TEST af kaffemaskiner – underdog møder de dyre kæmper

Tre populære brands, der er til at finde i danske isenkræmmere, leverer filterkaffemaskiner i tre forskellige prisklasser. Pris og kvalitet bør gå hånd i hånd, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, som denne test afslører.

Filterkaffemaskiner er et praktisk og tidsbesparende redskab, når du skal brygge kaffe – om det er til dig selv eller et helt middagsselskab. Kaffe-connaisseurer sværger ofte til aeropress eller håndbrygget kaffe, fordi de giver en bedre aroma og får flere nuancer til at træde frem i kaffen, men hvis du er ligeså fumlefingret som mig, tager det ofte 10-15 minutter at lave en god kop kaffe med disse redskaber – dertil kommer rengøringen.

Nemmere er det at smække vand og bønner på kaffemaskinen og lade den gøre alt arbejdet. Resultatet bliver ikke det samme, men der findes filterkaffemaskiner, som faktisk kommer meget tæt på resultatet af den manuelle brygning. Det oplever jeg under denne 3-i-1-test – dog fra en lettere uventet kant.

IMG_20181029_150550

 

Jeg har samlet filterkaffemaskiner fra Moccamaster, KitchenAid og OBH Nordica – tre yderst populære brands på det danske marked. Prislejet strækker sig fra kr. 1.399 til kr. 2.399, hvormed de tre modeller ikke indgår i en decideret komparativ test, men det er interessant for mig at undersøge, om den dyreste maskine nu leverer den bedste kaffeoplevelse.

Design og materiale

OBH Nordica Legacy er testens billigste maskine til en vejledende udsalgspris på kr. 1.399. Modellen virker dog alt andet end billig, da den har en flot, kurvet design, og den er lavet af Diecast-aluminium, der er et dyrt kvalitetsmateriale. Kaffekanden har også et lidt anderledes look, hvilket kommer til udtryk i pindene, der viser litermålet.

Alt i alt er Legacy’en et smukt køkkenmøbel, du vil nyde at have stående fremme. Min eneste anke er, at OBH Nordica har været for fedtet med ledningen, der kun er 1,2 meter lang, hvilket betyder, at du skal have den stående lige ved stikkontakten.

IMG_20181029_151139
IMG_20181029_151105

 

KitchenAid har sørget for, at deres Pour Over 1,25 L-model skiller sig ud fra mængden af kaffemaskiner med generisk design, hvilket er forventeligt, når det netop kommer til KitchenAid.

Den amerikanske producent er verdensberømt for sit design, der minder om mellemkrigstiden møder det 21. århundrede. For Pour Over 1,25 L fusionerer det klassiske design med moderne funktioner, da du har mulighed for at tidsindstille kaffebrygningen. Noget, jeg personligt er glad for, eftersom kaffen står klar, når jeg vågner om morgenen.

KitchenAid ødelægger dog den æstetiske oplevelse, fordi maskinens ydre hovedsageligt består af det, der føles som let og billigt plastikmateriale. Især lågen, der dækker over indgangen til vandbeholderen, virker som noget billigt juks. Materialevalget lever bestemt ikke op til forventningerne til et luksusbrand.

 

Moccamaster betragtes som Rolls Royce inden for kaffemaskiner, og den hollandske producent er verdenskendt for de håndlavede maskiner af solidt materiale. De skuffer ikke deres KBGC982, der er lavet af holdbart metallisk materiale.

Designet er Moccamaster-classic, som du kender det fra tidligere tider. Alt i alt føles maskinen med navnet, der er svært at huske, som et lækkert møbel.

IMG_20181029_151157

Brygningstiden

KitchenAid formår at skille sig ud fra mængden, det vil sige de to øvrige maskiner, eftersom Pour Over 1,25 L er en otte-koppers maskine, mens OBH Nordica og Moccamaster har leveret 10-koppers maskiner. Det er dog ikke det eneste punkt, hvor den amerikanske producent gør sig bemærket, som jeg opdager under mine tests.

Forvirringen bliver dog total, da det går op for mig, at alle tre maskiner har en kapacitet på 1,25 liter, hvilket betyder, at KitchenAid, sikkert kun for at genere mig, i princippet er en 10-koppers maskine, men de blot har valgt at kalde den en otte-kopper. Løsningen bliver dog, at alle tre kaffemaskiner får den samme mængde vand, når brygningstiden skal testes.

Foruden samme mængde vand får alle modeller den samme mængde kaffe, der har samme lettere grove kværningsgrad. Kaffen er Rwanda Umurage, omnirist, fra Kaffedepartementet, der har noter af blåbær og ahornsirup. Før jeg smager hver kop, renser jeg min pallette med et stort glas vand – denne test har resulteret i et usædvanligt mange tisseture. Resultatet er:

 • KitchenAid tager 11:09 minutter om at brygge syv kopper, hvilket svarer til vandmængden hos de andre maskiner
 • Moccamaster tager 5:13 om at brygge otte kopper.
 • OBH Nordica Legacy tager 5:12 minutter om at brygge syv kopper, men med vand til otte – den sidste kop fordamper.

Moccamaster og OBH Nordica tager lige lang tid om at brygge, mens KitchenAid Pour Over 1,25 L er mere end dobbelt så mange minutter om at brygge samme mængde kaffe. Ligger forklaringen i, at KitchenAid-maskinen bruger længere tid, fordi den brygger en endnu bedre kop end konkurrenterne?

