TEST: Spil for galleriet eller god smagsoplevelse med artistisk kaffebrygger?

KitchenAid byder på en alternativ kaffebrygger, der er lidt af et samtaleemne, men hvorvidt aroma og smag er noget at tale om, undersøger jeg med en heftig koffeinrus som følge.

Vakuumbrygget kaffe er ikke et nyt fænomen. Faktisk går det helt tilbage til midten af 1800-tallet. Alligevel ser vi ikke særligt ofte kaffebryggere med vakuumbryggeproces, selvom de findes på det danske marked. Og det er ganske ærgerligt, fordi både kaffearoma og smag er bedre end med filterkaffemaskiner.

KitchenAid har med deres Artisan Kaffekolbe lavet deres egen fortolkning af vakuumkaffebryggeren. Og denne fortolkning er hverken baseret på fancy teknologi eller overflødigt tingeltangel, men nærmere den rene kaffeoplevelse fra start til slut.

Designet skaber en fortælling

Artisan Kaffekolbe fra KitchenAid er ikke kun en kaffemaskine – det er et samtaleemne. KitchenAid har, med deres bud på en vakuumkaffebrygger, taget det, der ligner en ganske almindelig glaselkedel, sat en glaskolbe med stålfilter og låg ovenpå den. Bryggeprocessen kræver blot, at du hælder vand i kedlen, bønner i kolben og tænder for maskinen. Derefter kan du følge med i hele bryggeprocessen.

Du vil elske at præsentere dine gæster for bryggeprocessen, hvor I kollektivt står og beundrer vandets opstigning i kolben til det falder ned i kedlen igen. KitchenAid har forstået at gøre brygningen til en oplevelse ved at gøre Artisan Kaffekolbe transparent.

Kaffeoplevelsen starter ganske enkelt ved brygningen, hvor tørsten efter den sortflydende kickstarter styrkes. Spøjst er det, hvor lidt der skal til, men det har KitchenAid forstået – og udnyttet glimrende.

IMG_20181030_144421

Smagsoplevelsen minder lidt om det, du kan opleve med en stempelkande, men uden den grumsede konsistens eller eftersmag. Du får en bedre, mere fyldig og nuanceret smag ud af dine bønner – forudsat du bruger gourmetbønner af en vis kvalitet, som jeg fortæller om i min artikel om den gode kaffeoplevelse.

IMG_20181030_144920

Kaffeoplevelsen

Årsagen til du får et bedre resultat end med filterkaffemaskiner er, at Artisan Kaffekolben lader vandet ekstrahere aroma og smag fra bønnerne i længere tid, da vandet ikke siver igennem et filter, men ligger i kolben sammen med bønnerne i et stykke tid – relativt ud fra vandmængden. Jeg bruger nogle forsøg på at finde den rigtige mængde vand og bønner samt kværningsgrad, der matcher til min smagspræference.

Det er efterhånden lykkedes mig, og jeg oplever en kraftigere profil, da bønnernes nuancer træder mere i karakter ved første tår. Noterne danser også rundt på min smagsløg i længere tid end ved en almindelig kaffebrygning, ligesom eftersmagen er kraftigere og længerevarende.

 

Prisen for den virkelige gode bryg

Du skal bruge tid. Ikke blot få minutter som med filterkaffemaskiner. Artisan Kaffekolbe kræver en indsats før og efter brygningen. For en ting er kværningen af bønner og den rette dosis vand og bønner, som du skal eksperimentere med. En anden er rengøringen af maskinen. Ulempen er nemlig, at hverken glaskedel eller kolbe tåler at komme i opvaskemaskinen. Du skal håndvaske begge dele – uden kedlen kommer direkte ned i vand.

Du skal vaske og skylle kedlen. De brugte bønner i kolben er svære at hælde ud i skraldespanden, hvorfor de skal skylles ud, og det betyder kaffegrums i afløbet, hvorefter kolben kan få en tur med opvaskebørsten.

IMG_20181030_144956

 

Er det nødvendigt at rengøre kolben og kanden efter hver bryg? I princippet, nej. Du kan nøjes med at skylle begge dele i varmt vand. Du står dog tilbage med samme problem, som hvis du drikker en god barolo-vin af samme glas, du lige har drukket zinfandel af. Som kaffesnob er det i hvert fald vigtigt for mig, at der er ikke er gamle kaffe, som påvirker min nuværende kop kaffe, hvorfor det er essentielt at holde kaffeudstyret pinligt rent, hver gang der brygges.

Så Artisan Kaffekolbe er til dig, der ikke kun påskønner kaffe, men er villig til at gå en ekstra mil for den gode oplevelse – hver gang du skal have en kop.

Produktinformation

  • Navn: Artisan Kaffekolbe
  • Producent: KitchenAid
  • Bryggetemperatur: Ikke oplyst
  • Kapacitet: 1 liter eller otte kopper
  • Ledningslængde: Ikke oplyst
  • Vejledende udsalgspris: Kr. 2.399
  • Mere information hos KitchenAid

Bedømmelse

Samlet vurdering 95% 

KitchenAid Artisan Kaffekolbe er lidt af en Rolls Royce indenfor kaffebrygningsredskaber. Du får en kaffeoplevelse, der starter allerede ved brygningen og slutter, når eftersmagen fortager sig. Artisan Kaffekolbe lader kaffen trække længere, hvormed du får kraftigere nuancer og detaljer i din smagsoplevelse. Du skal dog være forberedt på, at det tager tid at skulle rengøre udstyret efter hver bryg, hvis du vil have den rene kaffeoplevelse. Bestemt et køb værdig hvis du er kaffeentusiast med sans for gode bønner.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart