TEST: Fitbit Versa skuffer – middelmådig tracker, dårligt smartwatch

Fitbit Versa vil så gerne være et smartwatch, men sætter sig mellem to stole. Desværre betyder det også, at Fitbit Versa ikke lever op til forventningerne, og faktisk så fejler det flere gange i min test

fitbit versa fitbit versa

Jeg har i mange år været en stor fan af Fitbits produkter. De har været de mest præcise når det kommer til målinger af hjerterytme, søvn og aktivitet, og de har bare kørt uden problemer.

Men pludselig besluttede Fitbit at nu skulle de med på smartwatch vognen, og kom med en række af deres egen version af et smartwatch.

Der var der det begyndte at gå ned ad bakke for dem med deres produkter, og Fitbit Versa som er nyeste version af deres smartwatch, er ingen undtagelse.

Fitbit Versa skuffer på rigtig mange områder.

En ting er at Fitbit vælger at designe deres ur så det minder i uhyggelig grad som Apple Watch, noget helt andet er at de vælger at bruge deres helt eget operativsystem, Fitbit OS.

Fitbit Versa. Foto: Lars Bennetzen
Fitbit Versa

Næsten ingen apps

Hvad betyder det for dig som bruger af Fitbit Versa (eller andre af Fitbits smarte ure)? Jo det betyder at du ikke har adgang til de millioner af apps du kan finde på Google Play.

Alle andre smartwatch-mærker benytter Android Wear (ja ja, ikke Apple Watch, men det er jo kun Apple udvikler til iOS), og det giver en stor frihed for brugerne.

Men Fitbit bruger så deres eget, og det betyder også at du kun kan vælge de apps der findes i deres økosystem. Og helt ærligt, der findes ikke ret mange.

Så du kan f.eks. ikke få Spotify, navigation, kamerastyring eller nogle af alle de andre fede apps der findes til Android Wear-baserede ure.

Og inden jeg kommer til selve uret, så skal jeg også lige brokker mig over urskiverne. En af de fede ting ved både Apple Watch og Android-baserede smartwatches er, at du kan vælge blandt en myriade af forskellige urskiver.

Der findes også en række urskiver til Fitbit Versa, men – og her er et gevaldigt men. Dem som Fitbit leverer (de er delt op efter producenter i oversigten), de er alt andet end kønne.

Jeg fandt så en del flotte og funktionelle urskiver, men – og der er et stort men – det var meget vanskeligt at få dem installeret.

Jeg prøvede ad flere omgange, og ofte endte jeg med at Fitbit Versa skrev at der var sket en fejl i overførslen og at jeg skulle prøve igen.

Det kunne jeg så bare ikke, for Fitbit App’en troede at skiven var installeret.

Jeg måtte så forsøge at installere en anden urskive, og hvis det gik godt kunne jeg så efterfølgende forsøge med den urskive jeg ønskede.


Læs også:

Smarte ure der overvåger din aktivitet De første smarte ure der dukkede op på markedet var stort set bare glorificerede digitale ure, med ringe eller ingen egentlig merværdi i forhold til d...
Designer smartwatch fra Michael Kors Michael Kors Access-samling, Sofie touchscreen er blevet opdateret med en række avancerede funktioner, så som måling af hjerteslag, vandtæt teknologi,...

Fitbit Versa

Alt andet end gratis

Det lykkedes mig endeligt at få den valgte urskive ind på Fitbit Versa, og så var jeg glad – et stykke tid altså. For efter et par dage var urskiven væk. Efter adskillige genstarter af Fitbit Versa fik jeg en besked på urskiven om at jeg skulle gå ind på en bestemt webadresse og indtaste en kode, hvis jeg ville fortsætte med at bruge den urskive.

Fitbit Versa

Det prøvede jeg så, og det viste sig at jeg så skulle betale næsten 3 dollars for den, og SÅ pæn var den altså heller ikke.

Ved at nærlæse teksten der stod til urskiverne (og den tekst var ofte ikke synlig når du bare klikkede ind på urskiverne, der skulle du klikke på ”læs mere”), så var hovedparten af dem ’købe’-urskiver.

Hvis jeg havde givet 1.600 kroner for et smartwatch, så ville jeg nok blive lidt muggen i masken over at skulle ud og betale for urskiver – specielt når de nu er gratis til alle andre smarte ure.

Jeg havde så endda tilgivet Fitbit for at forsøge at finde en business-model her, hvis de havde leveret bare et par urskiver der ikke lignede noget Picasso havde malet på en dårlig dag, mens han var på et speed-trip.

