TEST: Flot evolution af MacBook

Apples nyeste laptop, MacBook Pro 15”, er en god videreudvikling af den sidste model, og bringer nogle rigtig spændende nye funktioner med sig. Vi her på redaktionen er rigtig glade for den nye laptop, på nær et enkelt punkt eller to

MacBook Pro 15"
MacBook Pro 15"

Med den nye MacBook Pro 15” har Apple gjort det samme som de har gjort med alle deres produkter i gennem de sidste par år. De har taget en vinder og forbedret den på nogle få, men vigtige områder. Ikke en revolution, men en smart og god evolution.

På MacBook Pro 15” finder vi derfor blandt andet ting som Touch ID, Touch Bar, forbedret lyd og en markant forbedret skærm. Der er mange andre ændringer i den nye MacBook, men disse er de mest markante. Det er dog ikke de eneste vi kommer til at kigge på, men de er umiddelbart de største nyheder.

Elegant design

Det første der springer i øjnene ved den nye MacBook er størrelsen. Apple har virkelig arbejdet med dimensionerne og fået vægten ned på 1,83 kg og tykkelsen ned på kun 15,5 mm. Så allerede inden vi åbnede låget var vi glade for designet, og den glæde fortsatte da vi åbnede låget.

Om end skærmen ikke er kantløs, så kører Apple skærmen meget tæt på kanten, og koblet sammen med den nye retinaskærm med en opløsning på ikke mindre end 2.880 x 1.800 er det en meget elegant laptop.

Det elegante indtryk fortsætter når man kigger på selve tastaturområdet. Tasterne minder umiddelbart om de traditionelle (hvilket snyder lidt, men mere om det senere), pegepladen er blevet markant større, faktisk to gange så stor som tidligere modeller, og så understøtter den naturligvis Force Touch.

Men det helt store clue er den nye Touch Bar, der erstatter de traditionelle funktionstaster. Både under brug, og når den ikke er aktiv er den med til at give laptoppen et elegant udtryk.

Det samlede designmæssige indtryk er derfor overvældende positivt, og det er klart en laptop som vi har nydt at have med rundt på opgaver.

Touch Bar

Som nævnt lige før, så er Touch Bar en af de helt store nyheder, og den er kombineret med Touch ID som også er en nyhed.

Touch Bar er faktisk en lille genialitet, for den ændrer sig alt efter, hvad du har gang i. Så hvis du f.eks. fyrer op under Safari, kan du skifte mellem fanerne blot ved at stryge fingeren hen over displayet.

Du kan altid skrue op og ned for lyd og lysstyrke, vælge søgefunktion og meget mere. Og det fede er, at når du vælger en funktion, så ændrer resten af Touch Bar sig, så den understøtter den funktion du har brug for.

Samtidig er der en lang række programmer der har speciel understøttelse af Touch Bar, hvilket betyder at mange funktioner kan nås direkte fra Touch Bar. Det kræver lidt tilvænning, men når først du har brugt den lidt, så bliver den en super god følgesvend i hverdagen.

Man kunne tro at du kommer til at mangle de klassiske funktionstaster, men dem har du skam også adgang til fra Touch Bar. Du behøver blot klikke på fn-tasten, så dukker de op i displayet.

En del af Touch Bar er knappen til Touch ID, som du bruger til at tænde og logge ind med. Touch ID scanner lynhurtigt dit fingeraftryk og låser laptoppen op.

Hele Touch Bar, Touch ID konceptet er en super god ide, og det spiller bare. Klart noget af det der er med til at gøre MacBook Pro 15” til en elegant laptop.

Lyd og lys

De to sidste af de større nyheder er lyden og skærmen. Apple har redesignet højttalerne totalt. Lyden er imponerende god i MacBook Pro 15”, den har en fantastisk god bas der danner en dejlig bund og både mellemtone og diskant er meget klar. Dermed får du et overraskende godt lydbillede, og det er en fornøjelse at lytte til musik på den.

Samtidig har Apple forbundet højttalerne direkte til systemets strømforsyning, og derved kan højttalerne klar op til tre gange så høj spidsbelastning.

Lyden står dog ikke alene, for skærmen er ligeledes en fornøjelse at betragte. Den høje opløsning og den høje pixel-tæthed kombineret med en lysstyrke på 500 nits og et farveområde der giver 25% flere farver end almindelig RGB, er billedet super flot, klart og en nydelse at kigge på.

Alle de andre småting

Tastaturet bør også nævnes her. For selvom det umiddelbart ligner det traditionelle tastatur på en MacBook, så er der faktisk sket en del her.

Apple har nemlig ændret tasternes montering. Hvor de traditionelt har trykpladen liggende under midten af tasten, så er hver enkelt tast nu monteret i hvert hjørne. Resultatet er, at du aldrig oplever prel eller at tasten ikke reagerer, hvis du rammer lidt skævt på tasten.

