TEST: Netgears nye Nighthawk-serie – tæt på perfektion

Med deres nye Nighthawk-produkter viser Netgear hvordan man skal behandle netværket når der skal games. Jeg har testet den nyeste router, switch og extender og må sige at jeg er imponeret, både med ydelse og de muligheder som de nye produkter giver mig

Nighthawks nye familiemedlemmer: Extender, Router og Switch: Foto Lars Bennetzen

Normalt så vil jeg sige at hardware så som routere, switches og lignende bare ikke kan være sexet. Men jeg må tage ordene i mig igen. Netgear har med deres Nighthawk XR500 Gaming Router og Nighthawk SX10 Gaming Switch vist, at design godt kan være spændende og sexet. At de så taber bolden lidt på deres extender, Nighthawk X6S, er noget helt andet og man kan jo ikke vinde hver gang.

Men udover et fedt design, så er der også vildt ydelse at finde i de tre produkter, og her under kan du læse min anmeldelse af de tre Nighthawk-produkter, som virkelig har øget ydelsen og stabiliteten på mit netværk.

Den ultimative router

Nighthawk XR500 er tæt på at være den ultimative router, og klart den bedste jeg har testet i år. Det kan siges ganske kort: Ydelsen er uovertruffen – jeg kunne ikke fremtvinge pakketab i vores test, jeg faktisk havde jeg på fornemmelsen at lige meget hvad jeg kastede efter den, så småkedede den sig lidt.

nighthawk XR500

Nighthawk XR500. Foto: Lars Bennetzen

Jeg blev konstant imponeret over den stabilitet routeren fremviste. Når jeg målte på netværket, så var der naturligvis udsving, men det var minimalt. QoS-delen i routeren formåede hele tiden at sikre, at netværket blev trimmet, og at der ikke var enheder, der pludselig ikke fik deres trafik. Alt netværk jitter og lag var væk i hele testen. XR500 var virkelig imponerende.

Hemmeligheden ligger i det nye operativsystem Netgear har udstyret routeren med.

De har nemlig licenseret DumaOS fra Netduma, og det er her den virkelig magi finder sted hvis du virkelig er gamere, og ønsker at optimere din router.

Men inden jeg kommer til DumaOS, så lad os lige kigge på XR500. Routeren er blevet noget mindre end den sidste Nighthawk router jeg testede (Nighthawk X10 https://tech-test.dk/test-lynhurtig-router-imponerer/), men det betyder ikke at hardwaren i den er mindre imponerende.

Vi kigger på fem gigabit ethernetporte (en wan og fire lan), 802.11 ac WiFi med teoretiske hastigheder på op til 2,6Gbps (og ja – de ER teoretiske), en dual-core 1,7GHz processor, fire eksterne antenner og ram nok til at håndtere trafikken på et hårdt belastet WiFi (for lad os bare indrømme det – der er ikke ret mange der bruger kablede netværk længere, vel?).

Det fantastiske operativsystem

Men som jeg sagde – det er i DumaOS at magien finder sted. Når du logger ind på routeren, bliver du præsenteret for et dashboard, der godt kunne minde lidt om det jeg forestiller mig generalerne glor på, når de sender tropperne i krig.

Som standard bliver du præsenteret for Internet Status, Guest Wireless Status, Wireless Status, Network Overview, CPU Usage og Installed R-Apps. Men du kan tilføje eller fjerne disse vinduer som du måtte ønske.

Umiddelbart ser det ikke ud til at alle de traditionelle ting i en router, så som WiFi-indstillinger, Firewall osv er noget de beskræftiger sig med her. Men jo jo, de er der skam alligevel, de er bare gemt under ”settings”.

Så hvis du vil ændre i dit WiFi, ændre routeren til et AP, overvåge hvor meget trafik du bruger, opsætte indholdsfilter, indstille dynamisk DNS og meget mere, så kan du godt gøre det, og der er faktisk ret mange justeringer du kan foretage. Men det er gemt lidt væk, for der skal være fokus på det vigtigste her i routeren. Optimere den til gaming.

Så hvis du spiller MMORPG og dit spil lagger, specielt når bestemte grupper af spillere er med i din gruppe, så smut lige forbi Geo-Filter i routeren, og tjek. Her kan du se hvor dine medspillere kommer fra og tjekke hvad deres ping/lag tid er. Hvis du finder nogle spillere der kommer fra et sted der er meget langsomt, ja så kan du bare blokere dem – vildt smart.

