TEST: Logitech Wave Keys er et fint ergonomisk tastatur – til folk med små hænder

Det nye tastatur fra Logitech, Wave Keys, har mange gode takter, ikke mindst den svungne form. Men Logitech har gjort det markant mere kompakt end tidligere versioner, og det gør det svært at arbejde på for os med store hænder

Jeg hører til blandt de mange der arbejder rigtig mange timer på et tastatur hver eneste dag. Derfor er ergonomien vigtig for mig, og jeg har i mange år arbejdet på et svunget tastatur, Logitech Ergo K860, hvilket gør min hverdag markant lettere på mange måder, og som klart har reddet mine håndled og skuldre.

Så da Logitech lancerede deres nyeste Wave Keys på gaden, var jeg ret spændt på at teste det, og på mange områder kan jeg rigtig godt lide det lille tastatur. Fordi det er et kompakt-tastatur, har Logitech været nødt til lave nogle alternative løsninger, for stadig at have plads til f.eks. det numeriske tastatur.

Men det kommer jeg tilbage til. Først skal jeg lige kigge på installationen, der langt hen ad vejen var rigtig god. Tastaturet sluttes til din computer, eller Mac, via bluetooth eller deres egen Blot-usb-forbindelse. Det sidste kræver dog at du har en Bolt-usb-controller, for der følger ikke en med tastaturet.

Fint nok for mig, jeg brugte bluetooth-forbindelsen og fik hurtigt tastatur og laptop forbundet. Så langt så godt. Næste skridt gik dog ikke helt lige så let, for det stykke software der kan hentes hos Logitech, Options, kunne jeg ikke få til at fungere på min Mac. Programmet findes i både i en Windows- og en Mac-udgave, men selvom den blev installeret uden problemer hos mig, så kunne programmet ikke finde tastaturet.

Jeg forsøgte adskillige gange at få fat i tastaturet, jeg koblede det til og fra flere gange, jeg genstartede min computer, men lige meget hjalp det. Options kunne ikke se tastaturet og tilsidst opgav jeg den del.

Det betød, at alle de funktioner softwaren leverede, så som indstilling af tastaturet, makroindstillinger og opdatering af firmware, var bare ikke en mulighed for mig.

Næsten for kompakt

Som jeg nævnte i starten, så er tastaturet et kompakt tastatur, og det betyder at selvom det stadig har et numerisk tastatur, så er det markant mindre end f.eks. mit hverdagstastatur, Ergo K860. Det viste sig hurtigt at være et problem for mig.

For jeg var nødt til at have hænderne meget tæt sammen for at arbejde på det, og jeg følte at jeg måtte klemme mine arme for tæt ind på kroppen, og det var ikke behageligt i længden.

Det er dog ikke det eneste der frustrerede mig når jeg brugte det. Logitech har været nødt til at flytte tasterne ‘insert’, ‘home’, ‘page up’, ‘delete’, ‘end’, ‘page down’ og ikke mindst piletasterne. De første seks taster er endt over det numeriske tastatur, hvilket betød at jeg aldrig brugte dem – de lå bare forkert.

Piletasterne er endt under højre ‘skifte’-tast, og de har fået et lidt anderledes design, hvilket betyder at de faktisk er svære at betjene, så dem måtte jeg også mere eller mindre undlade at bruge i hverdagen.

Dernæst har Logitech været nødt til at klemme tasterne ret tæt sammen for at sikre at de er i fuld størrelse, og stadig i et svunget design.

Jeg skal rose selve tasterne, de har en god følelse når jeg arbejder på dem, et godt anslag og en god arbejdsgang.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Jeg er vildt med ergonomiske tastaturer, det er vejen frem for os der arbejder meget med tastaturet, og det svungne design er for mig, en klar forbedring i forhold til de traditionelle ‘lige’ tastaturer.

Men Wave Keys er blevet for kompakt til at det er en fordel. Ikke mindst hvis du er over middelstørrelse. Det samme gælder når det kommer til hænder – jeg hører til blandt dem der har lidt større hænder end gennemsnittet, og det udgjorde en ekstra udfordring på tastaturet.

Du kan læse mere om Logitech Wave Keys her.

Prisen for Wave Keys ligger på omkring 600 kroner.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.