Af: Thomas Dybdahl
Masser af lånemuligheder
Når man vil låne penge, går man typisk til sin bank og beder om et lån eller en kassekredit. Det er også den mest anbefalelsesværdige metode, for din bank har typisk en god viden om din økonomi, og om du har mulighed for at betale tilbage. Ind imellem er der dog andre årsager til, at banken ikke vil låne en penge, og her kan de mange online lånemuligheder være den rigtige vej at gå. Så længe man husker, at have hovedet med, og sammenligne de forskellige låneudbydere og de betingelser, der gælder for hvert enkelt lån.
Sammenlign udbydere
For at imødekomme dem, der måske kan have svært ved at finde rundt i renter, ÅOP og de mange låneudbydere, er der kommet flere hjemmesider til såsom Moneybanker.dk, hvor man let kan indtaste det ønskede beløb og få en liste af de online lån, man bliver tilbudt. Derfra er der kun et par klik til man får et givent beløb på sin konto. Let og overskueligt, men man bør stadig tænke sig om, inden man kaster sig ud i låneeventyret.
Frem med Excel
Inden man sætter sig for at låne, bør man få et overblik over sin private økonomi, og gøre sig det klart, at et lån vil betyde en månedlig udgift, som naturligvis skal betales tilbage. Det er simpel logik, men nogle gange glemmer man det alligevel, når drømmen om den fede nye gadget fylder i ens hverdag.
Derfor bør man, hvis man ikke allerede har det, oprette et regneark med faste indtægter, udgifter samt de forhold der kan gælde i fremtiden. Når alle tal er sat ind, og man kan se om der er et tilstrækkeligt stort overskud til at betale en månedlig udgift på lånet, kan man gå tilbage og sammenligne de forskellige lån.
Hold øje med renter, gebyrer og ÅOP
Husk at kigge efter ÅOP, den Årlige OmkostningsProcent, som er den egentlige pris på et lån. Det fortæller mere om de udgifter man har ved lånet, end bare renten eller gebyrer isoleret set. Et tænkt eksempel er sammenligningen af to lån, som har en rente på hhv. 8% og 7%. Umiddelbart ser det lån med en rente på 7% mest fordelagtigt ud, men hvis man glemmer at kigge på eventuelle månedlige administrationsgebyrer, mangler man en del af billedet. I samme eksempel har lånet med 7% rente, et månedligt gebyr på 50 kr., hvor lånet på 8% ikke har nogle ekstragebyrer. Hvis lånet skal betales tilbage over 10 år, vil det samlede beløb på 7%-lånet sandsynligvis overstige lånet på 8%. Hold derfor øje med både ÅOP og det samlede tilbagebetalingsbeløb.
Er alt på plads, så lån
Har man lavet en god beregning, skulle der ikke være noget til hinder for at man låner. Så længe man husker, at lånet skal betales tilbage, og at det medfører en ekstra udgift hver måned. Mange glemmer dette i forblindelsen over at kunne få den gadget, man har ønsket sig længe. Det kan blive en ond spiral, som er svær at komme ud af igen. Så hav hovedet med, så går det godt.