MacBook Pro 15

Tastaturet er meget behageligt at arbejde på, men der er lige en lille ting og det er støjen. For når man skriver hurtigt så er der en del kliklyde og i mødesituationen oplevede jeg ofte, at folk kiggede over på mig og tydeligt undrede sig over hvad pokker det nu var jeg havde gang i.

En anden ting som Apple har gjort med MacBook Pro 15” er at fjerne alle andre porte og tilslutninger end Thunderbolt-porten (usb-c). Dem er der så til gengæld fire af på laptoppen.

Den bliver så også brugt til opladning af laptoppen og naturligvis til tilkobling af eksterne enheder.

Hvis du har brug for det, så medfølger der adaptere til blandt andet den traditionelle usb-port i kassen. Men indtil videre har vi ikke haft brug for det, men muligheden er der og det er skønt.

Lidt teknologisnak

Rent hardwaremæssigt har Apple opdateret MacBook Pro 15” på flere områder. Blandt andet har den fået en 2,6GHz Intel Core i7-processor med Turbo Boost på op til 3,5GHz.

Den leveres også med en 256GB PCIe-baseret SSD og et Radeon Pro 450 grafikkort med 2GB hukommelse.

Resultatet er at MacBook Pro 15” er lynhurtig både til boot, opstart og til at starte applikationer.

Vi har valgt ikke at benchmarke laptoppen – det giver bare ikke mening. Vi oplevede ingen ventetid eller lag i grafikken på noget tidspunkt, så vores vurdering her er at ”den har hestekræfter nok”.

Endelig skal vi lige snakke om batteriet og opladeren til MacBook Pro. Batterilevetiden er faktisk ret god, vi arbejdede uden problemer en hel dag på den, og der var stadig masser af strøm på ved aftenstid.

Selv når vi fyrede op under Netflix og streamede film på den, havde vi uden problemer strøm nok på laptoppen til adskillige timers filmkigning.

Men helt uden ridser i lakken er anmeldelsen altså ikke. For helt ærligt – hvad sker der lige for strømforsyningen? Apple har aldrig været kendte for at lave små strømforsyninger, men denne er næsten tåbelig stor. Når den sidder i stikkontakten er jeg seriøst bange for at den falder ud. Vægten er 360 gram, så hvis du skal have både din laptop og strømforsyningen med, ja så ender den samlede vægt på 2,2 kg.

Opsamling

Jeps – MacBook Pro 15” er en super god laptop. Den har et godt design, en fed lyd, god skærm, Touch Bar og Touch ID spiller bare og en rigtig god batterilevetid.

Det har været en fornøjelse at arbejde med den, og gennem hele vores test oplevede vi ikke noget der for alvor irriterede os ved denne laptop.

Men to ting skal nævnes: Kære Apple – få lige styr på størrelsen af jeres strømforsyning, dette er altså latterligt. Og så er der lige prisen, 21.100 kroner er altså en høj pris for en laptop. Spørgsmålet er om den er så meget værd.

Personligt synes jeg måske at prisen er lidt pebret, men du får altså meget for pengene. Så den samlede vurdering fra vores side er, at prisen er acceptabel. Den får ingen ekstra point for prisen, men vi undlader at trække fra i bedømmelsen på grund af prisen.

Produktinformation

 • Produktnavn: MacBook Pro 15”
 • Producent: Apple
 • Processor: 2,7 GHz quad-core Intel Core i7 (Turbo Boost op til 3,6 GHz) med 8 MB fælles L3-cache
 • Skærm: 15,4” retinaskærm
 • Opløsning: 2.880 x 1.800
 • Hukommelse: 16 GB indbygget 2133 MHz LPDDR3-hukommelse
 • Harddisk: 256GB PCIe-baseret SSD
 • Grafik: Radeon Pro 450 med 2 GB GDDR5-hukommelse og automatisk skift af grafikfunktion samt Intel HD Graphics 530
 • Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth 4.2
 • Batteri: Op til 10 timers batterilevetid
 • Dimensioner: 1,55 x 34,93 x 24,07 cm
 • Vægt: 1.83 kg
 • Set til: 21.100 kroner
 • Mere information hos Apple

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

gold_choice_new

MacBook Pro 15” er en rigtig god laptop. Den har et skønt design, har fået nogle gode opdateringer og spændende nyheder, ikke mindst Touch ID og Touch Bar har imponeret os.

Men også vægt og tykkelse får ros, og skærm og højttalere går op i en højere enhed. Det eneste vi ikke er så begejstrede for er den store og klodsede strømforsyning og en pris på 21.100 kroner.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?