Apple går all-in på skærm og kamera i de fire nye iPhone 14-modeller

På gårsdagens lancering af den nye iPhone 14-serie viste Apple at de har kastet alt efter kamera, skærm og ikke mindst sikkerhed i de nye mobiler

Vanen tro kom der fire versioner af nyeste iPhone-model, iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro og 14 Pro Max og selvom der er mange lighedspunkter mellem de fire modeller, er der også forskelle.

iPhone 14 og 14 Plus

De to mindste i serien kommer i to størrelser, 6,1” og 6,7”. Apple fortæller i pressemeddelelsen, at de nye modeller har fået et holdbart design med aluminium i flykvalitet. Batterilevetiden skulle ligeledes have fået en opgradering, selvom Apple vanen tro ikke fortæller specielt om selve batteriet. Det indvendige design skulle ligeledes være opdateret, og selvom det ikke er noget vi lige kan se, så skulle det give bedre temperaturstyring.

Mobilerne har, naturligvis fristes jeg til at sige, Super Retina XDR-skærme baseret på OLED-teknologien, der understøtter en HDR-lysstyrke på 1.200 nits, Dolby Vision og har et kontrastforhold på 2.000.000:1.

Kamerasystemet i de nye mobiler er et dobbelt kamerasystem, der ifølge Apple har fået følgende opgraderinger og funktioner:

iPhone 14, og 14 Plus
 • Et nyt hovedkamera med en større blændeåbning på ƒ/1,5 og 1,9µm pixels, som forbedrer kvaliteten af billeder og videoer i al slags lys, gør det nemmere at fastfryse detaljer og bevægelse, reducerer støj, giver hurtigere eksponeringstider og har optisk billedstabilisering med sensorforskydning.
 • Nyt TrueDepth-kamera på forsiden med en blændeåbning på ƒ/1,9, som giver bedre billeder og videoer i svagt lys. Kameraet er for første gang udstyret med autofokus og kan derfor fokusere endnu hurtigere i svagt lys og tage gruppebilleder fra større afstand.
 • Ny Action-funktion, som sikrer fantastisk flotte videoer, der tilpasser sig større rystelser, bevægelse og vibrationer, selv når der optages video midt i hæsblæsende action.
 • Ultravidvinkekameraet, som giver et særligt perspektiv ved bredere billeder og tager bedre billeder i svagt lys med Photonic Engine.
 • Forbedret True Tone Flash, som er 10 procent lysere og giver et mere ensartet lys.
 • Filmisk funktion, som nu er tilgængelig i 4K med 30 billeder pr. sek. og 4K med 24 billeder pr. sek.
 • Dolby Vision HDR fra start til slut, som kun er tilgængeligt på iPhone.

Processoren i de nye mobiler er A15 Bionic med en 5-kerne GPU og en 6-kerne CPU. Der er også en 16-kerne Neural Engine der håndterer 15,8 billioner handlinger i sekundet.

Priserne på de nye modeller starter ved 8.299 kroner hhv. 9.299 kroner

iPhone 14 Pro og 14 Pro Max

De ’store’ modeller f den nye iPhone-serie kommer ligeledes i størrelserne 6,1” og 6,7”, og har ligeledes en Super Retina XDR-skærm. Her der dog også kommet funktionen ProMotion og for første gang nogensinde, har iPhone nu fået en Altid aktiv-skærm, der kører på 1Hz.

Skærmen har samme maksimale HDR-lysstyrke som Pro Display XDR, og op til 2.000 nits.

De to store modeller kommer også med Dynamic Island, der gør det muligt at interagere med iPhone på nye måder. Apple siger at det sker via et design, der udvisker grænsen mellem hardware og software, og som tilpasser sig løbende for at vise brugeren vigtige meddelelser, notifikationer og aktiviteter.

Dynamic Island og også været med at redesigne TrueDepth-kameraet, så det fylder midnre på skærmområdet. Dynamic Island er hele tiden aktiv og skulle gøre, at brugerne får nemmere adgang til betjeningsfunktioner ved bare at holde fingeren nede, uden at forstyrre skærmens indhold.

Modellerne har et Pro-kamerasystem, der lover at fotografering endnu et løft via Photonic Engine, der skulle sikre en markant forbedring af billeder i svagere lys på tværs af alle kameraer.

Apple oplyser følgende om det nye kamerasystem:

iPhone 14 Pro, 14 Pro Max
 • Et nyt 12 MP ultravidvinkelkamera med 1,4 µm pixels, som giver skarpere billeder med flere detaljer og dermed forbedrer de allerede fantastiske muligheder med makrofotografering.
 • Forbedret telekamera med 3 x optisk zoom.
 • Nyt TrueDepth-kamera på forsiden med en blændeåbning på ƒ/1,9, som giver bedre billeder og videoer i svagt lys. Kameraet er for første gang udstyret med autofokus og kan derfor fokusere endnu hurtigere i svagt lys og tage gruppebilleder fra større afstand.
 • Ny adaptiv True Tone Flash med et helt nyt design bestående af ni LED-lamper, som ændrer mønster alt efter den valgte brændvidde.
 • Markante fordele med computerbaseret fotografering såsom Nat-tilstand, Smart HDR 4, Portræt-funktion med Portrætlys, portrætbilleder med Nat-tilstand, Fotostil, der kan give alle billeder et personligt præg, og Apple ProRaw.
 • Ny Action-funktion, som sikrer fantastisk flotte videoer, der tilpasser sig større rystelser, bevægelse og vibrationer, selv når der optages video midt i hæsblæsende action.
 • Filmisk funktion, som nu er tilgængelig i 4K med 30 billeder pr. sek. og 4K med 24 billeder pr. sek.
 • Professionelle arbejdsgange til video, herunder ProRes3 og end-to-end Dolby Vision HDR.

Processoren er A16 Bionic, der kommer med to højttydende kerner og fire højeffektive kerner med 6-kerner i CPU’en og 5-kerner i GPU’en, samt 16-kerner i Neural Engine, der kan udføre næsten 17 billioner handlinger i sekundet.

Priserne starter på 10.499 kroner hhv. 11.499 kroner.

Registrerer fald og ulykker

Alle modellerne har fået et nyt sikkerhedssystem, der kan skaffe hjælp i nødsituationer. Der er et dual-core-accelerometer, der kan måle G-kræfter på op til 256G, og et nyt gyroskop med stort dynamisk område. Det skulle sikre at funktionen Registrering af ulykke kan registrere en alvorlig bilulykke og automatisk ringe til alarmcentralen.

Den kan også måle om du falder, og ikke mindst om du er ved bevidsthed.

Samtidig kan alle iPhone-modellerne ringe op via satellit, så hvis der ikke er mobildækning eller WiFi, så kan iPhone 14 stadig ringe efter hjælp.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.