TEST: Spændende indendørs pizza-ovn

Den nye Ooni Volt 12 er let at bruge, laver gode pizza’er, men fylder meget på køkkenbordet

Ooni Volt 12. Foto: Ooni

Jeg er vildt med at lave pizza’er herhjemme, der er noget helt specielt ved en pizza der lige kommer ud af (pizza)ovnen.

Men at lave en god pizza i italiensk stil, kræver en ovn der kan levere det høje temperaturer. Min – nye og gode – ovn i mit køkken kan bare ikke levere temperaturer over 250 grader C, hvilket bare ikke er nok til en god italiensk pizza.

Heldigvis har jeg en god pizza-ovn i min have, men det er ikke altid lige sjovt at slå i haven og lave pizza’er, specielt ikke når temperaturen udenfor stadig er lav.

Derfor var det spændende at få fat i den nye Volt 12 fra finske Ooni, en elektrisk pizza-ovn, der er beregnet til at kunne stå i køkkenet, og som jeg skrev om for ikke så længe siden her på siderne.

Det første der stod klart for mig var, at den fylder meget – rigtig meget – på køkkenbordet. Så meget at jeg måtte opgive at have den stående der og samtidig have bordplads nok til også at fremstille pizza’erne, dejen og ikke mindst det tilbehør der skal på pizza’erne.

Heldigvis kan Volt 12 også fungere udendørs, så jeg bar den ud i haven, og satte den op derude. Fordi den er elektrisk, kræver det ikke det store at sætte den op – den skal faktisk bare sættes i stikkontakten, så er du klar. Den kommer med en pizza-sten der skal placeres i ovnen, men du skal selv sikre at du har en pizza spade, eller pizza peel som den officielt hedder, så du kan få pizza’en ind i ovnen og ikke mindst ud igen.

Her lærte jeg så også lige, at ikke alle er lavet helt lige. Jeg har 2 styk af disse pizza peels, men de er til en 16” pizza ovn, og Volt 12 er – nå ja – på 12”.

Så jeg måtte lige skaffe en 12” pizza peel før jeg kunne komme i gang med testen.

Pizzadej blev tilberedt i god tid, så den kunne langtidshæve i Oonis egne Pizza Dough Boxes, hvilket gav mig en rigtig god pizzadej til min pizza’er.

Ovnen blev tændt og små 20 minutter senere havde den nået sin maksimale temperatur. Ooni påstår selv at den kan komme op på 450 grader, men jeg kunne ikke måle så høje temperaturer. Den maksimale temperatur jeg kunne måle, var ved omkring 390 grader. Stadig en høj og fin temperatur, men ikke helt oppe på de 450 grader de påstod.

I modsætning til en brænde- eller gasdreven pizza-ovn, så er det, i princippet, ikke nødvendigt at vende pizza’en i Volt 12 – det er jo et stort ovnrum, hvor temperaturen i princippet er ens over det hele.

Jeg valgte dog at vende pizza’en halvvejs, for det var tydeligt at den blev bagt lidt hurtigere på den side der vendte ind mod bunden af ovnen.

I modsætning til en brænde- eller gasdreven ovn, så er det muligt her at justere varmefordelingen mellem top og bund i ovnen, der er en indbygget timer – hvis du er modig og tør forlade ovnen når pizza’en er sat over, og den har også et boost-mode, som kan bruges til hurtigt at opnå en høj temperatur.

En anden ting som en pizza-ovn der kan stå i køkkenet, skal have, er god isolering. For den må ikke blive for varm på ydersiden. Det gør Volt 12 heller ikke. På intet tidspunkt var den så varm på overfladen, at jeg ikke kunne lægge hånden på den.

Det samme gælder glasdøren, den var heller ikke så varm at den ikke kunne berøres.

Det var let for mig at lave gode pizza’er i Volt 12, og jeg var meget tæt på at få samme resultat som i min gas-pizza-ovn. Men der mangler altså lige det sidste i forhold til en pizza-ovn, hvor der faktisk er ild i nærheden af pizza’en – det giver et eller andet.

Men skøn ovn ingen tvivl om det, om end 12” er lige i den lille ende for en pizza, hvis du spørger mig.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Ooni Volt 12 er en fed pizza’ovn, hvis du ikke har en have du kan sætte en gas/brænde-baseret pizza-ovn i.

Med den rigtige dej og den gode teknik og opmærksomhed, leverer Volt 12 en fremragende pizza, hvis du bruger den rigtigt.

Du skal dog være opmærksom på, at den fylder rigtig meget på bordet og at uanset hvor god en pizza-ovn du har, så kræver den stadig gode råvarer, god dej og konstant opmærksomhed.

Du kan læse mere om Volt 12 her.

Volt 12 koster i øjeblikket omkring 6.700 kroner.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.