Ny sikkerhedsteknologi skal sikre skoleelever mod cyberkriminalitet og online mobning

Online mobning og misbrug af skoleelevers data er et stigende problem herhjemme og i udlandet. Derfor annoncerede regeringen i maj en ny cyberstrategi med fokus på børn og unges digitale adfærd. Nu skal en ny løsning gøre online læring og elevernes brug af nettet mere sikkert ved at hjælpe skolerne med at beskytte deres elever bedre med avanceret cybersikkerhed og nye muligheder for at kontrollere indhold

Digitale forbundne klasseværelser og læring på nettet giver lærere mulighed for at blande traditionelle undervisningsmetoder med online ressourcer, men teknologien bliver ofte misbrugt. Eksempelvis viser en ny dansk undersøgelse lavet af Epinion for Undervisningsministeriet, at halvdelen af unge mellem 12 og 25 år ikke ved eller bekymrer sig om de digitale spor, de efterlader på nettet. Tilsvarende viser en britisk undersøgelse fra 2018, at 70 % af elever i folkeskolealderen har været vidne til, at deres jævnaldrende er blevet mobbet online.

Derfor lancerer Check Point, en af verdens største udbydere af cybersikkerhed, nu en ny sikkerhedsløsning til uddannelsessektoren under navnet SandBlast for Education. Den nye beskyttelse er målrettet skoler, der giver deres elever Google Chromebooks og gerne vil have kontrol både med hvad eleverne ser på nettet samt sikre dem mod angreb fra hackere. Google Chromebook anvendes globalt af mere end 20 millioner elever og har en af de højeste vækstrater inden for studie-enheder i Europa, hvor salget steg med mere end 50% i andet kvartal af 2018.

Lanceringen af løsningen falder sammen med regeringens nye strategi for cyber- og informationssikkerhed, der blev offentliggjort i maj i år og indeholder fire konkrete initiativer målrettet børn og unges færden på nettet. Et af disse var bl.a. et øget fokus på håndtering af data på danske undervisningsinstitutioner som fx folkeskoler, der altså nu får et nyt værktøj til at beskytte deres elever mod at se upassende indhold og få stjålet data fra hackere.

“Med regeringens cyberstrategi er der endelig kommet et øget fokus på skolernes ansvar for at beskytte eleverne, mens de bruger skoleejede enheder både på skolen og derhjemme” siger Jan Johannsen, Nordisk Chef hos Check Point. “SandBlast for Education giver lærerne mulighed for at holde opsyn med deres elever, overvåge aktivitet online, blokere sociale medier og hjemmesider med specifikke eller stødende sprogbrug og forhindre elever i at sende meddelelser med upassende indhold”.

SandBlast for Education beskytter mod skadelige filer og phishing angreb, hvor svindlere f.eks. forsøger at franarre eleverne deres brugernavn og adgangskoder. Løsningen tjekker også automatisk downloadede dokumenter for potentielt skadeligt indhold, analyserer løbende nye trusler og konverterer filer til PDF for ekstra sikkerhed, når det er nødvendigt. Sandblast indeholder også en anti-mobning funktion, der blokerer søgeord og giver en advarsel til eleverne, før de sender stødende indhold. Ved løbende overvågning og blokering af phishing hjemmesider sørger løsningen for, at eleverne ikke fejlagtigt giver deres personlige og private oplysninger til cyberkriminelle.

Sandblast for Education er tilpasset skolernes eksisterende sikkerhedsinfrastruktur ved at fungere som en udvidelse af Chrome browseren, der gør det sikkert at benytte hele Googles G-Suite, som Gmail, Google Maps, Drive etc.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2335 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?