IMG_20181029_150730

Kaffesmagen

Bryggetiden kan sagtens hænge sammen med en bedre smagsoplevelse, da vandet kan have længere tid til at trække aroma og smag fra bønnerne. Med KitchenAid Pour Over 1,25 L får jeg en fornemmelse af blåbær og en smule sødme i kaffen, hvilket er i overensstemmelse med beskrivelsen af Rwanda Umurage-bønnere. Blåbærrene træder lidt mere frem i eftersmagen, og det er min oplevelse, at kaffen har en god fylde. Jeg efterlades med en smule røget, men kraftig eftersmag. Alt i alt en rigtig god smagsoplevelse.

Moccamasteren giver en øjeblikkelig smag af blåbær, der træder markant frem med en smule syrlighed. Jeg fornemmer til gengæld ikke sødmen fra ahornsiruppen. Jeg oplever en god og rund smag, og eftersmagen er ikke ligeså tung som med KitchenAid-maskinen. Til gengæld føler jeg heller ikke, at eftersmagen kommer til live på samme måde, hvilket gør Moccamaster-oplevelsen en anelse flad, når kaffen er blevet indtaget. Smagen i selve indtagelsesøjeblikket er dog mere markant og fyldig – til en bryggetid på det halve af KitchenAid-maskinen.

Legacy-maskinen er dog testens store joker, eftersom den overrasker mig gevaldigt med at have den bedste aroma og en nærmest eksplosiv smag af blåbær og en fremtrædende sødme.

Eftersmagen er mild og behagelig, eftersom blåbærnoten bliver ved med at hænge fast efter nogle minutter. OBH-Nordica leverer ganske enkelt den bedste smagsoplevelse, hvilket kommer bag på mig, fordi det er den billigste maskine i testen – og bryggetiden matcher Moccamaster-maskinen.
Dermed forstår jeg ganske enkelt ikke, hvilke formål den forlængede bryggetid skal være godt for, når det kommer til KitchenAid-maskinen. Resultatet er rigtig godt, og du får en skøn filterkaffemaskine, hvis vi ser bort fra det billige plastikmateriale, hvilket gælder design såvel som kaffesmag. Ikke desto mindre tilhører sejren Legacy med det bedste resultat. Moccamaster vinder på fornemmelsen af lækkerhed, da maskinen er lavet af metal, mens kaffeoplevelsen også ligger i den høje ende.

Går du efter den bedste smagsoplevelse, anbefaler jeg Legacy fra OBH-Nordica. Omvendt er timerfunktionen i KitchenAid-maskinen yderst bekvem, mens Moccamaster leverer den mest lækre og rengøringsvenlige maskine – hvad end du prioriterer højest.

Produktinformation

 • Navn: Legacy
 • Producent: OBH-Nordica
 • Bryggetemperatur: 92-96 grader
 • Kapacitet: 1,25 liter
 • Ledningslængde: 1,2 meter
 • Bryggetid ved otte kopper: 5,12 minutter
 • Vejledende udsalgspris: Kr. 1399
 • Mere information hos OBH-Nordica

Bedømmelse

Samlet vurdering 95% 

OBH-Nordica Legacy leverer en fantastisk kaffesmag – både ved indtagelse og eftersmag. Filterkaffemaskinen formår at få kaffebønnernes noter til at træde frem, mens eftersmagen bliver hængende et godt stykke tid. Maskinen har et lækkert design og noget af et fund prisen taget i betragtning. De eneste minus er ledningens længde, der reducerer placeringsmulighederne, da den skal stå tæt på en stikkontakt.

Produktinformation

 • Navn: KBGC982 AO
 • Producent: Moccamaster
 • Bryggetemperatur: 92-96 grader
 • Kapacitet: 1,25 liter
 • Ledningslængde: Ikke oplyst
 • Bryggetid ved otte kopper: 5,13 minutter
 • Vejledende udsalgspris: Kr. 2.399
 • Mere information hos Moccamaster

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Moccamaster KBGC982 AO er en lækker maskine i flot metallisk materiale. Den gør det, den er skabt til; nemlig at brygge god kaffe hurtigt. Maskinen leverer en rigtig god kaffesmag med gode nuancer, men eftersmagen opleves en anelse flad. KBGC982 er samtidig nem at rengøre, da den ikke har kringlede kroge, hvor kluden har svært ved at komme ind.

Produktinformation

 • Navn: Pour Over 1,25 L
 • Producent: KitchenAid
 • Bryggetemperatur: 93 grader
 • Kapacitet: 1,25 liter
 • Ledningslængde: Ikke oplyst
 • Bryggetid ved otte kopper: 11,09 minutter
 • Vejledende udsalgspris: Kr. 1.999,95
 • Produktside findes ikke

Bedømmelse

Samlet vurdering 75 %

KitchenAid Pour Over 1,25 L har et flot design, men lækkerhedsfornemmelsen ødelægges af det tilsyneladende billige plastikmateriale, maskinen er lavet af. Samtidig har den en krig om at brygge kaffen. Det er som om, KitchenAid har fordelt produktionsomkostningerne forkert ved at inkludere en timer, der gør, at maskinen kan lave kaffe på et bestemt tidspunkt. Fokus skulle hellere have været bedre materiale og reduceret bryggetid. Kaffesmagen har dog gode noter og nuancer, men vi er ikke helt deroppe, hvor kaffeenglene sjunger.

Kommentar til artiklen?