EU vil at skabe en kæmpe database over biometrisk identifikation

Med den ene hånd arbejder EU med at sikre persondata gennem GDPR, med den anden opretter de nu en enorm biometri-database, Common Identity Repository, CIR

Ifølge nyhedsmediet ZDnet, har Europaparlamentet i sidste uge godkendt at en række grænsekontrol, migrations- og politisystemer bliver forbundet sammen i en stor database over biometriske målinger. Databasen er søgbar og vil dække både EU og ikke-EU-borgere.

Når databasen er færdig, vil den indeholde biometriske data på over 350 millioner mennesker.

Som om det ikke var skræmmende nok, så vil CIR også indeholde, og sammenkoble, identifikationsdata som navn, fødselsdato, pasnummer og så videre med biometri, altså fingeraftryk og ansigtsscan. Disse data vil blive gjort tilgængelige for alle grænsekontroller og politistyrker i EU.

Tanken er naturligvis nobel nok – det skal være lettere at søge i et generelt system. Men tanken om at snart alle borgere i EU ender i en kæmpe database virker skræmmende. Og vi har jo aldrig før hørt om at data lækkes fra EU eller andre offentlige institutioner, vel?

Ifølge ZDnet kommer CIR til at indeholde Schengen Information System, Eurodac, Visa Information System og tre nye systemer, European Criminal Records System for Third Country Nationals (ECRIS-TCN), Entry/Exit System (EES) og European Travel Information & Automation system (ETIAS).

ZDNet skriver videre, at CIR blev godkendt mandag d. 15. april ved to forskellige afstemninger med et markant flertal.

Dermed kommer EU til at operere en af verdens største biometriske databaser, kun overgået af den kinesiske regering og Indiens Aadhar system. Og den lader jeg så lige stå lidt.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2957 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart