E-mail baserede cyberangreb koster milliarder

Succesfulde cyberangreb koster i gennemsnit nordiske virksomheder 1,2 millioner dollars, hvilket gør det til de dyreste angreb i verden, viser ny rapport

Nordiske virksomheder er særligt udsatte for høje omkostninger i forbindelse med e-mail-baserede hackerangreb. Det viser tal fra en ny undersøgelse foretaget af analysefirmaet Vanson Bourne på vegne af Barracuda Networks. Undersøgelsen er baseret på svar fra IT-professionelle med ledelsesstillinger i virksomheder med 100 til 2.500 ansatte i en række forskellige brancher i USA, EMEA- og APAC-landene. 

I undersøgelsen skiller særligt de nordiske lande Danmark, Sverige, Norge og Finland sig ud. Her angiver respondenterne, at de dyreste sikkerhedsangreb i gennemsnit kostede virksomheden 1,2 millioner USD. Dette er det næsthøjeste beløb kun overgået af sikkerhedsangreb i Indien, der runder 1,3 millioner USD for virksomhederne.

Omkostningerne, som dem vi ser i Danmark, Sverige, Finland og Norge, er meget alvorlige og kan gøre stor skade på en virksomheds mulighed for at overleve. Det er oftest de største virksomheder, der får de største omkostninger, men ifølge tal fra rapporten må 60 pct. af små- og mellemstore virksomheder, der bliver ramt af et cyberangreb, lukke deres forretning inden for seks måneder efter et angreb,” forklarer . 

Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden

Angreb på bundlinjen, og på stoltheden

Den samlede pris for et sikkerhedsangreb omfatter ikke kun et økonomisk tab, men omfatter også omkostninger som driftsstop, tab af produktivitet og data og potentielt tab af indtjening på baggrund af forringet omdømme.

For de nordiske lande er tab af sensitiv eller fortrolig data sammen med forringet omdømme og direkte økonomisk tab til cyberkriminelle de tre største omkostninger for virksomheder, der er blevet ramt af et cyberangreb (se tabel 1). 

Det kan have store konsekvenser på flere niveauer at blive ramt af et cyberangreb. Derfor er det vigtigt, at virksomheder i alle størrelser sikrer, at de er bedst muligt beskyttede mod e-mail-baserede angreb, for det er langtfra kun bundlinjen, der rammes – det er også IT-afdelingens faglige stolthed, der er på spil i Norden.

Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden

Ikke rustet til datatab

Ifølge undersøgelsen svarer 37 pct. af nordiske virksomheder, at de ikke er fuldt ud rustede til at håndtere risikoen for datatab (se tabel 2). På andenpladsen over sikkerhedsrisici, som virksomhederne ikke er forberedt på, er risikoen for såkaldt indsider phising (35 pct.) efterfulgt af BEC-angreb (34 pct.).

I forhold til øvrige virksomheder i andre europæiske lande er særligt datatab også en trussel. Her angiver 29 pct. i UK, 35 pct. i Frankrig, 36 pct. i DACH-landene og 19 pct. i Benelux, at de ikke føler sig godt nok forberedte til at håndtere risikoen for datatab.

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.