Hvis du, mere lokalt, vil sikre en god båndbredde, så kan QoS hjælper dig. Det har jeg set i andre routere, men her det ekstra smart. For du klikker bare ind på den enhed i netværket du vil ændre på, vælger om du vil ændre i upload eller download, og trækker så bare en cirkulær bar fra 100% og så langt tilbage som du ønsker – du kan også vælge mængden af Mbps den skal have af netværkets kapacitet, det er helt op til dig.

Der er rigtig mange fede funktioner i DumaOS, f.eks. at du kan se alle enheders Mac-adresser og ip-adresser, og her kan du faktisk også blokere enheder, hvis du f.eks. ikke mener dit tv må gå på nettet.

Personligt er jeg ret vild med Network Monitor, der konstant viser belastningen på netværket, og System Information giver et fedt overblik over routeren, f.eks. hvor meget RAM den bruger, hvor meget flash-hukommelse den bruger og naturligvis loggen for alt hvad der sker på routeren.

Så forlænger vi netværket

En ting er at have et godt netværk. Men nogle gange vil vi også gerne have et netværk der rækker længere end bare den ene halvdel af huset. Personligt oplever jeg at mit trådløse netværk aldrig rækker længere end til 80% af husets længde. De sidste par meter er der stort set ikke noget dækning.

Jeg har prøvet en række af forskellige extendere til det formål, og typisk har jeg fået forlænget netværket, men sjældent med noget specielt godt resultat. Godt nok rækker det længere, men båndbredden bliver også markant mindre.

Men Nighthawk X6S Tri-Band Range Extender fungerer altså markant bedre, ikke mindst fordi den gør brug af Mesh-teknologien, men også fordi den snakker perfekt sammen med den Netgear XR500 som jeg også lige har testet.

Nighthawk X6S

Nighthawk X6S. Foto: Lars Bennetzen

Det betyder, at med den extender har jeg pludselig en fortrinlig forlængelse af netværket, der faktisk gør at jeg endda kan spille krævende online-spil i det forlængede netværk.

Samtidig understøtter den One WiFi Name, hvilket betyder, at den automatisk sætter sig op, så den kopierer navnet fra dine nuværende netværk, og bruger dem til de forlængede netværk. På andre extendere jeg har testet, har det være nødvendigt for mig at gå ind og manuelt sætte navnene op så de var præcist de sammen.

Hele opsætningen er virkelig let på denne extender. Faktisk så gør guiden stort set hele arbejdet for dig.

Når du så først har sat extenderen op, så har du nogle få muligheder i indstillingerne, men ikke så mange. Du kan tænde og slukke for LED-lyset, du kan se hvad usb-portene bruges til, du kan se hvilke enheder der er sluttet til den og du kan justere lidt på det trådløse netværk.

Men i virkeligheden så skal du ikke spekulere på din extender, for den skal bare være der. Jo mere du føler at du skal justere på den, desto dårligere mener jeg at den er.

Men du kan da altid lige se, hvilke enheder der er koblet til extenderen, tænde og slukke for usb-portene, og så kan du naturligvis opdatere firmwaren i extenderen.

En underlig anbefaling

En extender er ikke en enhed du skal bruge for meget tid på – når det kommer til stykket, så forlænger den jo bare routerens muligheder og netværk.

To ting skal dog lige pointeres ved X6S – dels så er den stor og langt fra så spændende i designet som XR500 routeren, dels oplevede et jeg problem ved kanalvalg under opsætningen.

Ser du – når extenderen er sat op, og det er let at gøre, så kommer du ind på en statusside, som i virkeligheden fortæller dig, at din extender kører og at netværket har fuld blæs på.

Men – lige under den status står der: ”To get the best WiFi performancxe, we recommend that you log in to your router or access point and change its 5 GHz WiFi channel setting to a channel between 100 and 140.”

Nu er jeg jo en autoritetstro tester, så naturligvis gjordet jeg det. Og puf – væk var mit 5 GHz-signal. Jeg ved endnu ikke om det var routeren der bare ikke brød sig om kanal 100, eller om alle mine enheder – inkl. extenderen, bare ikke kan se 5GHz-signaler på kanal 100.

