TomTom Spark Cardio + Music: 1.850 kroner

tomtom spark cardio

Det er ikke kun navigation som TomTom gør det udi. De har også gang i sportsure/SmartWatches, og deres topmodel Tom’Tom Spark Cardio + Music hører fortrinligt til i kategorien af smarte ure med aktivitetstrackere.

Designet er ikke vores favorit. Relativ aflangt, stort og klodset, og med alt i sort bliver det hurtigt en sort-i-sort-oplevelse at kigge på uret. Selve urskiven kan ikke udskiftes, men viser tid og dato med store tal, og det er så hvad du får her.

Når du har uret på håndledet, kan det godt virke voldsomt, selv hos en der som undertegnede faktisk har et relativ stort håndled.

Opladningen går galt på to punkter med TomTom Spark Cardio + Music. Dels er der den, efterhånden, klassiske mani med at lave en speciel tilkobling til uret og så fastmontere en usb-ledning på den. Resultatet er, at du er nødt til at dedikere en usb-port på din computer til opladning, eller at finde en adapter strømstik. Det er bare ikke ok venner.

tomtom spark cardio

Opsætning og betjening

Opsætningen af TomTom Spark Cardio + Music kan godt være lidt besværlig. Du skal starte med at downloade programmet til din pc eller Mac og så tilslutte uret hertil. Altså – det er så kun nødvendigt hvis du ønsker at lægge musik over på uret, en af de funktioner der adskiller det markant fra alle de andre.

Men det er nu alligevel en god ide at gøre det. For det er langt lettere at sætte den nødvendige TomTom-konto op fra desktop-klienten, end fra uret. Så når du har klaret de førte indledende benspark, og uret er ladt op, så er det tid til at hente app’en til din smartphone og parre de to enheder.

Det går let nok at få de to enheder til at finde hinanden, og igen her har du en enhed der kan bruges både til iPhone og Android-smartphone. Det sætter vi stor pris på – for hvorfor skal vi begrænses?

Alle indstillinger af uret klarer du direkte på uret. Du kan godt justere nogle få ting i app’en eller på din computer, men det er ikke rigtig noget at skrive hjem om. Det hele klares bedst fra uret.

Men betjeningsmæssigt får TomTom Spark Cardio + Music altså ikke nogen medalje. Skærmen er ikke berøringsfølsom, og det betyder at alt betjening finder sted med et lille ”joystick” der er placeret på urremmen lige under selve uret.

En stor firkant inviterer til at du klikker på knappen i midten og måske vipper den til siden, men næ nej. Det er selve kanten du skal trykke på for at navigere rundt i urets menusystem. Det virker klodset og ikke særlig brugervenligt.

Selve menusystemet er nu fint nok bygget op. Indstillinger ligger under hovedskiven, overblik over dagen ligger til venstre, start af tracking af aktiviteter til højre og hvis du skal parre et headset med uret, så er det opad.

Så selve menuen er let nok at finde rundt i – det er bare ikke særlig elegant med den mekaniske løsning.

Hverdagens fordele

En af de ting der virkelig adskiller dette ur fra alle de andre er, at det faktisk kan fungere autonomt i forhold til din smartphone. Uret har nemlig indbygget 3 GB af plads som du kan lægge din musik over på, og når du så har parret dit bluetooth-headset med uret (enten dit eget headset eller det der følger med i æsken), så kan du lytte til din favoritmusik uden at skulle have mobilen med dig. Det satte vi godt nok pris på i vores test.

Indbygget i uret er der en række forskellige aktiviteter, både indendørs og udendørs, som uret kan overvåge. Når den tracker de aktiviteter har den også fat i din puls og fortæller dig løbende, hvordan din puls ser ud.

Angiveligt kan du også bede den om at holde øje med din puls i løbet af dagen. Men her kom vi lidt på glatis. For eneste måde vi kunne få det til at fungere på, var ved at gå væk fra ur og ind i pulsmåleren. Fint nok, men så kunne vi jo ikke se, hvad klokken var.

Uret kan desværre ikke tjekke din søvn, en funktion vi ellers sætter stor pris på. Det som uret holder øje med i løbet af dagen er dine skridt, dine aktive minutter og dine forbrændte kalorier. Men helt ærligt, når der nu er en pulsmåler i uret, hvorfor så ikke tjekke pulsen i løbet af dagen?

Og der er jo også en bevægelsesmåler – hvorfor ikke lade den være med til at tjekke din søvn?

Vi manglede også at uret gav os notifikationer når der kom en besked eller en opringning. Når ur og smartphone nu alligevel var forbundet med bluetooth, hvorfor så ikke lige lade den give os et lille bip når der skete noget?

Så selvom det godt kan gå for et SmartWatch, så mangler vi nogle af de grundlæggende funktioner, og også et par på tracker-siden. Lidt surt – for det er altså ikke noget billigt produkt.

Ganske fortrinlig skærm

Der er ikke så meget at sige om skærmen. Uret viser tiden med store fine bogstaver, og læg hånden hen over urskiven kortvarigt, så tændes lyset og det er muligt at se tiden også når der er dårligt lys.

Som skærm betragtet er vi rigtig glade for skærmen. Den står nemlig klart og er let at læse – lige som vi gerne vil have en skærm på et smart ur.

Men vi mangler altså en berøringsvenlig skærm. Hvorfor vi med vold og magt skal tvinges til at rode rundt med et stykke mekanik der er dømt til at fejle på et tidspunkt er os uforståeligt.

Når vi betjener TomTom Spark Cardio + Music, så knager og brager det hele, og vi kan ikke lade være med at tænke på, at det kun er et spørgsmål om tid inden skidtet går i stykker.

Som skærm betragtet, er det dog en ganske fortrinlig skærm – bare den altså havde været berøringsfølsom.

Imponerende batterilevetid

TomTom Spark Cardio + Music har en meget overbevisende batterilevetid. Hvis vi udelukkende snakker om overvågning af aktivitet, så holder den – angiveligvis – i op til tre uger.

Men i vores tilfælde, hvor vi brugte den flittigt til både overvågning af daglig aktivitet, og aktivt til træning, pulsmåling og til afspilning af musik, så kunne vi få batteriet til at levere strøm i næsten tre dage. Slet ikke dårligt, slet ikke dårligt.

Opladningstiden var ganske fin, det tog ikke længe at oplade til fuld styrke. Vi kunne klare det på omkring en lille times tid.

Produktinformation

  • Navn: TomTom Spark Cardio + Music
  • Producent TomTom
  • Skærmstørrelse: 22 x 25 mm
  • Hukommelse: 3 GB
  • Vandtæt til 5 atmosfære
  • Trådløse forbindelser: Bluetooth
  • Sensorer: Pulsmåler, gps, skridtmåler
  • Batteri: Op til tre uge. Reelt op til tre dage ved almindelig brug.
  • Pris: Set til kr. 1.850 kroner
  • Mere information hos TomTom

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

På mange måder er det faktisk et ganske fortrinlig stykke hardware. TomTom Spark Cardio + Music har rigtig mange spændende funktioner, og gode tiltag. Men de bliver lidt overskygget af de åbenlyse mangler som uret har.

Vi mangler en let betjening af uret, og vi mangler muligheden for at få notifikationer fra smartphonen over på uret.

Vi savner også muligheden for søvnovervågning, det undrer os virkelig.

Så selvom der er rigtig mange gode takter ved uret, så er det ikke nok til at overbevise os.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?