TEST: FRITZ!Box 4060 – fed hjemmerouter der bare spiller

Den tyske producent AVM laver måske ikke deciderede kønne routere, men skal du have en hjemmerouter der bare virker, yder og som kan justeres lige som du vil, så bør du kigge nærmere på FRITZ!Box 4060

FRITZ!Box 4060. Foto: Avm

For langt de fleste er en router ‘bare’ en boks der bliver stillet et sted i huset for at skabe forbindelse til internettet. Men der er kæmpeforskel på routere, både når det kommer til ydelse, brugervenlighed og muligheder i selve routeren.

Mange nye routere er ret låste, og det er meget begrænset hvad du kan justere, og langt hen ad vejen kan det være en god idé, for mange ønsker ikke at skulle tage stilling til alle de finurligheder en router i virkeligheden indeholder.

Men vi er nogle der godt vil have de muligheder, og her kommer den tyske router FRITZ!Box 4060 til redning. Det er en gigabit-router der understøtter WiFi 6 og Mesh, og så understøtter den også DECT-telefoner, hvilket absolut ikke er interessant i danske hjem (men det er det måske stadig i Tyskland?).

Den router har jeg testet, og jeg testede den sammen med deres FRITZ! Repeter 3000 AX, der også understøtter WiFi 6 og Mesh, for at se om jeg får et bedre netværk i min have, end jeg havde i forvejen.

Tilbage til rødderne

Routeren her virkelig en klassisk router i design. Den er en firkantet med ganske få indikationslamper og kun en enkelt knap på forsiden. Den har tre LAN-forbindelser (gigabit) samt den nødvendige WAN-forbindelse samt en usb-port, hvis du har behov for at tilslutte en bridge direkte til din router.

Her har jeg så en enkelt lille bøn – når vi nu har en meget klassisk router, så kunne jeg godt have brugt en enkelt LAN-forbindelse samt en USB-port mere på bagsiden. Jeg har tidligere haft ikke mindre end 2 bridges der skulle til min router, og det ville udgøre en mindre problem for mig her.

FRITZ!Box 4060. Foto: Avm

Tre LAN-forbindelser er også lige i underkanten for mig – fire ville have været at foretrække.

Repeateren har dog også to LAN-forbindelser (også gigabit), så jeg fik her et par ekstra porte, men det ville stadig have været at foretrække at der sad en eller to mere på selve routeren.

Designmæssigt minder repeateren rigtig meget om selve routeren, omend der er færre indikationslamper på den – hvilket er lige som det skal være. En repeater skal jo bare placeres og så helst glemmes.

Installationen var lige som jeg husker fra gamle routere. Den sluttes til netværket, og herefter logger du bare på routeren via dens IP-adresse, eller den url der er opgivet i manualen.

Hvis du kan leve med det netværksnavn og indstillinger der er default på routeren, så behøver du ikke gøre mere. Men for det første bør du altid ændre de standardadgangskoder der er med til såvel router-admin som til de netværk routeren automatisk sætter op. For det andet så bør du overveje om du ikke vil have et unikt navn for dit netværk – det foretrækker jeg helt klart.

Avm skal have stor ros for, at det ikke er nødvendigt at sætte en netværksledning mellem router og computer for at indstille den, det gør virkelig livet lettere. Naturligvis er der en sikkerhedsbekymring her – for det betyder i princippet, at alle kan logge sig på din router, uden at være i nærheden af den. Så længe de kan se dit trådløse netværk, er muligheden der.

Men med en stærk adgangskode, så er det næppe en bekymring du behøver at gøre dig, og personligt er jeg ret glad for at jeg kan logge på routeren fra min tablet såvel som computer.

Imponerende mange muligheder

Da jeg så var logget på routeren følte jeg mig virkelig hjemme igen. Brugergrænsefladen var lige som jeg huske det fra tidligere routere. Der var mulighed for at justere på alle parametre, lige fra netværkets SSID, over gæstenetværk og adskillelse af 2,4 GHz og 5GHz-nettet til sikkerhed, diagnostisering, tjek af det trådløse netværk og meget mere.

