TEST: Expain – gadget der hjælper mod smerte

Vi er mange der render rundt med smerter i skuldre og nakke. Her på redaktionen har vi testet to gadgets fra Expain der lover at hjælpe vores udsatte nakke og skuldre

Det måtte komme – gadgets der kan hjælpe alle os arme skrivebordsryttere, der ofte lider af ømme skuldre. Den ene af de to gadgets fra Expain som vi har testet holder øje med om vi bevæger vores skuldre nok i løbet af dagen, og den anden leverer forskellige former for massage – fire ifølge pakken, tre som vi kunne finde.

Expain Change Neck & Shoulders

Lad os lige starte med at kigge på sensoren også kaldet for Expain Change Neck & Shoulders. Navnet hentyder til at den skal få dig til at ændre måden du arbejder på, så dine nakke- og skuldersmerter forsvinder.

expain change neck & shoulders

Sensoren er relativ lille, og den sættes fast på din skulder ved hjælpe af nogle plastre der følger med. Du presser den godt ned og tænder den – en vibration bekræfter at du har tændt sensoren, og så er det ellers bare at gå i gang med din vanlige aktivitet.

Det var så hvad vi gjorde, og der gik ikke længe inden vi fik vores første påmindelse om en dårlig arbejdsstilling. En lille vibration fortalte os, at vi havde holdt vores skulder for længe i samme stilling, så det var i virkeligheden ikke nogen stor overraskelse at vi fik påmindelsen.

Sådan forløb vores dag. Fra tid til anden fortalte den lille gadget os, at det var tid til at ændre stilling. Der er ingen tvivl om, at det i længen vil hjælpe os, og sikre at vores skulder ikke bliver så øm, og at antallet af spændingshovedpiner nok skal forsvinde.

En af de ting vi var lidt bekymrede for var, om det blev ubehageligt at gå med den lille sensor i længere tid. Men realiteten var, at vi faktisk ret hurtigt glemte at vi havde den på – altså når den ikke lige vibrerede og mindede os om en dårlig arbejdsposition.

Der medfølger også en lille app til sensoren, som kan bruges til at analysere din arbejdsvaner når dagen er slut.

Den henter data fra Expain-sensoren, og på app’en kan du se, hvornår på dagen du har en dårlig arbejdsposition, og ikke mindst hvor mange gange. Den information kan du så bruge til at ændre dine vaner med, og ikke mindst se dit fremskridt.

expain change neck & shoulders

Vores vurdering

Expain Change Neck & Shoulders er faktisk en rigtig god lille gadget. Forebyggelse er klart den bedste måde at komme ømme skuldre og nakke til livs på, og det er lige der den har sin fordel.

Derudover så sidder den rigtig godt og du glemmer hurtigt at du har den på, og vi blev ret glade for den i løbet af vores test. Men omvendt så skal du også lige finde 1.200 kroner, og diskussionen er om den er pengene værd – her er vi så langt mere i tvivl. For det er rigtig mange penge for en sensor der måler din aktivitet i skulderen.

Expain Relax Mini

Nogle gange er det så ikke nok at få at vide at du gør tingene forkert. Nogle gange skal der behandling til, og det er så her Expain Relax Mini kommer ind i spillet. Den kan give forskellige massageformer. Manualen siger fire, Vibration, punkt-massage, hjul og el-stimulering.

expain relax mini indhold

Vi fandt Vibration, hjul og el-stimuleringen. Men præcist hvad de mener med punkt-massage aner vi altså ikke – andet end at du måske kan presse et af hjørnerne fra Relax Mini ned i de ømme muskler.

Men lad os lige starte et andet sted. Formen er mere eller mindre firkantet med fire hjørner, og i midten et metalhjul du kan dreje på. Dette metalhjul er programvælger for, hvad du vil bruge Relax Mini til, eller det er her du vælger mellem to af mulighederne – vibration og el-stimulering, og sidstnævnte også styrken af stimuleringen.

Når du vælger vibration begynder hele enheden at vibrere hurtigt, og vibrationen er kraftigst i det enen hjørne. Det presser du så ned mod det ønskede område og holder den der så længe du måtte ønske.

Vælger du el-stimulering så kan du vælge mellem tre forskellige styrker, og når du har valgt den ønskede styrke, så presser du de to andre hjørner ned mod det område der skal behandles. Snart så mærker du strømmen, og musklen begynder at trække sammen.

Inden vi går videre, så er vi nødt til at kommentere på de to former for massage. Vibrationen kan være ok, men når du selv skal holde dimsen ned mod f.eks. din nakke, så er det både besværligt og ikke særlig komfortabelt. Den behandling droppede vi ret hurtigt.

Det samme gjorde sig gældende for el-stimuleringen. For det første så er det meget besværligt at holde den på nakken, for det andet er langt fra behageligt. Når først el-stimuleringen begynder så går der ikke længe inden det bliver ubehageligt, selv ved små strømdoser.

Vi er også lige nødt til at kommentere på betjeningen. For det metalhjul der skal bruges til at vælge med, er virkelig besværligt at bruge, det får Expain altså ikke point for, tværtimod.

Endelig er der det de kalder for ’hjul-massage’. På det ene hjørne er der påsat et lille plastikhjul med spidser på, og det er dem du så kan køre hen over de ømme områder. Helt ærligt – det er bare tåbeligt og kan ikke en gang bruges som kløpind.

Vores vurdering

Expain Relax Mini er en underlig gadget. Den har på papiret nogle gode muligheder, men der er besværlig at bruge, og nogle gange decideret tåbelig.

Vi kan ikke se den har nogen gavnlig effekt overhovedet. Dertil er den for besværlig at bruge. Det bedste vi kan sige om den er, at den er harmløs.

Produktinformation Expain Change Neck & Shoulders

  • Produktnavn: Expain Change Neck & Shoulders
  • Producent: Expain
  • Pris: Set til kr. 1.199,-
  • Mere information hos Expain

Bedømmelse Expain Change Neck & Shoulders

Samlet vurdering 55%

Expain Change Neck & Shoulders er som sådan en fin gadget. Men at give 1.200 kroner for en gadget der ikke gør andet end at minde dig om, at du skal huske at skifte arbejdsstilling er for meget. I princippet kan du klare det med en app på din smartphone.

Produktinformation Expain Relax Mini

  • Produktnavn: Expain Relax Mini
  • Producent: Expain
  • Pris: Set til kr. 499,-
  • Mere information hos Expain

Bedømmelse Expain Relax Mini

Samlet vurdering 20%

Det er ikke så tit at vi siger at en gadget fejler totalt. Men det mener vi faktisk at Expain Relax Mini gør. Den er svær at bruge, den har nogle underlige funktioner og det er svært at se at den overhovedet har nogen gavnlig effekt.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?