TEST: Hybride smartwatches, flotte men ikke så smarte endda

To smarte ure fra Fossil Group imponerer i design og komfort, men lader en del tilbage at ønske når det kommer til funktionalitet

Q Grand, Signature
Q Grand, Signature

Alle de smarte ure jeg har testet til dato har en ting til fælles – de er 100% digitale og selv de pæneste af dem, kan ikke skjule netop det faktum. Det er altså noget specielt over et traditionelt analogt ud. Der er en dybde og en elegance over et traditionelt ur, som du bare ikke får i et 100% digitalt ur.

Redaktionen har haft to såkaldte hybride smartwatches til test, et kvindeur i Skagen Connected-serien (Signature) og et herreur i Fossie Q-serien (Q Grant). Begge ure kommer fra Fossil Group og begge ure kører Android Wear OS.


[yuzo_related]


Men de har også en anden ting til fælles, nemlig at de begge er bygget op som analoge ure, eller rettere, de har en analog urskive, og når du går med dem er der ingen der kan se at de ikke er et traditionelt ur.

Indrømmet – jeg er solgt på designet af de to ure. De er utrolig smukt designede og udstråler elegance langt mere end nogle af de smarte ure jeg endnu har haft til test.

Q Grant

Digitale funktioner

Men bare fordi de to ure ligner analoge ure, betyder det ikke at de ikke har smarte funktioner. Som jeg skrev så kører de begge på Android Wear OS, og det betyder at de snakker sammen med din smartphone, og at der lidt forskellige funktioner du kan programmere urene til at udføre.

Begge ure har tre knapper, to standard-knapper i toppen og bunden af urets højre side, og så er der den såkaldte ”crown”, som du på almindelige ure bruger til at dreje urets visere med. Disse tre kan programmeres til en række forskellige funktioner fra app’en (der i øvrigt fås både til Android og iOS).

Jeg vender lige tilbage til de apps der kommunikerer med urene, og springer til de sidste to funktioner urene har, nemlig skridttæller og søvnmåler.

Begge ure måler dine daglige skridt og hvor meget du sover om natten, og selvom det efterhånden burde være en relativ enkelt opgave – jeg mener vi har jo haft skridttællere og måling af søvn i mange år efterhånden, så klarer de to ure sig desværre ikke så godt her.

Signature måler f.eks. alt for få skridt under daglig brug, faktisk mellem 20 og 40% for få skridt. Q Grant er ikke helt så slem, men måler stadig mellem 10 og 30% for få skridt. Og det er bare ikke godt nok – er der en skridttæller med, så skal den også være rimeligpræcis, ellers så er den ikke meget værd.

Når det kommer til søvnmåleren, så er det heller ikke for godt. For hvis du bare vælger at ligge stille, så tror urene at du sover, og hvis du står op om natten bliver det ikke registreret. I mit tilfælde betød det, at på en nat med et par ture ned til børneværelse og en enkelt tur på toilettet, stadig gav en nattesøvn med seks minutters vågen tilstand.

App’en og funktionerne

Selvom om app’en til at styre Signature og Q Grant er forskelligt designede, så er det stadig stort set de samme funktioner du kan i dem.

Du kan programmere urets tre knapper. Enten kan du bruge nogle af forvalg som urene kommer med (fx Fitness eller Travel), du kan lave dine egne forvalg eller du kan vælge ’bare’ at programmere de tre knapper.

Det gør du ved at vælge blandt de funktioner der er i app’en. F.eks. Dato, Notifikationer, Ring til telefon eller Tag billede. Når du så synkroniserer dit ur med din smartphone får uret de funktioner lagt over.

Signature

Herudover kan du lægge notifikationer ind, 12 helt nøjagtigt og så kan du se din statistik omkring skridt og søvn.

Men det er så her urene og deres apps forvirrer mig. Dels giver mange af de funktioner du kan vælge til urets knapper ikke mening (eller også forstår jeg dem bare ikke). Dato-funktionen får urets visere til at flytte sig og, angiveligt, vise datoen. Men jeg kan bare ikke se hvad datoen er på den måde – hverken på det store Q Grant ur eller det lille Signature.

Notifikationer er bare underlig – oprindelig fattede jeg ikke funktionen, når jeg aktiverede den forstod jeg ikke hvad der skete. Det viste sig dog, at jeg i app’en kunne lægge forskellige apps og kontaktpersoner ned på en urskive, og når der så enten kommer en mail fra Outlook eller en sms fra min kone, så ville viserne pege på det pågændende tal på skiven. Men det betyder så også at jeg skal rende rundt og huske på hvem det nu lige er jeg har lagt på 5, og endnu mere kompliceret bliver det, når man kan lægge flere apps og personer ind på hvert tidspunkt.

Tag billeder forvirrer mig stadig – der er intet kamera i uret, og der sker intet på min smartphone når jeg trykker på knappen.

Ring til telefon er noget andet – det er en fed funktion til at finde din mobil med, og hvis du vælger ’Musik’ kan du starte musikafspilleren på din smartphone.

Småt er – ikke godt

Endelig så er jeg nødt til at nævne størrelsen på såvel skriften i manualerne og det der står på urskiverne. Med mindre du har et forstørrelsesglas med dig, så har du ingen chance for at læse, hvad pokker der står.

Når det er sagt – begge ure er utrolig flotte og meget komfortable at gå med. Samtidig har de begge et indbygget batteri der kører i op mod et år, og det er bare super fedt. Priserne på de to ure er heller ikke forskrækkende, faktisk ligger de klart i den ’billige’ ende når vi snakker om smartwatch, eller i dette tilfælde, hybride ure.

Produktinformation

  • Produktnavn: Skagen Connected Signature / Fossil Q Grant
  • Producent: Fossil Group
  • Type: Hybrid Smartwatch
  • Forbindelse: Bluetooth
  • Batterilevetid: op til 12 måneder
  • Pris Skagen Connected Signature: 1.798 kroner
  • Pris Fossil Q Grant: 1.343 kroner
  • Mere information hos Skagen
  • Mere information hos Fossil Q

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Skagen Connected Signature og Fossil Q Grant er begge utrolig flotte ure, med høj komfort og lang batterilevetid. Desværre holder de smarte funktioner ikke vand i disse ure. De er enten for svære at bruge eller giver ikke helt mening.

Men jeg tilgiver dem fejlene af to årsager. Dels er de bare flotte, dels er det bare så fedt at jeg ikke skal huske at lade mit ur op hver eneste aften.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?