FRITZ! Repeater 3000 AX. Foto: Avm

Her snakker vi virkelig om god tysk grundighed. Alt det jeg forventede at kunne justere i routeren, det havde jeg mulighed for. Ikke noget med at jeg skal vælge specielle menuer, eller indstille grænsefladen til ‘avanceret’. Næ jeg har direkte adgang til alle indstillingerne, og det var en fornøjelse at sidde og lege med det, justere for at finde de optimale indstillinger til mit netværk, og se, hvordan de forskellige kanaler på mit WiFi blev brugt af mine enheder.

Der er en masse funktioner jeg har manglet i andre routere, så som ændring af enheders IP-adresse, blokering og begrænsning af bestemte enheder og meget mere.

Hvis jeg endelig mangler noget, så er det en decideret firewall. Denne router har ikke en dedikeret firewall-funktion som jeg har set i andre routere. Avm selv skriver at den har firewall-funktioner, men der er ikke noget sted du kan gå ind og arbejde med firewall som et menupunkt, og det savner jeg meget.

Faktisk føler jeg at jeg er nødt til at have en firewall kørende til at beskytte mit trådløse netværk og de enheder der er på det. Hvilket muligvis er forkert, men det er den følelse jeg er efterladt med.

Opsætning af repeateren var endnu lettere end routeren. Første gang skulle den tændes tæt ved routeren, og så var det bare et spørgsmål om at trykke på en knap på hhv. repeater og router. Få minutter efter viste en lampe at forbindelsen var etableret, og jeg kunne nu flytte den over til den placering i huset jeg havde udset til den.

Fedt netværk

Så langt så godt, nu skulle jeg så tjekke hastigheder og netværksstabilitet. Jeg fik med det samme fornemmelsen af, at FRITZ!Box 4060 leverede et lynhurtigt netværk. Jeg målte på det, og fik interne hastigheder der lå helt oppe i den høje ende. Jeg kunne måle hastigheder helt på linje med, hvad jeg kunne forvente på et WiFi 6-netværk.

Samtidig var det klippe stabilt, under hele min test oplevede jeg absolut ingen hak i netværket, dårlig trafik eller enheder der mistede forbindelsen.

Inden jeg sluttede repeateren til netværket tjekkede jeg udbredelsen af mit netværk, og jeg var meget overrasket over at finde, at hele mit (langstrakte) hus fik en fortrinlig dækning, uden et mærkbart signaltab.

Da jeg så sluttede repeateren til, fik jeg en ligeledes flot dækning i min have, hvilket mine trådløse kameraer, og min elbil, nød godt af.

Jeg er imponeret over såvel router som repeater, de leverede virkelig varen. Samtidig er der faktisk en lille simpel app man kan hente. Via den kan du få et forsimplet overblik over dit netværk, lige fra router til repeater, og der er knappe der sender dig direkte over i router/repeaters brugergrænseflade i en browser.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Det er skønt at se en router og repeater der tager deres ansvar som netværksansvarlig alvorligt. Det er fedt at der er så mange mulige indstillinger, så du kan justere netværket så det passer dig bedst muligt.

Samtidig er jeg glad for at, at selvom routeren faktisk er kompleks, så er det stadig let at justere i den.

Netværkets styrke, stabilitet og hastigheder ligger helt i top, prisen er ganske fornuftig for begge produkter, alt jeg mangler er faktisk at der er en dedikeret indbygget firewall, som jeg kan arbejde med.

Du kan læse mere om FRITZ!Box 4060 her.

Du kan læse mere om FRITZ! Repeater 3000 AX her.

Det koster FRITZ!Box 4060 lige nu

Det koster FRITZ! Repeater 3000 AX lige nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.