TEST: Philips 65OLED803 er et flot glansbillede med enkelte revner

Philips har lavet en fantastisk OLED-fladskærm med enkelte småproblemer, som kan være til at leve med afhængig af, hvor pernitten du er med lyd og billede.

Når jeg læser om specifikationerne på Philips 65OLED803, er det svært ikke at blive imponeret – på papiret. En kraftfuld P5 Picture Perfect billedprocessor, Ambilight, hele to fjernbetjeninger, DTS-lyd og HDR 10+.

Det vækker naturligvis nysgerrighed, om OLED 4K UHD Smart TV-fjernsynet lever op til de forventninger, som indgydes, når øjnene ruller ned over Philips’ hjemmeside. Bottomline er dog, at det Android-baserede fjernsyn byder på en række features, som undrer, skuffer og imponerer. Vi starter med det helt store mysterium.

143465-tv-review-review-philips-oled-803-initial-preview-stunning-143465-entry-into-the-4k-hdr-oled-family-image1-1mgvz9vli2

 

Den lille Easy og den store klods

For mystisk er det, at Philips lader to fjernbetjeninger følge med i købet. Den lille Easy Remote har pænt, kompakt design. Den store ligner noget 90erne har hostet op.

Den lille Easy Remote har et pænt og slankt design, men den mangler bedre knapper til at navigere rundt med. Desuden har den ikke en HDMI-knap, der giver dig muligheden for at veksle mellem de forskellige apparater, du måtte have tilsluttet. Det gør, at jeg ikke kommer til at bruge Easy Remote, da jeg har behov for at skifte mellem min PlayStation 4, Xbox One X og min PC, der alle er tilsluttet via HDMI. Easy Remote har til gengæld en mikrofon til stemmestyring, der fungerer rigtig godt til at finde indhold eller åbne forskellige apps.

philips-65-oled-4k-uhd-smart-tv-65oled80312.jpg

At den store fjernbetjening ikke har indbygget mikrofon, er også mystisk. For kommer du ikke til at bruge Easy Remote, kan du ikke udnytte stemmestyringsfunktionen. Til gengæld har den store fjernbetjening et tastatur på bagsiden, som tager sin tid at vænne sig til, fordi knapperne er bløde, mens der skal trykkes lidt hårdt på dem, før de reagerer. Men skal du søge i forskellige apps, såsom YouTube, er det rart med et tastatur, der kan fremskynde søgningen, frem for du skal bruge en direktionsknap til at vælge de forskellige bogstaver.

Den store er klodset og grim med alt for mange ubrugelige knapper såsom menu-knapper, afspilningsknapper til Blu-ray afspiller, og så har den en knap til aktivering af stemmestyring, men ingen mikrofon, hvilket ikke giver mening.

OPDATERING

Philips har leveret følgende kommentar til afsnittet med fjernbetjeningerne: Easy Remote er netop en lille, nem fjernbetjening, hvor du kan betjene de mest basale ting – og dét sætter mange forbrugere pris på. Og en fordel ved Philips’ fjernbetjeninger er, at de kan sættes op, så du netop slipper for at skulle have 3-4-5 fjernbetjeninger i brug: Du kan betjene alle dine enheder fra én fjernbetjening.

Den store fjernbetjening har vel den størrelse, der må anses som gængs. Det er svært at gøre den meget mindre, da den jo netop skal indeholde alle knapper inkl. tastatur, hvor tasterne ikke må være så små, alt en finger rammer flere på én gang. Og derfor er det ekstra smart at kunne bruge Easy Remote.

 

Menuer

Philips har været rundhåndet med menuknapperne på den store fjernbetjening, men essentielt set leder de frem til tre menuoversigter; to TV-menuer og en hovedindstillingsmenu. TV-menuerne burde være samlet under én, da de minder meget om hinanden. Hovedindstillingsmenuen har lister med forskellige valgmuligheder, som er let tilgængelige og overskuelige.

Philips har udviklet en række billedprofiler, der kan vælges i mellem, så du får prædefinerede farveindsindstillinger og HDR-valg. Jeg vælger Vivid-billedprofilen, der lysner op for det sorte og giver en kraftigere kulør, mens jeg kan tilpasse billedet efter mine præferencer.

