STORTEST: 10 hovedtelefoner til casual lytteren på farten

Stemmestyring, noise-cancellation, mikrofoner til opkald… og så kan de spille musik. Listen er efterhånden lang, når det kommer til funktioner i hovedtelefoner, men der er visse ting, man bare ikke har brug for, hvis man vil lytte til musik til og fra arbejde. Denne guide ser nærmere på 10 hovedtelefoner og giver dig indblik i, hvad der findes på markedet til forskellige priser.

Hovedtelefoner findes i mange forskellige versioner og prisklasser. Står du og klør dig i nakken, når du kigger forbi e-shoppen eller elektronikforretningen, fordi du ikke ved, hvad du skal vælge, bør du starte med at tænke på dit behov – derefter pris og type af hovedtelefoner.

For et valg betyder også et fravalg, og hvis du mest hyggelytter til musik på farten, bør du nok ikke vælge kablede hovedtelefoner til kr. 5.000 uden støjreduktion – det ville være overkill og ikke dække dit behov tilstrækkeligt.

Denne stortest henvender sig ikke til lydeksperten eller hi-fi-entusiasten, men til dig, der hyggelytter til musik i hjemmet, på kontoret eller på gaden. Derfor ligger testemnerne i prisklasserne kr. 1.000-2.500, så du får en fornemmelse af, hvad du får for pengene, hvis du køber de lidt dyrere hovedtelefoner i forhold til de billige.

Jeg kigger på around-ear hovedtelefoner, der omslutter ørerne, on-ear, som sidder på ørerne, og in-ear, der er ørepropper, du kommer i ørerne. Langt de fleste hovedtelefoner og øretelefoner har i dag flere funktioner indbygget som støjreducerende filter, mikrofoner til telefonopkald og forbindelse til din telefons stemmeassistent. Funktionerne er praktiske, i et variabelt omfang, men ofte er de blot lir, der fjerner producentens fokus væk fra musikken.

20190603_115659

 

Mikrofonerne kommer jeg ikke ind på i testen, med mindre de udgør en særlig del af producentens markedsføring. For mikrofoner er efterhånden standardudstyr, men de udgør en ekstra funktion, som oftest leverer en elendig samtalekvalitet, fordi telefonopkald ikke er producentens fokus med produktet.

Støjreduktion, eller active noise cancellation (ANC), bidrager til at lukke alverdens ævl og kævl ude, når du befinder dig i metroen eller i bussen. Bose leverer, ud fra mine erfaringer, den mest effektive støjreduktion på markedet, men som stortesten vil vise, er der et par emner, som kommer tæt på Bose. Jeg har dog aldrig oplevet hovedtelefoner med 100 % ANC – at forvente det er fuldkommen urealistisk inden for stortestens prisramme.

Tryk på knappen og du aktiverer Google Assistant eller Siri. Google og Apples stemmeassistenter er blevet populære blandt lydproducenterne, da du nemt og bekvemt kan trykke på én knap og bede din telefon om at ringe op til moster Olga, uden du behøver at hive telefonen op af lommen, ligesom du kan bede assistenten om at finde et bestemt stykke musik til dig.

20190514_152231

Se på anmeldelserne som en guide til dit næste indkøb af hovedtelefoner og øretelefoner, der dækker netop dit behov i stedet for, at du betaler for en masse, på papiret, fancy funktioner.

Stortesten er inddelt i:

Testen af hovedtelefoner (around-ear og on-ear)

Og

Testen af øretelefoner (in-ear)

Hvert mærke har været udsat for forskellige genrer af musik for at teste baseffekt, diskant, mellemtoner og ikke mindst, detaljer i lydbilledet. Jeg har brugt alt fra elektronisk til klassisk, rock og jazz/rock. Nedenfor ser du playlisten, jeg efterhånden kan i søvne efter en måneds test af hovedtelefoner og ørepropper:

BT – Electronic Opus

Dreaming
Simply Being Loved

Woodkid – The Golden Age

Run Boy Run
Iron

Nobuo Uematsu – One Winged Angel

Rob Dougan – Films: Past and Future og Furious Angels

I’m Not Driving Anymore
Left Me for Dead
A Drawing Down of Blinds

Claudio Arrau – Chopin: The 21 Nocturnes

Hooverphonic – In Wonderland

In Wonderland
Badaboum
Deep Forest

Pink Floyd – A Collection of Great Dance Songs

Sheep (2001 Remaster)

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?