Derudover så kommer XR500 også lige med en lille advarsel når du sætter 5GHz-signalet op til kanal 100 og over. Det lader til at det er et signalspektrum der bruges af kommercielle fly og radaranlæg, så den skriver lakonisk, at hvis den opdager nogle radar-signaler i nærheden, så vil den ændre kanalen af sig selv.

Nuvel – jeg skiftede tilbage til kanal 44, og så kørte alt igen. Det undrede mig bare en del – både anbefalingen og ikke mindst resultatet.

Men helt overordnet set så er extenderen fantastisk. Den giver et super godt signal i den del af mit hus, der normalt ikke er dækket, og båndbredden bliver ikke degraderet hvis din router er en tri-band router der understøtter mesh-teknologi. Jeg er solgt – hvor skal den nu monteres… Hmm – mon min søde kone opdager hvis jeg hænger den op på væggen?

Når det trådløse ikke er godt nok

Den sidste enhed jeg har testet i denne omgang er en switch, Nighthawk SX10, der er en integreret del af de nye gamingprodukter fra Netgear.

For det første – damn it, den ser styg ud. Den skriger nærmest gaming, og hvis der nogensinde bliver fremstillet et kampfly med den profil, så tror jeg at slagmarkerne hurtigt ville blive tømte. Nå, spøg til siden – designet er fantastisk spændende, og skriger gaming.

Men nu ved jeg godt at du nok vil sige – hvem skal dog bruge en switch, du har jo selv skrevet at alle gamer over WiFi? Og det er rigtig nok, WiFi er nok den mest udbredte måde at forbinde på når der skal games.

nighthawk SX10

Nighthawk SX10. Foto: Lars Bennetzen

Men personligt tager jeg på en gaming weekend et par gange om året, og når 16 computere skal forbindes og vi skal være sikre på, at der ikke pludselig er en der oplever for meget lag, så bruger vi altså et switchet netværk. Når alt kommer til alt, så er det trods alt lidt mere robust – det kablede netværk.

Det er så blandt andet her at SX10 kommer ind i spillet Med 10 porte, eller rettere 9 du kan koble enheder til, for den 10’ende skal bruges som uplink til din router, så er der masser af mulighed for at koble alle dine enheder på en switch der er født til at give den bedst mulige netværkstrafik.

Der er absolut ingen problemer i opsætningen af SX10, og efterfølgende kan du logge ind på dens konfigurationside, og wauw siger jeg bare, her er godt nok mange muligheder.

Umiddelbart så er der en oversigtside, hvor du kan se hvordan portene på switchen har det, og hvad der bliver brugt af kapacitet og hvilke hastigheder porten kører.

Men det er jo en gaming-switch, så derfor er der også en menu, hvor du kan se hastigheden på samtlige enheder/porte og der finde ud af om der måske er problemer. Personligt har jeg oplevet at en tosse har haft et CAT5-kabel med, og alle vi andre brugte CAT6. Problemet er naturligvis at vi alle oplevede problemer – i denne switch ville det problem hurtigt blive afsløret.

Tjek trafikken

Det er også her du kan gå ind og prioritere portene. Så hvis der bliver koblet en enhed på switchen der ikke skal have samme prioritet som den computer du spiller League of Legens eller Dota på, kan du bare nedprioritere her.

Du kan også se hvor gode de forskellige enheder er til at downloade, så hvis I alle spiller samme spil, og der hele tiden er en der hænger i bremsen, så kan det jo være fordi, hans netkort bare ikke er godt nok. Det kan du tjekke her på gaming-siden.

Men det mest spændende er og bliver fanen der styrer switching. Her kan du lege med QoS, og du kan enten lave din egen profil, eller bruge nogle af de indbyggede, der så sætter de forskellige porte op til forskellige roller.

Du kan begrænser de hastigheder portene modtager og sender data ud med, du kan forhindre massive broadcast transmissioner af pakker, du kan oprette port-baserede VLAN, du kan styre hvordan multicast fungerer (og blokere det helt, hvis du ønsker det), og du kan styre LAG (og nej, her betyder det ikke forstoppelser på netværket, men Link Aggregation Groups), hvilket betyder at du kan kombinere ethernetporte så du får en virtuel port med en ekstra stor hastighed/kapacitet.

