TP-Link lancerer sine første Wi-Fi 6-routere i Norden

TP-Link, sender nu sine første to Wi-Fi 6-routere - Archer AX6000 og gamingrouteren Archer AX11000 - på markedet i Norden. Begge routere kommer med den nyeste netværksstandard, Wi-Fi 6 og understøtter MU-MIMO i både download og upload

I løbet af de seneste år er antallet af WLAN-kompatible enheder steget markant – og udviklingen fortsætter. I 2025 forventes der at være knap 40 milliarder personlige smartenheder og 100 milliarder internetforbindelser verden over. Det stiller krav til fremtidens netværk, der skal være i stand til både at klare et enormt pres fra mange enheder samt en øget datatrafik. Den nye Wi-Fi-standard IEEE 802.11ax (også kaldet Wi-Fi 6-teknologi) imødekommer netop den udfordring. Den forbedrer effektiviteten betragteligt – særligt i spidsbelastede situationer – og lever op til behovet for ekstra høj netværkskapacitet.

Archer AX6000 er navnet på den første TP-Link-router, der benytter den nye netværksstandard. Takket være kombinationen af Wi-Fi 6-teknologi, 1024QAM-teknologi, HT160 samt et fire gange længere OFDM-symbol, er den 2.8 gange hurtigere end en 802.11ac-router – og leverer hastigheder på op til 1148 Mbps på 2.4GHz-båndet og 4804 Mbps på 5GHz-båndet.

Kombinationen af OFDMA- og MU-MIMO-teknologier (herunder upload og download) gør, at routeren både leverer forbedret netværkskapacitet og fire gange højere gennemløb på tidspunkter, hvor nettet er spidsbelastet. Derudover reducerer såkaldt BSS Color-teknologi interferens mellem forskellige routere, så man på den måde opnår en jævn og stabil forbindelse.

Archer AX6000 er udstyret med en 2.5Gigabit WAN-port, der booster hastigheden, samt otte Gigabit LAN-porte, som gør det muligt at have flere kablede forbindelser. Archer AX6000 har desuden otte såkaldte high gain-antenner, der skal sikre et stærkere signal, så man opnår dækning i alle hjemmets hjørner. I hjertet af Archer AX6000 finder man en ekstrem kraftfuld 1.8GHz 64-bit quad-core-processor, tre co-processors og 1GB RAM, der tilsammen udgør netværkets stærke kerne.

Archer AX6000 kommer med TP-Links omfattende sikkerhedspakke TP-Link Home Care, som drives af Trend MicroTM, med antivirus, forældrekontrol og QoS.

Sammen med Archer AX6000 lancerer TP-Link også Archer AX11000, en gaming router. En kombination af Wi-Fi 6-features og tre bånd giver hastigheder på op til 11000 Mbps. Ét af routerens tre bånd er dedikeret til gaming, mens de øvrige to sikrer høje internethastigheder til resten af hjemmet.

Archer AX11000 er designet specifikt til gaming, og derfor garanterer routerens servicekvalitet (QoS) optimal performance til netop spilaktivitet. Ved at skifte til ‘gaming mode’ i routerens QoS-indstillinger, prioriterer Archer AX11000 automatisk gaming-enheder.

Udover ‘gaming mode’ kan man tildele udvalgte enheder særlig høj prioritet og på den måde undgå, at andre enheder forringer ydeevnen, mens man spiller. Der er også mulighed for – via en indbygget VPN – at øge hastigheden specifikt ved gaming og andre onlineaktiviteter.

Ligesom Archer AX6000, kommer AX11000 med TP-Links Home Care.

Pris og tilgængelighed

Archer AX6000 forventes i handlen i slutningen af marts 2019 til en vejledende udsalgspris på 2599 kr. AX11000 bliver tilgængelig i maj/juni – prisen er ikke oplyst.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?