TEST: ‘Hallo? Det er bagsiden af månen her, billedet er godt nok sort!’

Sony beviser endnu engang, hvad deres OLED-teknologi kan levere. Men den dybe sort er ikke for alle, og det kræver en vis portion tålmodig at nørkle med fladskærmens mange indstillingsmuligheder.

Sony Bravia KD-65AF8 er yderst interessant i disse dage. OLED-fjernsynet har et par store sko at fylde ud efter Sonys brag af en OLED-fladskærm fra 2017 – nemlig A1-modellen. Og selvom AF8 ikke er Sonys 2018-topmodel, er fjernsynet spækket med interessante features såsom Dolby Vision, Acoustic Surface, Chromecast og X1 Extreme-processoren.

Nu er prisen for alle herlighederne kommet ned i et spiseligt leje på omkring kr. 17.000 afhængig af, hvor du kigger på nettet. Groft sagt kan man sige, at nøgleteknologien fra A1 har fundet vej til en billigere og opdateret udgave, som bliver spændende at kigge nærmere på.

DTKz6aRUQAIIum4

Design og opsætning

Sony leverer et fjernsyn med minimalistisk design med en diskret ramme. Bruger du fjernsynets fod til at have AF8 stående på et bord eller en reol, er det en pæn og diskret platform, der holder husalteret oprejst.

Bagsiden har Sonys egne Acoustic Surface-højttalere indbygget i det godt fem centimeter tykke panel. I bunden af panelet finder du tre HDMI-indgange og en i siden, og de understøtter ARC, så du kan tilslutte AF8 til dit anlæg.

Den indledende opsætning af det Android TV-baserede fjernsyn tager mig godt 10 minutter, hvilket indebær indstillingen af tv-kanaler, wi-fi og login med min Google konto. Finindstillingen af billedet tager væsentlig længere tid, eftersom AF8 byder på Sonys karakteristiske, dybe sorte, hvilket er lidt af en forbandet velsignelse – mere om det senere.

AF8 har så omfattende indstillingsmuligheder, at det tager mig godt 14 dage on-and-off, før jeg finder den billedindstilling, som passer til mine Xbox One-spil, 4K-film og ikke mindst Dolby Vision, da jeg streamer Bird Box på Netflix. Som udgangspunkt får du et billede, der er så mørkt, at du får svært ved at se de finere nuancer i billedet. Det er som om, at Sony sender et statement om, at denne producent er den eneste, der forstår dyb sort med stort S – og det skal du vide allerede ved første klik på fjernbetjeningen!

IMG_20181228_131345

 

 

ce3d46c9839773ff06b201e038150c50

Blast from the past!

Stor, klodset og noget uoverskuelig. Fjernbetjeningen vækker reminiscens fra 1990erne, hvor de rektangulære mursten havde deres stortid. Sony har valgt at give mig en nostalgisk oplevelse – på godt og ondt.

IMG_20181228_131025

 

For fjernbetjeningen rummer en del knapper, jeg ikke føler behov for såsom betjeningsknapper til en Blu-ray-afspiller eller deslige. Samtidig er designet alt for klodset og kedeligt at se på, hvilket ikke er et high-end fjernsyn værdigt. Sony har givet AF8 et minimalistisk udseende – der burde være kongruens i designet hele vejen igennem.

Sony kunne med fordel have smækket en række menuer og funktioner op på skærmen, som jeg kunne bladre gennem, hvormed fjernbetjeningen kunne have været enklere og pænere. Omvendt føles fjernbetjeningen midte, hvor menu-knapperne og bladrefunktionen sidder, meget intuitiv. Jeg er især glad for Netflix-knappen, der aktiverer streaming-tjenesten med ét tryk. Dog savner jeg en knap til de øvrige store streaming-tjenester, men det har nok været prisen for, at Netflix ville anbefale AF8 til sine abonnenter.

Genveje bliver til omveje

AF8 er baseret på Android 7.0-styresystemet, hvilket giver et bredt udvalg af apps og underholdningsmuligheder. Endvidere er det muligt at stemmestyre fjernsynet ved et tryk på fjernbetjeningens mikrofonknap, og det gør det ufatteligt nemt at søge efter indhold eller browse i eksempelvis YouTube-app’en. Oplevelsen bliver dog uoverskuelig, når jeg skal browse i de forskellige menuer og funktioner med fjernbetjeningen i hånden.

Fjernbetjeningens midte samler de fleste vigtige funktioner og menu-knapper. Guide-knappen fører til digitale tjenester, du gemmer. Action Menu fører til skærm og lydindstillinger. Apps fører til et meget begrænset app-udvalg, som Sony anbefaler – i skrivende stund blot ni styk hvilket ikke just er en app-knap værdig. Home-knappen leder til et væld af apps og underholdningsmuligheder. TV-knappen fører blandt andet til Guide og de forskellige HDMI-forbindelser – to ting, som allerede eksisterer andre steder.

En lang og kludret fortælling gjort kort, Apps, Action Menu og Guide kunne med fordel have været slået sammen under Home, fordi knapperne er ligegyldige genveje, eftersom disse menuer allerede ligger på Home-menusiden. Endvidere du har stemmestyringsfunktionen, der gør det nemt at finde det indhold, du leder efter! Sony har gjort Android-menuerne alt for uoverskuelige, og det giver mig en forvirrende oplevelse, som tager en del tid at finde rundt i.

Samarbejdet med Google har også kastet Chromecast af sig, hvilket er indbygget i AF8, og det er et kæmpe plus for dig, der gerne vil dele eller streame indhold over på fladskærmen fra din smartphone eller tablet. Det er nemt at sætte op med Chromecast-app’en til iOS eller Google Home til Android.

Sony_AF8_Hero_large3

Skærmoverflade og højttalere

Sony har som nævnt indledningsvist gjort meget ud af de dybe, sorte nuancer, hvilket AF8 leverer til noget nær perfektion, men sort går også hen og bliver et problem, hvis du ser fjernsyn, mens solen står ind ad stuevinduet.

For genskæret gør det nærmest umuligt at se, hvad der sker under mørke scener i dine film eller spil. Til gengæld kan du nyde din og stuemøblernes refleksion i skærmen – på sin vis forstår Sony at skabe en inkluderende oplevelse med AF8. Problemet er dog ikke større, end du kan se fjernsyn med lamperne tændt i din ellers mørke stue om aftenen.

Sonys højttalerteknologi, Acoustic Surface, er en blandet landhandel. AF8 har tre 10 Watt højttalere indbygget i bagpanelet og en subwoofer i hver side. Højttalerne understøtter desuden Dolby Digital og DTS Surround. Dette burde i teorien resultere i et relativt kraftigt og nuanceret lydbillede – relativt da der stadig er tale om 10 Watt enheder.

Jeg oplever fine nuancer i lydbilledet, som ikke nødvendigvis er givet med 10 Watt højttalere, om det er biler, der suser forbi eller fuglekvidder i baggrunden, mens dybe mandestemmer, som Schwarzenegger eller The Rock leverer, lyder lidt a la forkølede teenagere, hvis adamsæble endnu ikke er kommet ud af overgangen. Og det er en skam, at subwooferne ikke leverer en bedre bund, men nærmere en dåseagtig og lys stemmeføring. Til gengæld er jeg imponeret over rumklangen, når scenen med skududvekslinger i en forladt fabrikshal ruller over skærmen. Her oplever jeg et godt ekko – om end subwooferne ikke sender dunder ud i lokalet.

maxresdefault

 

Film

Jeg har brugt Mad Max: Fury Road, Batman v Superman, Bird Box og House of Cards for at teste billedet i 4K. Men de rette indstillinger er ikke lige til at hitte ud af i første forsøg.

For AF8 har et overvældende antal indstillinger og filtre, jeg kan anvende. Men hvad der passer til film og serier passer ikke nødvendigvis til gaming – og vice versa. Jeg kører med indstillingsprofilen, Personlig, og en række personlige justeringer, der gør, at jeg kommer meget tæt på det billede, jeg foretrækker. Når målstregen ikke helt nås, skyldes det, at det sorte dominerer for meget efter min smag. Det oplever jeg i Zack Snyders action-noir, Batman v Superman, hvor ekstrem dyb sort gør billedet lidt for mørkt. Når det så er sagt, finder jeg de skarpe kontraster imponerende, når ilden fra maskinkanonerne sprutter løs, og 50 kaliber patroner flyver mod Supermand! De små lysglimt flyver afsted med smukke, flydende bevægelser og skarphed i et ellers mørkt billede.

batman-v-superman-l-aube-de-la-justice

 

Mad Max forstår at udnytte farvepalettens brede udvalg, og George Millers visuelle mesterværk byder ligeledes på klart definerede detaljer og kontraster. De mange bileksplosioner kræver dog, at jeg skruer ned for farvemætningen, da flammerne ellers kommer til at blive for orange og rødlige. Her er det som om, at indstillingerne fra Batman v Superman ikke passer til biljagter og solskin i den postapokalyptiske ørken, som Max Rockatansky drøner rundt i.

Bevægelser i billedet, om det er løbende mennesker eller biler i høj hastighed, er flot gengivet. X1 Extreme-processoren gør et smukt arbejde med at skabe et flydende billede og flot HDR-gengivelse.

AF8 får dog en ekstra dimension af dybde, kontraster og skarphed, da jeg streamer Bird Box i Dolby Vision. Det er her, at Sony for alvor viser, at løven kan brøle. Jeg oplever en skarphed, jeg endnu ikke har oplevet i et OLED-fjernsyn, og da Sandra Bullock sidder i en lille båd, der gynger ned ad en flod, er det med en suveræn dybde i billedet.

1340b62700102d9ae09d139b61baf7ef08c56dd7

 

Gaming

Spil i 4K med HDR-gengivelse er også lidt af en udfordring at blive klog på med AF8, eftersom jeg ikke kan bruge min Personlig-profil med Xbox One X. Da jeg prøver at anvende fjernsynets spilprofil og de forskellige HDR-muligheder, sidder jeg med en fornemmelse af lag, som forsvinder med nogle af andre profiler, HDR 10 og den automatiske HDR-indstilling.
Når jeg spiller Red Dead Redemption, oplever jeg et knivskarpt billede i scener med stærkt sollys som i mørket. Der er intet spor af slør, når jeg rider gennem detaljerige skove eller går rundt i pioneerbyernes små gader.

12806977c6181d561d665ef875b79aa9b559c541

 

Spilfigurernes ansigtstræk og detaljer fremstår levende, og deres skygger danser meget naturtro i lanternes flakkende lys. Også her imponerer AF8s dybe sort, der virkelig kan få det amerikanske landskab til at virke yderst mørkt, når natten falder på.

Forza Horizon 3 imponerer dog endnu mere, da bilspillet er lidt af en grafisk showcase for 4K-gaming og Xbox’ens svulmende processorkraft. Når bilerne ruller over skærmen i strålende sollys, er der nærmest et fotorealistisk genskær i bilernes overflader, ligesom forlygterne bryder mørket uden at skabe slør. Kort sagt, AF8 gengiver et fantastisk billede med skarpe kontraster. Endvidere oplever jeg en god fornemmelse for fart, der dog ikke er helt så imponerende som det, jeg oplever med Samsungs Q9F.

Alt i alt leverer AF8 et glimrende billede med en skarphed og detaljegrad, jeg sjældent har set før. Om det er gaming eller film. Når jeg hiver Q9F ind i billedet, er det fordi, Samsungs fladskærm er en anelse skarpere og mere detaljeret i sin gengivelse.

IMG_20181228_131405
forza-horizon-4-pc-demo-7-1-1170x658

Da jeg smækker sjette sæson af House of Cards på, er Robin Wrights makeup og pudder ikke ligeså synlig med AF8 som med Q9F. Det eneste tidspunkt hvor jeg fornemmer en lighed mellem Sony og Samsungs fladskærme er, når AF8 kører Dolby Vision. Her oplever jeg, at detaljerne og skarpheden får et ekstra nøk opad.

Produktinformation

 • Navn: Bravia KD-65AF8
 • Producent: Sony
 • Skærmstørrelse: 65”
 • Opløsning: 4K (3.840 x 2.160 pixels)
 • HDR: HDR 10 & HLG
 • Styresystem: Android 7.0
 • Antal HDMI-porte: 4
 • Antal USB-porte: 3
 • Mål uden stander (B x H x D): Ca. 144,7 x 83,6 x 5,5 cm
 • Vægt med fod: 28 kg
 • Vejledende udsalgspris: Kr. 26.000
 • Mere information hos Sony

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Er du til dyb sort i sådan en grad, at bagsiden af månen får lyst til at tænde et stearinlys, så er Sony Bravia KD-65AF8 et fjernsyn, du bør kigge nærmere på. På nær den kluntede fjernbetjening får du en smuk og diskret fladskærm. Fjernsynsmenuerne er desuden noget rodet og uoverskuelige at finde rundt i.

Når Sony på deres hjemmeside skriver, ’den bedste lyd du sjældent har hørt, er det nok fordi, producenten har erkendt, at Danmark har en Markedsføringslov. Acoustic Surface-lydteknologien leverer en fornuftig lyd, når man tager 10 Watt højttalere i betragtning.

AF8 leverer et skarpt og nuanceret billede med god dybde og virkelig dyb sort, men du skal arbejde for at finde den rette indstilling, der passer til din smag. Endelig understøtter AF8 Dolby Vision, som leverer noget af det flotteste billede, jeg har set på en OLED-skærm.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart