Alt for få Office 365-brugere har backup-løsning

En ny rapport fra Gartner viser, at Microsoft Office 365 nu er den mest almindelige cloud-tjeneste baseret på antal af brugere. Samtidig kan it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda konstatere, at 40 pct. af disse brugere ikke benytter en tredjepartsløsning til sikkerhedskopiering. Og det kan have store konsekvenser, forklarer ekspert

Der kommer stadig flere brugere til Microsoft Office 365. Ifølge en rapport fra Gartner udgør cloud-tjenestens brugere over halvdelen af de samlede organisationer, der har skiftet til skyen.

Fremgangen har været særlig stor i industrier som finans- og produktion, og selvom Office 365 tilbyder flere backup-funktioner af data, er det begrænset, hvor omfattende de er.

”Det er ikke svært at forstå Microsoft Office 365’s succes. Det er en brugervenlig cloud-tjeneste, der er let at implementere og som tilbyder høj tilgængelighed. Samtidig er licenshåndtering problemfri og implementeringen af nye versioner er enkel. Men for mange virksomheder er de indbyggede backup-funktioner ikke nok. For eksempel tror mange fejlagtigt, at en fuldskala backup-løsning er inkluderet i konceptet,” forklarer Peter Gustafsson, der er ansvarlig for Barracuda Networks i Norden.

Fire ud af ti har ingen backup-løsning

En ny rapport fra Barracuda Networks viser, at mere end 40 pct. af de virksomheder, som i dag anvender Office 365 ikke har nogen tredjepartsløsning til sikkerhedskopiering af forretningskritiske data.

Virksomheder er derfor sårbare, hvis de udelukkende stoler på Office 365, og fx udsættes for et hackerangreb eller såkaldt ransomware – et ondsindet program, der holder computeren som ’gidsel’, indtil en løsesum udbetales.

Samtidigt dækker Microsofts SLA heller ikke, hvis en medarbejder frivilligt eller ufrivilligt sletter data, og det tager længere tid at registrere tabet end den konfigurerede lagringspolitik tillader – informationen går derfor tabt.

Find dine egne behov

It-sikkerhedseksperterne fra Barracuda råder derfor virksomheder til nøje at gennemgå deres behov, og holde dem op imod de indbyggede funktioner, der findes i Office 365.

”De fleste virksomheder kan med fordel supplere cloud-tjenesten med en tredjeparts backup-løsning. I dag benytter ca. 30 pct. af Office 365-brugere Barracuda til deres sikkerhedskopier. Dette er markant mere end nogen anden leverandør og viser, at vi har en backup-løsning, der er godt tilpasset Microsofts cloud-service,” forklarer Peter Gustafsson.

Backup i Office 365 – ting at huske på:

  • Cirka 70 procent af datatab i en SaaS-applikation skyldes, at en slutbruger ved et uheld eller med vilje sletter det. Hvis det tager længere tid at registrere tabet af data end den konfigurerede lagringspolitik tillader, er informationen tabt. Microsofts SLA beskytter ikke kunder mod dette.
  • Hvis din Office 365-administratorkonto er hacket, kan dine sikkerhedskopier også gå tabt. Code Spaces er et eksempel på, hvad der kan ske med din virksomhed, hvis du er afhængig af en enkelt udbyder til backup af data.
  • Sørg for, at din backup-løsning er i stand til at gendanne dokumenter og konti i den konfiguration, du har brug for. Selvom dine data er sikkerhedskopieret, kan gendannelsesprocessen være vanskelig, hvis du ikke har den rigtige løsning.
  • Undersøg om din virksomhed er underlagt lovgivning for datalagring, som du skal følge, og overvej om de eksisterende værktøjer giver dig kapacitet til at løfte denne opgave.
  • Brugere kan ved et uheld ødelægge deres data med ondsindet software, især ransomware. Det kan være vanskeligt og tidskrævende at gendanne oplysningerne ved hjælp af de indbyggede funktioner. Versionsstyring i OneDrive og SharePoint kan hjælpe, men det skal allokeres til lagring og kan føre til yderligere omkostninger.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3335 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?