Kaffe skal være varm ikke sandt? Forkert – kold kaffe kan være fantastisk. På globalt plan har Starbuck f.eks. næsten 60% af deres menukort som kolde drikke. Ikke mindst er Cold Brew blevet meget populær, men det er også en kaffevariant der kan tage op mod 12 timer at lave hjemme.
Men den opdaterede version af De’Longhis semiautomatiske hjemme-espressomaskine, La Specialista Maestro, har fået en opdatering og kan nu lave Cold Brew kafffe på omkring 5 minutter.
Jeg har tidligere testet La Specialista Maestro, i en udgave uden Cold Brew-funktionen, og var ret begejstret for den, og nu har jeg så haft mulighed for at teste den opdaterede version. Det viste sig så ret hurtigt, at det ikke kun tilførslen af Cold Brew der var nyt – De’Longhi har opgraderet maskinen på et par andre området – og det har om muligt gjort endnu bedre.
Inden jeg kigger nærmere på de specielle ‘kolde’ funktioner maskinen har fået, så lad mig lige fortælle lidt mere om, hvad maskinen faktisk er for en sag.
La Specialista Maestro er ikke nogen stor maskine, den står fint på bordet, og indeholder alt det du har brug for til at lave frisk kaffe. Maskinen er dejlig let at bruge med et hav af funktioner. Du skal dog lige være klar til at bruge lidt tid på at indstille finhedsgraden på kaffekværnen og mængden af kværnet kaffe du vil have ned i portafiltret.
Det tager et par forsøg, og her er der lige en ting jeg gerne vil brokke mig lidt over. For De’Longhi har ændret på kaffekværnen, og det er godt, men de har glemt at rette vejledningen til, når det kommer til, hvilken indstilling man skal vælge til kværning og mængde af kaffe. Det gav lidt udfodringer i begyndelsen, men det lykkedes efter et par forsøg at få indstillet La Specialista Maestro.
Den indstilling er vigtig, for når du laver (varm) espresso så skal du have et tryk på vandet på omkring 9 bar (De’Longhi kalder det for ‘optimal zone’), så du får en blød og creamet kaffe. Men som sagt – et par forsøg, og så var den indstillet.
Du kan også indstille ting som temperaturen på vanden, om du vil have en dobbelt eller enkelt espresso og så har kaffemaskinen et par færdige opskrifter indbygget, så du endda slipper for at skumme mælken selv.
Inden jeg kommer til de kolde kaffedrikke så skal vi lige snakke lidt om den manuelle, og automatiske, mælkeskummer. Du kan vælge at skumme mælken selv, og her har De’Longhi lavet endnu en opdatering i forhold til forgængeren. De har nemlig ændret den manuelle mælkeskummer, så spidsen ikke har tre huller der kommer varm damp ud af, men kun et.
Det giver et langt bedre resultat når du skummer mælk end på den gamle model – stor ros for at have lavet den ændring. Samtidig virker det som om der er mere tryk på vandet, hvilket betyder at du kan få en rigtig god skumning – men du skal naturligvis lige arbejde lidt med din teknik her.
Den automatisk mælkeskummer minder om den gamle. Du kan vælge hvor meget mælken kan skummes, og så er det op til dig selv at stoppe processen når der er kommet mælk nok i din kaffe. Du skal naturligvis være klar over, at du ikke får latte art på denne måde.
Masser af opskrifter
Det bringer mig til den sidste del af maskinen, nemlig opskrifterne. Den har nemlig fået to nye i forhold til dem der var før (som blandt andet var espresso, cafe latte, cappuccino og Americano), og det er Cold Brew og Espresso Cool.
Cold Brew laves ved hjælp af De’Longhis egen Cold Extraction Technologi, og handler om at maskinen sender vand ind portafiltret uden at opbygge tryk, og sikre samme ekstraktion af kaffesmag uden at kaffen skal stå i blød i 12-24 timer i køleskabet.
Den har også den helt unikke Espresso Cool, som du vist kun kan finde her. Til det formål medfølger der 2 specielle beholdere til portafiltret (enkelt og dobbelt shot), som sikrer at du kan opnå op til 9 bars tryk, også selvom vandet ikke er varmt.
Da maskinen ikke har nogen mulighed for at køle vandet ned, så brygger den med den temperatur vandet i vandbeholderen har. Derfor er de opskrifter De’Longhi har med i manualen, da også baseret på, at du kommer is i glasset inden du laver de to kolde drikke.
Det gik utrolig let at lave kaffe på den måde, men du skal lige vænne dig til, at du ikke skal banke kaffen ud af portafiltret bagefter – du skal bruge den medfølgende plastik skraber for at få den brugte kaffe ud af portafiltret.
Normalt så bryder jeg mig virkelig ikke om kold kaffe, men jeg må indrømme at både Cold Brew og Espresso Cool smager vildt godt. Men personlige favorit er dog klart Espresso Cool. Selvom det er en kold espresso, så er den creamet og blød, der er meget lidt syre i kaffen og det er en fornøjelse at sidde på teressen på en varm dag og få en kop Espresso Cool.
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
For små 12.000 kroner kan du få en hjemme-baristamaskine der kan levere en helt fantastisk kaffeoplevelse hver dag. Jeg er vild med maskinen, ikke mindst fordi den manuelle mælkeskummer er blevet markant forbedret, og bønnekværnen er ligeledes blevet en fornøjelse at bruge.
De kolde kaffedrikke var overraskende lækre, ikke mindst på varme dage. Men også bare som en lække drik i weekenden.
Alt i alt en skøn maskine som jeg på det varmeste kan anbefale.
Du kan læse mere om De’Longhi La Specialista Maestro her.