TEST: Fed, men dyr, laptop til de kreative – med indbygget dobbeltskærm

Den nye ZenBook Pro Duo 15 fra Asus er en imponernede arbejdshest, masser af kraftoverskud, fed dobbeltskærm men prisen er høj - meget høj

Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED. Foto: Asus

Det er svært ikke at lade sig imponere over den nye ZenBook Pro Duo 15 fra Asus. Den emmer af kvalitet og kræfter til kreative opgaver, og måden ekstraskærmen, ScreenPad Plus, glider op på når du åbner for låget og hele maskinen samtidig løfter sig lidt op, er altså super fræk.

ZenBook Pro Duo 15 OLED, for at være helt præcis, er ikke en gamer, eller en maskine du køber til det traditionelle kontorarbejde – prisen ligger omkring 24.000 og op, alt efter konfiguration. Af samme grund har jeg ikke sendt den igennem benchmarks der har noget med spil at gøre – det giver ikke mening.

Men jeg testede den grundigt med grafisk programmer, herunder Adobe Premiere Pro og Photoshop, samt en række andre programmer i samme genre.

Asus ZenBook Pro Duo 15. Foto: Asus

Specielt med Adobe programmerne er der en fed detalje, for de understøtter nemlig direkte ScreenPad Plus, det betyder umiddelbart to ting. Enten kan du vælge at flytte programvinduer og menuer ned på ekstra skærmen, eller også – og det blev min favorit – så kan du vælge at bruge den funktion på ekstraskærmen, de kalder for Kontrolpanelet.

Det bliver faktisk til et helt mikserbord, med drejehjul skydere og knapper, og det betyder at du let kan styre video, lyd og effekter når du redigerer. Den funktion faldt jeg fuldkommen for, og den kommer jeg virkelig til at savne når jeg fremover skal redigere videoer.

Det stod også hurtigt klart for mig, at laptoppen ikke mangler kræfter til at håndtere disse programmer. Den loadede videoer og billeder vildt hurtigt, og selv med mange effekter lagt på videoerne, gik det stærkt med at rendere og eksportere videoerne, noget jeg ellers ofte venter længe på. Det skyldes ikke mindst at laptoppen har (mulighed for) den nyeste 10. generation Intel Core i9-processor, masser af hukommelse og superhurtigt PCIe SSD.

Men når du arbejder med grafik og video på en laptop, så kommer skærmen ofte til kort, men Asus har smidt en superfej 4K OLED-skærm i laptoppen, og det ses. Den har et super flot sortniveau og en meget flot farvekvalitet, og det kommer ikke som en overraskelse at den er Pantone-valideret, så professionelle kan stole på farverne på skærmen.

Ekstraskærmen kan naturligvis bruges som jeg nævnte før, men da den også er en 4K-skærm, så kan du også forlænge billedet ned på den, og det skaber en virkelig imponerende oplevelse når du arbejder på laptoppen. Du kan også smide programmer som Zoom, Teams eller lignende derned, hvis der er programmer du gerne vil have aktive og synlige hele tiden.

Sammen med ZenBook Pro Duo 15 OLED kommer der også en pen/stylus og det er faktisk ret fedt, for det betyder at det er markant lettere at redigere i billeder og videoe, når det kommer til præcisionsarbejdet. Og hvis du har lyst til at tage noter, så kan du bruge håndskrift.

Asus ZenBook Pro Duo 15. Foto: Asus

Når jeg nu alligevel er ved tilbehør, så medfølger der også en håndledsstøtter, der går ud i et med laptoppen når du har åbnet den, og det gør den meget behagelige at arbejde på.

Men det bringer mig så også til en ting jeg ikke just er begejstret for – nemlig tastaturet. Hvor hele laptoppen skriger kvalitet, så er tastaturet ikke helt samme oplevelse. Det føles mere plastikagtigt, og så er der lige musepladen – den har Asus flyttet ud til højre i stedet for under tastaturet som vi kender for mange.

Det er som udgangspunkt en god ide, for musepladen kommer ofte i vejen. Men at have en museplade ude til højre, en museplade der forresten også kan blive til et numerisk tastatur, virker så heller ikke. Den er besværlig at bruge, og den tager for meget plads op for resten af tasterne. Så meget at jeg ofte rammer forkert når jeg skriver på tastaturet.

Og så er der lige prisen – for den er altså høj. Og jeg kan ikke lade være med at tænke at den også er for høj. Hvis du for alvor skal have noget ud af denne laptop, så ender prisen på omkring 28.000 kroner, og personligt synes jeg at den er for høj.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Det er en lækker laptop, ingen tvivl om det. Den har virkelig mange kræfter, den er oplagt til grafisk og kreativt arbejde, og den ekstra skærm er en lille genialitet som jeg virkelig nyder.

Skærmen har en meget høj kvalitet og understøtter laptoppens oplagte muligheder som grafisk arbejdshest, og sammen med den stylus der kommer med, er øges de kvaliteter markant.

Men prisen er for høj og jeg er ikke begejstret for tastaturet, og derfor ender bedømmelsen her.

Du kan læse mere om ZenBook Pro Duo 15 OLED her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3702 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?