En fin fitness-tracker

Som smartwatch falder Fitbit Versa igennem med et hult drøn. Men som tracker er det ganske udmærket. Det holder konstant øje med din puls, og det gør den ret præcist – det meste af tiden altså.

Den har ret godt styr på, hvor længe du sover om natten, og den tracker ret godt din aktivitet. F.eks. så mapper den din rute når du cykler, og det er ret fedt at se turen når du kommer hjem foran computeren, eller på app’en i din smartphone.

Men Fitbit Versa har et problem. For under min test, så stoppede den fra tid til anden. I en periode stod den længe på et pulsslag på 58, hvilket er min normale hvilepuls – men den insisterede på at pulsen ikke ændrede sig når jeg cyklede en tur… Jeg måtte genstarte uret før den igen fandt ud af at måle min puls korrekt.

Under testen var det tydeligt at Fitbit OS ikke var for stabilt, og derfor undrede mig igen, at de ikke bare havde valgt at gå Android Wear vejen.

Fitbit Versa kan for resten også bruges under vand, og tracke når du svømmer – det er en ret fed lille feature.

Det bringer mig til urremmen. For den kan nemlig skiftes, og i princippet er det let at skifte urskiven. Men i praksis er det hamrende svært.

Der er en lille not der skal skydes til siden og holdes der, mens remmen sættes på plads. Mine velvoksne hænder var bare ikke i stand til at gøre det.

Det tog mig nok det meste af 15 minutter af få sat en større urrem på (der medfølger to forskellige urremme i to forskellige størrelser, hvilket et ret fedt), og det er bare ikke ok. Den slags skal være let.

skærmbillede 4

Alt det andet

 

Jeg skal nu også lige rose Fitbit. For deres nye app er rigtig god. Den giver et godt overblik over dine aktiviteter, og du kan let se historikken i det du tracker – fx søvn, motion, væske og puls.

Fitbit Versa

At jeg så ofte oplevede at den ikke ville synkronisere ordentligt er noget helt andet, men også et problem som jeg synes Fitbit skal have tæsk for.

Den var heller ikke god til notifikationer. På trods af at jeg havde givet lov til det, så fik jeg aldrig besked om sms eller mails på min smartphone, og så falder lidt af ideen med et smartwatch altså på gulvet.

På den igen Fitbit – det er ikke godt nok.

Fitbit har så også introduceret noget de kalder for Sundhedssporing for Kvinder. Og det hjælper dem med at følge deres månedlige cyklus.

Om det er godt eller dårligt skal jeg lade være usagt – jeg havde ikke lige brug for den del af urets funktioner.

Alt i alt er Fitbit Versa et dårligt smartwatch og en ok tracker. Men de har godt nok tabt en del i forhold til tidligere tiders totale dominans på fitness-tracker området.

Mit råd: Skomager bliv ved din læst. Enten så holder I jer til at være en rendyrket tracker, eller også så bruger i Android Wear som alle andre der laver smartwatches – for Fitbit OS er bare ikke godt nok.

Produktinformation

  • Produktnavn: Fitbit Versa
  • Producent: Fitbit
  • Sensorer: 3-akset accelerometer, 3-akset gyroskop, pulsmåler, højdemåler, lysføler,
  • Skærm: Berøringsfølsom, farve LCD
  • Batteri: Opladningstid ca. 2 timer, levetid 2-3 dage alt efter brug
  • Vandtæt ned til 50 meter
  • Tåler temperaturer ned til -20 grader Celsius og op til 60 graders Celsius
  • App virker til både iOS og Android
  • Pris: Set til kr. 1.599,-
  • Se mere hos Fitbit

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Fitbit Versa er begyndelsen til enden for Fitbit. Det vil så gerne være et smartwatch, men ender med at være et dårligt et af slagsen, og samtidig så er det ikke nær så stabilt som tidligere produkter fra Fitbit.

Under testen oplevede jeg forbindelsesfejl, synkroniseringproblemer, fejl med installation af urskiver og mere i samme skuffe. Samtidig var der også problemer med at den ikke altid målte aktuel puls, og det er bare ikke godt nok.

Fitbit var en gang de største inden for fitness trackere, det er de ikke længere. På den igen Fitbit – det må I altså gøre bedre.

Læs også:

Fitbit cloner Apple Watch Hvis du bruger en fitness-tracker, så kender du med garanti godt Fitbits forskellige produkter. De har nu sendt deres andet smartwatch på gaden – Fitb...
Ny app fra Fitstar giver dig en personlig træner App’en, der hidtil kun har været tilgængelige til iOS-enheder er nu lanceret til Android-brugerne også. Samtidig så arbejder den sammen med din Fitbit...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2126 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?