For den rejsende er en let og elegant laptop vigtig. Men lige så vigtigt er det, at den har en fornuftig ydelse og god batterilevetid.
De to laptops vi har haft til test, er begge gode repræsentanter for den kategori. Både Yoga 900S og EliteBook 1030 G1 er små og lette og generelt meget elegante, men rent designmæssigt og ydelsesmæssigt var der nu alligevel store forskelle på dem, og det kommer vi tilbage til senere i denne test.
Markant designforskel
Yoga 900S var den første laptop vi pakkede ud og vi blev med det samme forelskede. Den er slank og elegant og den vejer stort set næsten intet. Vægten sagde 998 gram, så mon ikke den officielle vægt ligger på omkring 1kg?
Hængseldesignet er en lille genialitet som Yoga-modellerne har haft et stykke tid. Ikke alene er det faktisk et ret dekorativt design, det er også det der muliggør at skærmen kan åbnes helt op, og stadig være meget stabil.
EliteBook 1030 G1 er langt mere traditionel i designet. Man får ikke samme følelse af elegance eller portabilitet. Vægten er da også på 1,2kg, og selvom det ikke er meget, så føles den utrolig tung sammenlignet med Yoga 900S.
Skærmen på EliteBook er pæn, men får ikke samme kantløse følelse på grund af to ting. Dels de runde hjørner på skærmen, dels sølvkanten rundt om skærmen. Skærmen er stadig pæn, men det er med til at fjerne lidt af elegancen.
Tastaturet er skønt at arbejde på. Faktisk langt bedre end på Yoga’en. Tasterne er lidt mere stabile og har en anelse længere arbejdsgang, hvilket er med til at gøre det behageligt at arbejde på tastaturet.
Men designet kommer til kort på endnu et område. Skærmen kan nemlig kun åbnes op til ”standard” vinkel, altså ikke hele vejen rundt. Da skærmen stadig er en touch-skærm er det lidt ærgerligt, for den kunne sagtens have været en tablet også.
Ydelsesforskel
Rent designmæssigt var der ingen tvivl hos os om, at Yoga 900S slår Elitebook 1030 G1 med flere længder, men sagerne stod markant anderledes da vi først kom til benchmark-testen.
Rens specifikationsmæssigt er der ikke den store forskel på de to laptops, samme processor og samme type harddisk. EliteBook har dog dobbelt så meget hukommelse, hvilket vi tog med i betragtningerne da vi benchmarkede de to laptops.
Ingen af de to laptops er nogle racerbiler når det kommer til ydelse. Det er tydeligt at de er designede for langtidsydelse og ikke høj ydelse. Men ikke desto mindre sendte i dem igennem vores benchmarks.
De traditionelle benchmarks viste to maskiner der, selvom de næste er hardwaremæssige ens, yder forskelligt. I samtlige af vores benchmarks var EliteBook 1030 G1 bedre end Yoga 900S på alle områder – både når det kom til databehandling og til grafik.
Vi vægter dog ikke benchmarken så højt i denne test, for disse laptops er ikke laptops du skal bruge til høj ydelse, men nogle du skal bruge til at arbejde på når du er på farten.
Hvis vi kigger på de to laptops, sådan helt generelt, så har vi her to laptops der begge uden problemer udfører det de er sat i verden for – nemlig at være gode følgesvende for folk der er på farten.
Batterilevetiden på de to laptops er ikke så forskellig endda. Yoga klarer i vores test en driftperiode på 8 timer, mens EliteBook løber tør for strøm efter 6,5 timer. I vores test er de så konstant belastede i den periode, så det er faktisk ret pæne tider for dem begge. Men – ingen tvivl om at Yoga har en imponerende batterilevetid.
EliteBook har lidt flere hestekræfter, men Yoga har flere anvendelsesmuligheder og et overlegent design. Samtidig er Yoga faktisk billigere end HP EliteBook, og det er den afgørende faktor der gør Yoga til vores favorit, og vinder, i denne test.
Men HP EliteBook 1030 G1 er stadig en super god laptop, og absolut værd at investere i.