Der er mange flere fede ting i denne router, så som f.eks. diagnosticering af portene og styring af lys på enheden. Men for mig er det fedeste altså switching-menuen, og så det samlede indtryk af SX10. Den er både fysisk og teknologisk utrolig stabil, og jeg kan kun anbefale den på det varmeste, hvis du har brug for gaming/streaming-switchen der bare arbejder og som samtidig ser hamrende godt ud.

Hold det i familien

Normalt så er jeg en stor fortaler for mix and match. Altså at bruge forskellige produkter i mit netværk. Jeg oplever ofte, at jeg får langt bedre oplevelse på mit netværk, hvis jeg har en router fra en fabrikant, en extender fra en anden og så videre.

Men når det kommer til gaming, så har Netgear altså overtalt mig. Jeg kan ikke forestille mig en bedre kombination af gaming-produkter end disse tre. Nighthawk XR500 routeren, Nighthawk X6S Extenderen og Nighthawk SXK10 switchen er den optimale kombination, og klart de bedste produkter jeg endnu har testet, og de får alle mine varmeste anbefalinger.

Netgear har med disse tre produkter virkelig vist at de tager gamerne alvorligt. Tak Netgear.

Specifikationer Nighthawk XR500

 • Produktnavn: Nighthawk XR500 Gaming Router
 • Producent: Netgear
 • WiFi: 802.11ac op til 2,6 GHz multi-user MIMO til samtidig gaming
 • Cpu: Dual-core  1,7 GHz
 • Båndbredde: Samtidig dual-band WiFi øger kapaciteten
 • Dækning: 4 eksterne antenner siger bedre dækning
 • Kanaler: 15 ekstra kanaler i DFS-sepektret sikrer gaming uden inteferens
 • Pris: Set til kr. 2.100,-
 • Mere information hos Netgear

Bedømmelse Nighthawn XR500

Samlet vurdering 100%

En router til omkring 2.000 kroner med en ydelse der virkelig giver konkurrenterne baghjul, som har et unikt (næsten) interface hvor du kan styre stort set alt, som har utrolig mange muligheder og som samtidig er rimelig kompakt og som ser godt ud. Jeg har fundet min nye favoritrouter, både til hverdagen og til gamingsessioner.

Specifikationer: Nighthawk X6S Extender

 • Produktnavn: Nighthawn X6S Tri-Band WiFi Range Extender
 • Producent: Netgear
 • WiFi: 802.11ac
 • Antal ethernetporte: 4 stk
 • Usb-porte: 1 stk
 • Pris: Set til kr. 1.350 kroner
 • Mere information hos Netgear

Bedømmelse: Nighthawk X6S Extender

Samlet vurdering 95%

Klart den bedste extender jeg endnu har testet. Den understøtter Mesh-teknologien, hvilket sikrer at mit netværk ikke alene bliver forlænget, men også at det ikke mister båndbredde. Den har dog et stort og klodset design, og den kommer med en underlig anbefaling om kanalvalg på 5GHz-båndet, som fik min Netgear router til at kaste op. Men eller et fantastisk produkt til en meget attraktiv pris.

Specifikationer: Nighthawk SX10 Switch

 • Produktnavn: Nighthawn SX10 Gaming Switch
 • Producent: Netgear
 • Porte: 10 gigabit ethernetporte
 • Understøtter: LAG op til 20Gbps
 • Understøtter: Autodiagnostisering
 • VLANS: Op til 64
 • Multicast: IGMP Multicast
 • QoS: Portbaseret 801.1Q
 • Pris: Set til kr. 2.000
 • Mere information hos Netgear

Bedømmelse: Nighthawk SX10 Switch

Samlet vurdering 100%

Netgear har gjort det umulige. De har gjort en switch sexet. Både i udseende og brug. Nighthawk SX10 er en fænomenal gaming-switch, der ikke alene er den perfekte følgesvend til gaming-events, den er også perfekt i hjemmet, hvis der skal styr på streaming- og gaming-enheder. Samtidig er den udstyret med et fedt interface, der giver dig så mange muligheder at det næsten kun er fantasien der sætter grænser.

For første gang nogensinde er jeg vild med en switch, og for første gang ville jeg ikke være ked af at have den stående fremme i min dagligstue.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3611 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?