TEST: Headsettet Clear TV giver god tv-lyd og problematisk opsætning

Det nye helt trådløse in-ear-headset fra Sennheiser, Clear TV, leverer rigtig fed lyd når du ser tv, men det er ikke i alle kombinationer det virker, og det er heller ikke noget billigt headset

Sennheiser Clear TV. Foto: Sennheiser

Normalt så tænker jeg ikke tv-lyd når snakken falder på et in-ear-headset, men det nye headset fra Sennheiser, Clear TV, er præcist til den brug – sammen med dit tv.

Tanken bag headsettet er, at headsettet kan gøre dialoger bedre når du ser film på dit tv, og på den måde gøre det lettere at følge med. Headsettet har en avanceret algoritme der analyserer lyden og forbedrer dialogen, og resultatet bliver så sendt direkte ind i øregangen på dig.

For at forhindre forsinkelse forbinder headsettet sig ikke via bluetooth, men i stedet via en lille forbindelsesboks og dets proprietære trådløse forbindelse, der skal sluttes til tv’ets optiske udgang – nå ja, også til en usb-port, for boksen kræver også strøm.

Det var i øvrigt her jeg fik det første problem med Clear TV, for jeg skulle lige have fundet en usb-port på mit tv.

Inden jeg går videre med installationen, så skal jeg lige nævne, at der hører en app til headsettet. Via den kan du klare et par forskellige opgaver, herunder opdatere headsettets firmware, vælge niveau for dialogforbedring og så kan du bestemme for meget af lyden i rummet du vil høre.

Du kan også bestemme hvordan du vil styre headsettet uden app’en, altså hvordan du skruer op og ned, samt ændrer niveau for stemmeforbedring, direkte på headsettet.

Den del var fin, og Sennheiser har lavet en rigtig fin app, der er let at betjene og den har de nødvendige funktioner og ikke alt for mange andre.

Virker, virker ikke…

Da jeg havde opdateret headsettet var jeg så klar til at bruge headsettet med mit tv. Men jeg stødte ind i problemer med det samme. Headsettet bliver sluttet til tv’ets optiske port, som jeg skrev, og så skulle lyden så komme ud i headsettet.

Jeg skulle naturligvis lige indstille tv’et til at bruge den optiske udgang, og det var her mit problem opstod. For jeg bruger i forvejen en soundbar tilsluttet mit tv’s eARC-HDMI-port, og uanset hvor menge gange jeg forsøgte at ændre lydindstillingerne til at stå på Optisk, så hoppede den automatisk tilbage til eARC.

Sennheiser Clear TV. Foto: Sennheiser

Jeg prøvede så indstillingen hvor Optisk og interne højttalere var aktive samtidig, men det var helt samme resultat.

Jeg kunne kun aktivere Optisk under lydindstillinger, hvis jeg fjernede min soundbar fra eARC-porten, og det var bare ikke tilfredsstillende.

Ideen bag Clear TV er, at du kan bruge headsettet samtidig med at andre i huset kan høre lyden fra de vanlige kilder. Men – jeg kunne så ikke bruge Clear TV når min soundbar var tilsluttet mit tv. Hvis jeg nøjedes med at bruge de, dårlige, indbyggede højttalere, så gik det fint, men det var bare ikke hvad jeg havde forventet.

God lyd til film, ok lyd til musik

Men når jeg brugte Clear TV, så var der ingen tvivl om, at lyden var fed. Super god dynamik og dialogen gik så godt igennem, at det var langt lettere at høre hvad der blev sagt, selv når skuespillerne mumlede.

Det var også ret fint at lytte til musik på tv’et, og jeg nød at så film og koncerter med Clear TV i øret.

Headsettet kan også tilsluttes din smartphone via bluetooth, så du kan lytte til musik – eller se film – her også. Igen så leverer det en god oplevelse når du ser film, og en helt ok oplevelse når du hører musik.

Men der er ingen tvivl om at headsettet er bygget til tv-brug og dialog. Men hvis du ikke er alt for kræsen og en audiofil person, så kan du sagtens bruge headsettet. Lyden er fin nok, og du kan sagtens holde ud at lytte til musik på det.

Komforten er forbavsende god, taget i betragtning af at det har den vingetype der skruer sig ind i øret på dig. Normalt bryder jeg mig ikke om den type headset, men her fungerer det ret godt.

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Jeg kan godt lide Clear TV, ideen med at gøre dialogen bedre i tv-udsendelser er god. Jeg sidder ofte og må slå undertekster til, fordi skuespillerne har en kedelig tendens til at mumle når de snakker.

Jeg kan også godt lide, at det er godt nok til at lytte til musik i, og kan godt leve med at det ikke er her det har sin store styrke.

Men jeg har et problem med, at jeg ikke kan bruge headsettet sammen med mit normale setup på tv’et. Det er bare ikke ok. Om det er mit tv, et LG, eller om det er headsettets problem ved jeg ikke. Men LG er ikke nogen lille producent af tv, så hvis det ikke virker her, så er der rigtig mange tv, hvor det vil fejle til.

Du kan læse mere om Clear TV her.

Prisen ligger i øjeblikket på lige under 3.000 kroner

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?