ændret noget her – det har de ikke.
Galaxy A80 formåede at imponere mig under hele kamera-testen. Billeder taget med A80 er vildt flotte. Både med og uden vidvinkel bliver billederne flotte, god farvemætning og meget skarpe.
En ting der virkelig imponerede mig var, at selv når jeg tog billeder direkte mod solen, så blev billederne klare og skarpe. HDR-funktionen er virkelig lavet godt på A80.
Nat-funktionen er god, men ikke så god som jeg har oplevet på andre kameraet, specielt Huaweis mobiler.
Og jeg vil klart anbefale at du bruger stativ når du aktiverer Nat-funktionen. Men dermed er det ikke sagt, at du får gode nattebilleder, du får acceptable billeder. Den lukker ikke lys nok ind til at motiverne for alvor træder frem, og det er lidt surt, for jeg ved at det kan lade sig gøre.
Live-fokus, en fed funktion
Så er der Live-fokus-funktionen. Med den vælger du hvor meget du vil sløre baggrunden i forhold til det motiv du vælger. Det er en god funktion – specielt når du tager portrætbilleder.
Her har du virkelig mulighed for at få nogle meget flotte portrætbilleder frem.
Og det bringer mig direkte til Live-fokusvideo-funktionen. For den er virkelig fed. Her har du mulighed for at sløre baggrunden når du optager video, og det kan give nogle imponerende gode videoer. Jeg er meget imponeret over den funktion.
Nu jeg er ved video. Fordi der er et 3D dybdekamera kan du også scanne objekter og måle dem, ikke kun i 2D, men i 3D. Måske ikke den mest brugbare funktion, men den er faktisk ret fed.
Hvor Samsung også har gjort noget sejt er deres ”Super Steady Video”-funktion. Når du optager videoer, kan du aktivere den funktion, og så det er altså en meget overbevisende stabilisator du får på den konto. Naturligvis ikke i gimbal-niveau, men nok til at de fleste håndholdte videoer får fjernet næsten alle rystelser.
Og en fed ting: Når du aktiverer Selfie-mode, så har du adgang til næsten de samme funktioner: Live-fokus, Foto, Video, Live-fokusvideo og Hyperlapse, med helt samme specifikationer. Fedt, fedt, fedt.
Alt det andet
To andre funktioner som Samsung har indbygget i kameraet, og som er med til at gøre billedet markant bedre er ”Scene Optimezer” og ”Flaw Detection”.
Den første af disse funktioner finder selv ud af hvad du vil tage billeder af, og foreslår fx ar du skifter til vidvinkel, hvis du tager billeder af stranden, solnedgangen osv.
Flaw Detection opdager om dit motiv blinker med øjnene, om du bevæger kameraet eller om der er smuds på linsen, og gør sit bedste for at du undgår at tage billeder i et uheldigt øjeblik.
De to funktioner er gode, og min erfaring er, at optimeringen af kameraets indstillinger er super gode. Jeg har formået at tage ret gode billeder, specielt nærbilleder og planter har A80 formået at gøre langt bedre end min forventning.
På en mobil til under 5.000 kroner får du ikke alene et fedt kamera, du får også et meget avanceret kamera med funktioner som jeg ville have forventet på langt mere avancerede modeller. Godt gået Samsung – I har imponeret mig.
Ganske kort skal jeg da også lige forbi deres Infinity Display. Skærmen på A80 er på 6,7”, og skærmen går næsten til kant. Og når der samtidig ikke er noget kamera i skærmen, så får du virkelig en god udnyttelse af skærmen.
Batteriet skal da også lige nævnes. Med 3.600 mAh får du en mobil der uden problemer kan køre en hel dag, og så har den Super-Fast Charging, og det betyder at du meget hurtigt får opladt mobilen.