TEST: Samsungs nye budget-mobiler rammer forbi målet

Samsungs A-serie af mobiler hører til deres billige modeller, de to nye formår dog ikke for alvor at imponere. Selvom specifikationerne ser gode ud, så mangler de alt for meget i ydelse

Selvom de ser ens ud, så det faktisk Galaxy A33 5G til venstre og Galaxy A53 5G til højre. Foto: Samsung

Langt de fleste større producenter af smartphones har flere niveauer af produkter på hylderne. Der er flagskibsmodellerne der viser det ypperste producenten har, der er mellemklassemobilerne og så er der en del der også har en budgetmobil.

For Samsung er det deres A-linje der hører til budgetmobilerne, og jeg har testet deres to nyeste i denne serie, nemlig Galaxy A33 5G og Galaxy A53 5G. Samsung plejer at være gode til at smide spændende teknologier ned i deres A-modeller, og ofte formår der også at vride en hel del ydelse ud af disse A-modeller.

De to modeller minder i øvrigt rigtig meget om hinanden. Design og materialevalg er stort set det samme, en stor del af hardwaren er også den samme, og umiddelbart er det primært på kameraet og prisen at de to adskiller sig fra hinanden.

De er begge udstyret med en 5nm octa-core processor, og selvom Samsung ikke umiddelbart skriver hvilket mærke det er, så vil jeg godt lægge hovedet på blokken på, at det er Samsungs egen, og ikke en Qualcomm processor.

Samsung Galaxy A33 5G. Foto: Samsung

Processoren kører forresten i begge tilfælde 2 til 2.4 GHz.

Herudover kommer de begge med 6GB RAM og 128GB lager, og de har begge et kamerasystem med fire objektiver på bagsiden og og et enkelt på fronten.

Hvis vi lige kigger på skærmen, så har de begge en super AMOLED-skærm, hvor A33 har en skærm på 6,4″ mens A53 kommer op på 6,5″.

Opløsningen på begge mobiler er på 1.080 x 2.400 pixels og en farvedybde på 16 millioner farver.

Uimponerende ydelse

Allerede under opsætningen af mobilerne fik jeg følelsen af, at disse to mobiler ikke var specielt hurtige. Næsten alt tog overraskende lang tid, og jeg var derfor ikke specielt forventningsfuld da jeg satte dem til at køre et par benchmarks.

At processoren er den samme, var jeg selv ikke i tvivl om efter testen. For de scorede stort set nøjagtig det samme i alle test.

Geekbench gav en single-core score på omkring 745 og en multi-core score på omkring 1.890. Samme test gav en score på omkring 2.570 i OpenCL, og ingen af de test er specielt imponerende.

Fordi Samsung snakke meget om gaming i deres reklamer for mobilerne, sendte jeg dem også igennem 3D Marks gamingtest, og har kom der en score på 2.254. Igen ikke noget jeg faldt på halen over.

Samsung Galaxy A53 5G. Foto: Samsung

Tallene passede rigtig godt med min følelse. At hente noget fra Google Play og få det installeret krævede tålmodighed, og at åbne og arbejde i apps, var ligeledes noget der føltes sløvt.

Hvor det dog var værst var på kameraet. For jeg kunne ikke tage flere billeder i træk – der gik alt for lang tid til jeg kunne tage et nyt billede. Der findes en funktion hvor man tager flere i træk, men det kræver at man finde den frem hver gang. Normalt kan man sagtens tage flere på hinanden følgende billeder. Dog ikke med disse to mobiler.

Værst var det dog når jeg brugte funktionen med at tage billeder i fuld opløsning. Her gik der op mod 3 sekunder fra et billede var taget til det var gemt og jeg kunne tage et nyt – det var bare alt for sløvt.

Flotte billeder, god skærm

De to mobiler skal nu også have ros. For alt er ikke dårligt. Kameraet imponerede godt nok ikke på hastighed, men der var ikke noget i vejen med kvaliteten på billederne, med en enkelt undtagelse.

Men lad mig lige starte med at snakke lidt om kamerasystemet. Galaxy A33 5G har et kamerasystem på 48MP + 8MP + 5MP + 2MP, mens Galaxy A53 5G har et lidt større kamerasystem på 64MP + 12MP + 5MP + 5MP.

Helt generelt tog de begge rigtig fine billeder med flotte farver. Jeg oplevede fra tid til anden at de skruede en anelse for meget op for f.eks. farverne på græsset, men det var kun noget jeg så få gange.

Zoom-funktionen var rigtig god, og når der blevet taget portrætter med mobilerne, så var mobilen rigtig god til at adskille motiv fra baggrunden, så Bokeh-effekten blev flot.

Jeg var dog ikke specielt imponeret over makrobillederne, der var et meget lille fokusområde, hvilket gjorde det svært at få gode og skarpe makrobilleder.

Når det kommer til skærmen, så er det en flot AMOLED-skærm. Opløsningen er rigtig flot og opdateringshastigheden er fin. Det betyder at billeder og videoer præsenteres rigtig flot på skærmen, og den del rigtig god på mobilen.

Spil ville være gode på den, hvis det ikke lige var fordi mobilen er for sløv.

Lydsystemet skal have ros – et Dolby Atmos-understøttet lydsystem er næsten altid en fornøjelse. Og Samsung har smidt et par gode højttalere ned i disse mobiler.

Endelig skal jeg lige brokke mig over åbning med ansigtsgenkendelse. For jeg var ofte ude for at den enten ikke virkede, eller at det bare tog alt for længe for mobilen at åbne når jeg viste mit gamle kontrafej frem.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Jeg har før været ret glade for Samsungs A-modeller, men hverken Galaxy A33 5G eller Galaxy A53 5G formår at imponere mig. De er sløve og for mig var det problematisk at bruge dem til at tage billeder med, for de brugte alt for længe på at blive klar til næste billede.

Jeg havde også gerne set bedre makrobilleder.

Skærmen på de to mobiler er flot, og alt står rigtig fint på dem.

For mig er der næsten ingen forskel på de to mobiler. Den fysiske størrelse og et lidt større kamerasystem er det eneste der i virkeligheden adskiller dem fra hinanden – når ja og så prisen.

Personligt ville jeg gå efter andre budgetmobiler, hvis jeg stod og skulle have en mobil, og ikke ville ofre mere end 3-4.000 kroner.

Du kan læse mere om Samsung Galaxy A33 5G her

Du kan læse mere om Samsung Galaxy A53 5G her

Det koster Galaxy A33 5G lige nu

Det koster Galaxy A53 5G lige nu

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?