TEST: Sonys nyeste headset er lækkert, men vil gerne overvåge dig

Det nye high-end-headset fra Sony er fedt på rigtig mange måder. Men det er altså bekymrende at det rigtig gerne vil holde øje med alt du laver

WH-1000XM5 er navnet på det nyeste over-ear-headset fra Sony, og på mange områder er jeg virkelig begejstret for det nye headset. Men lad mig lige starte med at kigge nærmere på designet først.

Som nævnt er WH-1000XM5 et over-ear-headset, og Sony har gjort rigtig meget for designet. Det har lidt skæve vinkler der giver det et flot udseende, og materialevalget er lækkert. Selvom farverne er relativ afdæmpede, så er det totale resultat flot. Jeg er ret vild med designet, og det fortsætter når vi snakker om komforten.

Jeg oplever ofte, at over-ear-headsets kan være ubehagelig at have på, specielt når jeg bruger mine skærmbriller. Men det er ikke tilfældet her. WH-1000XM5 sidder godt nok godt fast på hovedet, hvilket er med til at sikre en god passiv støjdæmpning. Men selvom jeg havde headsettet på i flere timer, så blev det ikke ubehageligt, og det kan jeg kun sætte stor pris på.

Rigtig god lyd

Som jeg så ofte bemærker i test af headsets, så er og bliver lyden den vigtigste parameter i et headset. Sony har da også sikret det i WH-1000XM5. LIge ud af boksen var der en virkelig god lyd. Bassen var god og fyldig, uden på nogen måde at overdøve resten af musikbilledet.

Mellemtone og diskant var også flotte, og jeg var helt generelt meget begejstret over lyden i WH-1000XM5. Den rigtig gode automatiske støjreduktion var med til at gøre musikbilledet godt, og jeg var ret glad for funktionen med, at Sony har placeret fire mikrofoner på hver ørepude. Mikrofoner der bliver brugt til at lytte til omgivelserne og automatisk optimere sig selv, alt efter lydene i omgivelserne.

Der er også en funktion i headsettet, der automatisk slukker for lyden hvis du begynder at tale. Den virkede ikke altid, men de fleste gange fungerede den funktion dog ganske fint.

App og onlinekonto

Det bringer mig så til den mindre gode del af anmeldelsen, nemlig app’en og de konti der er tilknyttet til headsettet.

Det gode her er, at der er en række funktioner, hvor du kan ændre lydbilledet via den indbyggede equalizer. Enten via faste indstillinger eller dine egne justeringer af musikken.

Men derefter begynder det at gå galt. F.eks. understøtter headsettet 360 graders lyd, men dog kun hvis du bruger de streaming-tjenester der er i app’en, f.eks. Tidal. Det vil sige, at du skal have en konto til en af de streaming-tjenster, hvis du vil bruge 360 graders lyd.

Dernæst er der delen med den automatiske støjreduktion. For når du bruger den, så tracker app’en også hvor du befinder dig rent geografisk. Naturligvis er det nødvendigt at lytte til omgivelserne for at optimere støjreduktionen. Men hvorfor headsettet skal vide, hvor du befinder dig verden ved jeg altså ikke – det virker som en totalt unødig information, og hvem deler headsettet lige de informationer med?

Så er der en funktion, Safe Listening, der kræver at du lader headsettet optage, og gemme, hvordan du bruger det. De optagelser kan gemmes på din, online, konto hos Sony. Det vil så sige, at du skal have en online konto hos Sony, og det synes jeg er unødigt og frustrerende. Jeg vil kunne bruge mit headset 100% uden at skulle have en konto hos en producent, og jeg vil ikke dele mine informationer med dem. Slet ikke når jeg lige har brugt over 3.500 kroner på et helt nyt headset.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg er rigtig glad for store dele af WH-1000XM5. Komforten er virkelig god, designet sidder lige i skabet, og lydkvaliteten er høj.

Men jeg bliver frustreret over de mange oplysninger jeg skal sende til Sony for at få glæde af alle dele af headsettet. Jeg bliver ekstra frustreret når jeg oplever at headsettet samtidig sporer mine aktiviteter og lytter med.

Den del bør Sony altså ændre.

Du kan læse mere om WH-1000XM5 her.

Det koster WH-1000XM5 lige nu

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.