Trykker jeg på hjemknappen på fjernbetjeningen, kommer jeg ind på hovedmenuen, der tjener som en hub for alle menupunkter og apps. Hovedmenuen har et typisk Android-design og opsætning.

philipsoled803launch-1l

 

Skat, vi behøver ikke at købe den der stuelampe!

Fra producenten, der bragte dig Hue-lyssystemet kommer Ambilight. Jeg var noget skeptisk i starten af testperioden, da mine initiale tanker gik på, at LED-belysningen bag fjernsynet ville forstyrre oplevelsen af, hvad der foregik på skærmen.

Det tager lidt tid at vænne sig til, men når Ambilight først er blevet en del af fjernsynskiggeriet, er det svært ikke at værdsætte det. Ambilight gør det faktisk behageligere at se fjernsyn i en mørk stue om aftenen, og baggrundsbelysningen forstærker stemningen i forhold til det, der ruller over skærmen. Når jeg spiller Resident Evil 2 (2019) eller ser spændingsfilm, skifter lyset farve ud fra atmosfæren i den pågældende scene. Det gør det lidt creepy at styre hovedpersonen ned ad en lang, mørk korridor i spillet, der er kendt for at smide zombier, eller det der er værre, ind fra siden, når du mindst venter det. Regnen siler ned uden for bygningen, hovedpersonen bevæger sig i, med enkelte lynnedslag i takt med dioderne maler min bagvæg i stuen blå og hvid.

Ambilight kan indstilles til at følge lyd, billede eller have en statisk farve. Personligt foretrækker jeg, at lyset følger, hvad der sker på billedet, da det er den bedste måde at forstærke stemningen i materialet, du oplever.

IMG_20190128_104010

Lyd

På mange områder, skuffende. Med to 10 Watt diskanthøjttalere og en 30 Watt basenhed, er det så som så med et fyldigt lydbillede, fordi der mangler en bund og rumklang. Taget i betragtning at fjernsynet er kompatibelt med Dolby Atmos og DTS-HD, er det skuffende at lytte til den flade lyd, der har en lettere metallisk klang – uanset om det er dybe stemmer eller eksplosioner.

Køber du 803, bør du, som minimum, overveje at købe en soundbar, hvis du vil have et lydbillede, der tilnærmelsesvis kan matche billedkvaliteten i al sin grandeur.

Philips_OLED803_hero_large_2

 

Philips forstår skrappe farver

Selve 803-skærmen oplever en del genskær på de solrige dage, hvilket gør det svært at se helt mørke scener i eksempelvis Mission Impossible: Fallout. Her skal jeg justere lidt på baggrundslyset og nedtone det sorte, fordi Philips, ligesom Sony, forstår sig på dyb sort på grænsen det, at det bliver for mørkt. Til gengæld oplever jeg, at billedet fremstår lige klart og tydelig uanset vinklen, jeg ser fra.

Dolby Vision er fraværende i 803. På papiret er det noget, som får mine øjenbryn til at rynke, især efter jeg oplevede, hvad Dolby Vision gjorde for Sony AF8-billedet, da jeg så Bird Box. Philips har til gengæld valgt, at deres fladskærm skal understøtte HDR10+. Dog er det begrænset, hvor mange film eller serier, der understøtter HDR10+, men det bør komme inden for en overskuelig fremtid.

Når jeg skriver ‘på papiret’ skyldes det, at Philips formår at levere en skarp og detaljeret billedgengivelse, der matcher Dolby Vision, hvilket forekommer evident i Bird Box. Sandra Bullocks makeup i de lyse scener får hende til at matche Michael Jacksons hudfarve i hans senere år. Det er tydeligt, at pudder og makeup skal få filmens stjerne til at se yngre ud, end hun er i virkeligheden. Da jeg så Bird Box på Sonys AF8 med Dolby Vision, var jeg ligeså imponeret over nuancerne, detaljegraden, farverne og billedets skarphed, som jeg er med Philips 803.

netflix-theatrical-releases

 

Mission Impossible: Fallout er en mørkere film med en del nattescener. Her oplever jeg en flot gengivelse af sort, ligesom de mørke scener har klart definerede linjer og lys fra billygter og lamper, der bryder mørket.

