Apple satser på vedvarende energi

Verdens største vindmøller på land i Danmark og nye indsatser inden for ren energi i Tyskland skal bringe Apple nærmere målet om at være CO2-neutral i 2030

Apple investerer i opførelsen af to af verdens største offshorevindmøller nær Esbjerg. Foto: Apple

I starten af september kunne Apple meddele, at virksomheden vil investere i opførelsen af to af verdens største landvindmøller, som skal bringe virksomhedens forsyningskæde og produkter et skridt nærmere CO2-neutralitet.

De 200 meter høje vindmøller, der placeres nær Esbjerg, forventes at producere 62 gigawatt-timer årligt – hvilket er nok til at forsyne næsten 20.000 hjem med strøm – og vil fungere som teststed for kraftige landvindmøller.

Strømmen, der produceres i Esbjerg, skal forsyne Apples datacenter i Viborg, og al overskudsstrøm vil blive sendt ud i det danske elnet.

“Bekæmpelse af klimaforandringer kræver hurtig handling og globalt partnerskab, og datacentret i Viborg er et godt bevis på, at vi formår at tackle vores generations udfordring.

Investeringer i ren energi giver banebrydende innovationer, som forsyner virksomheder og lokalsamfund med ren energi og skaber gode jobmuligheder. Det er et område, hvor vi skal tage teten, for Jordens og fremtidige generationers skyld.

Lisa Jackson, Apple Vice President for Environment, Policy and Social Initiatives

I sidste måned offentliggjorde Apple sine planer om at blive CO2-neutral gældende for alle forretningsaktiviteter, produktionsforsyningskæden og produkternes livscyklus senest i 2030.

Apples aktiviteter drives allerede af 100 procent vedvarende energi og er CO2-neutrale, men denne nye forpligtelse betyder, at senest i 2030 vil alle solgte Apple-enheder være klimaneutrale. Det indebærer, at alle leverandører baseret i Europa skal overgå til vedvarende energi.

Ren energi hos leverandør

Leverandøren Varta med base i Tyskland har forpligtet sig til at fremstille Apple-produkter ved brug af 100 procent vedvarende energi. Over hele Europa arbejder Apples leverandører henimod løsninger om brug af ren energi til fremstilling af Apple-produkter, bl.a. Henkel og tesa SE, der også er baseret i Tyskland, DSM Engineering Materials med base i Holland, STMicroelectronics i Schweiz og Solvay i Belgien.

I lighed med alle Apples datacentre drives virksomhedens datacenter i Viborg af 100 procent vedvarende energi. Foto: Apple

Disse løsninger omfatter DSM’s aftale om køb af vindkraft i Holland og STMicroelectronics’ solcellecarport i Marokko. Virksomheder som Solvay udvider nu deres brug af vedvarende energi til at omfatte et større udvalg af aktiviteter efter at have tilsluttet sig Apples Supplier Clear Energy Program for fem år siden. 

Apple lancerede programmet i oktober 2015 med det formål at hjælpe leverandører med at mindske energiforbruget og overgå til 100 procent vedvarende strøm. Siden lanceringen har 72 produktionspartnere i 17 forskellige lande forpligtet sig til at anvende 100 procent vedvarende energi i fremstillingen af Apple-produkter.

Når alle Apples leverandørprojekter er gennemført, vil disse forpligtelser forhindre, at over 14,3 millioner metriske tons CO2e udledes årligt, hvilket svarer til at fjerne over 3 millioner biler fra vejene hvert år.

Viborg Datacenter

Det 45.000 kvadratmeter store Apple-datacenter i Viborg, der tilbyder netværkssupport og datalagring til sine brugere i hele regionen, er nu i drift. Datacentret er med til at drive Apples App Store, Apple Music, iMessage, Siri og andre tjenester i Europa, som udelukkende benytter vedvarende energi fra lokale projekter.

Vindprojektet i Esbjerg følger efter den nylige færdiggørelse af et af Skandinaviens største solcelleanlæg, beliggende i Thisted, der er det første danske solenergiprojekt opført uden brug af offentlige midler.

Både vindmølle- og solenergiprojektet understøtter Apples nyligt opførte datacenter i Viborg, som drives 100 procent af vedvarende energi. Apple udvikler begge projekter i partnerskab med European Energy.

Viborg Datacenter havde over 600 specialister på stedet dagligt under opførelsen, og mange danske virksomheder deltog i udviklingen. Datacentret drives nu af et team af dataspecialister, teknikere og en vedligeholdelses- og sikkerhedsstab, og mange af dem er rekrutteret fra lokalområdet.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?