Stor stigning i antallet af cyberangreb i 2022

Ny rapport fra Check Point Research viser, at antallet af cyberangreb på globalt plan steg med hele 38 pct. sidste år. Rapporten viser også, at cyberkriminelle vil benytte værktøjer med kunstig intelligens til at ramme endnu flere virksomheder i fremtiden

Check Point Research har netop udgivet en rapport over de største cybertendenser i 2022. Igen i år viser rapporten en stor stigning i antallet af cyberangreb. Antallet af cyberangreb på globalt plan er nemlig steget med 38 pct. i 2022. I Danmark er stigningen en kende lavere på 18 pct.

Til trods for at stigningen i Danmark heldigvis er lavere end på globalt plan, er det vigtigt at huske på, at danske virksomheder oplevede en gigantisk stigning i antallet af cyberangreb på 221 pct. fra 2020 til 2021. Derfor er det vigtigt at understrege, at danske virksomheder stadig bliver ramt i et meget stort omfang i forhold til for blot få år siden. Desuden er angrebene i dag langt mere sofistikerede.

Jan Johannsen, Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologi i Danmark

Rapporten viser også, at de cyberangreb, der har været flest af i 2022 er orkestreret af mindre, agile hackergrupper, der har haft større fokus på at udnytte sårbarheder i digitale samarbejdsværktøjer til brug i hjemmearbejde og på uddannelsesinstitutioner.

Selvom COVID-19-pandemien er begyndt at stilne af, skal danske virksomheder og organisationer nu leve med efterdønningerne af den lyndigitalisering, mange måtte indføre som følge af øget hjemmearbejde og fjernundervisning. Vi så nemlig et 2022, hvor hackerne ikke blot gik efter medarbejdernes forbindelse til virksomhedens netværk, men også samarbejdsværktøjer som Teams, Slack, Google Drive og OneDrive. Det er værktøjer, som de fleste virksomheder planlægger af fortsætte med, og det er derfor en guldgrube for de cyberkriminelle.

Jan Johannsen, Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologi i Danmark

Især uddannelsesinstitutioner har været dårligt forberedt på skiftet til online læring, hvilket har givet hackerne rig mulighed for at infiltrere institutioners netværk. Uddannelsessektoren har derfor på globalt plan oplevet en stigning på 43 pct. i antallet af cyberangreb i 2022. 

AI vil øge antallet af cyberangreb i 2023

Check Point Research forudser desuden også, at AI teknologi, som ChatGPT, vil accelerere antallet af cyberangreb i 2023.

Desværre forventer vi, at stigningen i cyberangreb blot vil stige. Med AI-teknologier, som ChatGPT, der er let tilgængelige for offentligheden, er det muligt for alle at generere ondsindet kode og phishing e-mails i et hurtigere og mere automatiseret tempo. Vi har desværre allerede set hackere benytte dette værktøj til cyberangreb, og vi forventer desværre, at det er en tendens, der vil stige i 2023.

For at beskytte sig selv og sin organisation bliver det bydende nødvendigt at indtænke forebyggelse før detektion i 2023. Der er adskillige forholdsregler, en organisation kan indføre for at minimere deres eksponering før det næste angreb eller sikkerhedsbrud, såsom cybersikkerhedstræning, løbende opdatering af patches og implementere anti-ransomware-teknologi.” 

Jan Johannsen, Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologi i Danmark

Du kan læse den fulde rapport her.

About Lars Bennetzen 3880 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.