Google lancerede tidligere på året deres Chromecast med Google TV i Danmark, og den har jeg haft til test et stykke tid. Chromecast med Google TV er en udbygning af den gamle Chromecast enhed, til hvilken du kunne streame indhold fra din mobile enhed.
Med Google TV er den lille gadget så blevet udstyret med sine egne apps – primært apps som Netflix, HBOmax, Disney+ og tilsvarende.
Det er lige værd at nævne med det samme, at rigtig mange smarte tv i dag er baseret på Google TV, og dermed får du ikke noget med Chromecast med Google TV, som tv’et ikke allerede leverer.
Men hvis du i dag har et tv der ikke er smart, som du ikke kan caste indhold til fra din smartphone, eller hvor du ikke kan downloade og installere apps til, så vil Chromecast med Google TV klart kunne hjælpe dig.
Men hvor du muligvis vil læse nogle steder, at den giver dig adgang til masser af apps, så er det ikke hele sandheden. Der er et relativ begrænset antal apps du umiddelbart kan hente ned til enheden, men det er nu også helt ok. I min erfaring er det meget begrænset hvor mange apps du vil installere på dit tv.
Let opsætning
Det kræver ikke det store at komme i gang med Chromecast med Google TV. Du slutter den til i dit tv’s HDMI-port, tænder for strømmen og følger vejledningen på skærmen. Det tager et par minutter, og så er du klar til at bruge den.
Med Chromecast med Google TV følger der også en fjernbetjening der kan indstilles til at styre de fleste tv-mærker, og som du også kan tale til. Mere om det lidt senere.
Opsætningen kræver at du bruger Google Home på din smartphone, og dermed at du også har en Google-konto. Det er samme princip som Apple TV, hvor du skal have en Apple-konto for at bruge den enhed.
I dette tilfælde betyder det også, at du kan styre Chromecast med Google TV fra din smartphone, og bruge Google Assistent – både fra din smartphone og direkte via fjernbetjeningen.
Chromecast med Google TV har en enkelt brugergrænseflade, hvor du får adgang til alle installerede apps, og du får en oversigt over de sidst brugte apps og udsendelser du har set på Chromecast med Google TV.
Den lille gadget kan afspille i op til 4K med 60 billeder i sekundet, og den understøtter Dolby Vision, HDR10 og HDR 10+. På lydsiden klarer den Dolby Digital, Dolby Digital Plus og Dolby Atmos.
Hvorfor Chromecast med Google TV?
Den lille gadget virker fint, den er let at bruge, den er let at styre, og det er let at finde indhold og afspille film. Taleassistenten fungerer fint, hold en knap nede og du kan tale til den, og jeg oplevede at den fint forstod det hele.
Men jeg blev stadig efterladt med et stort spørgsmål om, hvorfor jeg dog skulle investere i den. Jeg får ikke noget med Chromecast med Google TV som jeg ikke allerede har i mit smart tv. Jeg kan dårligt forestille mig at der findes mange uden et smart tv, og dermed bliver den bare en dims der optager en HDMI-port, uden at give mig noget indhold jeg ikke allerede har.
I forvejen kan jeg caste til langt de fleste nyere tv uden bruge af Chromecast eller Apple TV, så enheden virker helt overflødig. Men hvis du er dybt integreret i Googles økosystem, så vil Chromecast naturligvis koble sig fint ind der, og du kan automatisere opgaver sammen med dine andre Google-enheder.
Men udover det, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle investere i den.
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Chromecast med Google TV gør hvad den lover. Via den kan du streame indhold fra en række tjenester som f.eks. Netflix, HBOmax, Disney+, Spotify og flere. Den er let at bruge og let at sætte op.
For dem der er integrerede i Googles økosystem, kan den indgå som en integreret del, og du kan opsætte scenarier og automatisk, som at skrue ned for lyste og tænde for Netflix med en enkelt kommando.
Men som gadget betragtet gør den intet som de fleste smarte tv ikke kan i dag, og jeg har svært ved at se, hvem der skulle købe den. Med mindre du har et sommerhus eller værelse i dit hjem, hvor tv’et ikke er et smart tv.
Prisen er dog ret lav, så det er en billig lille gadget at købe.