Fladskærmens evne til at gengive smukke og levende farver kommer især til udtryk i Paris-scenerne, hvor det er forår med grønne blade på træerne og flot solskin over Seinen. Dog er der skår i glæden under biljagtscenerne, hvor jeg gentagne gange bemærker interpolering, der minder mest om et sløret omrids, omkring bilerne og personerne, der er i fokus i billedet, når der er fart på. Jeg forsøger at justere på billedets skarphed og kontrast, men lige lidt hjælper det.

mission-impossible-fallout-promo

 

Problemet er dog ikke gennemgående i alle film. I Mad Max: Fury Road fornemmer jeg ikke ingen interpolering, hverken omkring biler eller personer i biljagtscenerne, der foregår i høj hastighed. Til gengæld oplever jeg skrappe og smukke farver i biljagtscenerne i ørkenen med det flotte orange-røde og gule sand, mens de hvidmalede fodsoldater står i skarp kontrast til de farverige omgivelser, uden overgangene er gnidrede at se på. Eksplosionerne afgiver ligeledes et flotte og skarpe orangerøde farver.

Alt i alt leverer Philip OLED803 en flot billedgengivelse med gode detaljer og knald på farverne, når det kommer til film – dog med interpolering enkelte steder. Samme oplevelse går igen, når fjernsynet skal køre spil i 4K på min Xbox One X.

apps.40220.14094456225993959.a47326ce-82fd-41b0-a049-f8af309c82f7.8e4ddd0d-f082-4e58-8c65-4c13b4bc72e9

 

Når jeg smækker Forza Horizon 4 på, der generelt kører med et knivskarpt billede i 4K og HDR, er der samme fornemmelse af sløret omrids omkring bilerne. Problemet er vedvarende i kørescener med skarpt sollys.

Pudsigt nok opstår problemet ikke i Call of Duty: Black Ops 4 eller Resident Evil 2 (2019-udgaven), som begge har scener med hurtige bevægelser med skarpt lys.

519660-black ops 4 pc 4k
resident-evil-2-remake-demo-leon.jpg.optimal

 

Philips 803 leverer en skarp, detaljeret og flydende 4K-gaming oplevelse i 60 Hz, som næsten matcher indtrykket fra Samsung Q9F, mens 803 overgår Sonys AF8, der havde enkelte problemer med spilindstillingerne.

Produktinformation

 • Navn: 65OLED803/12
 • Producent: Philips
 • Skærmstørrelse: 65”
 • Opløsning: 4K (3.840 x 2.160 pixels)
 • HDR: HDR 10 & HDR Perfect
 • Styresystem: Android 8.0 (Oreo)
 • Antal HDMI-porte: 4 (ARC)
 • Antal USB-porte: 2
 • Mål med standere (B x H x D): 1227,8 x 705,6 x 49,3 mm
 • Vægt med fod: 20,8 kg
 • Set til kr.: Kr. 22.900
 • Mere information hos Philips

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Philips 65OLED803/12 er en imponerende fladskærm, der byder på et behageligt, men skarpt billede, hvis gengivelse af nuancer og farver må sende OLED-panelet på overarbejde. Jeg oplever dog interpolering i enkelte film og spil – ikke meget, men nok til at det falder i øjnene.

Et lidt større problem er det noget flade og tamme lydbillede med en undertone af dåseklang. Philips lover dyb bas og kraftfuld lydgengivelse på deres hjemmeside, men 803 efterlever ganske enkelt ikke løftet.

Prisen for 803 er ganske fornuftig, da du også betaler for Ambilight, hvilket er med til at forbedre underholdningsoplevelse i hjemmet. Med i prisen er hele to fjernbetjeninger, hvoraf Easy Remote virker fuldkommen overflødig på mig, da den mangler en kildevalg-knap. Dermed vinder den ene pladsen i hånden, mens Easy Remote med stor sandsynlighed får en permanent plads i rodeskuffen. Kan du leve med 55”, står Philips 55OLED803 til kr. 11.999 i skrivende stund – altså, cirka halv pris i forhold til 65”-modellen.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart