USA-sanktioner bremser AI og IoT

Torsdag leverede analysevirksomheden IDC deres syn på udviklingen af kunstig intelligens, det meget omtalte ’Internet of Things’ og ikke mindst betydningen af USAs obstruktion af Huawei som leverandør af den bagvedliggende infrastruktur

Ved et branchearrangement torsdag, arrangeret af Huawei, gennemgik Carla Arend, chefanalytiker hos IDC, de seneste tendenser for cloud-lagring, høj-effektiv flash-lagring og fælles, verificerede standarder for dataudveksling. Standardiseringen (converged og hyperconverged) er især vigtig, fordi den bidrager til at udnytte både hard- og software optimalt.

IDC og Carla Arend forudser vækstrater på 300 procent på for eksempel cloud-lagring, 250 procent på flash-lagring og en mere end tredobling i omsætningen på hyperconverged-infrastruktur fra 400 millioner USD i 2016 til 1,3 milliarder USD i 2022.

Alle disse komponenter skal ifølge IDC drive den digitale transformation og er selve grundlaget for videre udvikling og brug af eksempelvis kunstig intelligens og Internet of Things, der alle kræver effektiv og hurtig udveksling af standardiserede data.

USA-forbud mod Huawei

Den 15. maj valgte præsident Trump at føje Huawei til en liste over ’foreign adversaries’ – altså udenlandske firmaer med hvem amerikanske virksomheder ikke må udveksle dele og komponenter – herunder også software. Forbuddet handler formentlig om at bremse Huaweis mulighed for at deltage i udbygningen af 5G-netværk, men forbuddet vil også have andre vidtrækkende konsekvenser.

De aspekter belyser IDC i et whitepaper. Analysevirksomheden har endnu ikke ønsket at korrigere deres forudsigelser for markedet, men når en så stor spiller trues med at blive sat ud af spillet, har det betydning for både leverandører og aftagere – og dem er der mange af i Huaweis tilfælde.

IDC mener, at unilaterale amerikanske handlinger kun vil styrke Huaweis strategi i forhold til at blive uafhængige af USA-baserede komponenter og teknologier for så vidt angår Huaweis IT infrastrukturvirksomhed. Den kinesiske virksomhed har allerede arbejdet i den retning længe, og der er mange alternative underleverandører.

For eksempel kan Huawei drage stor fordel af en mængde andre kinesiske chip-leverandører f.eks Higon (x86-baseret ISA, AMD joint venture), Jintide (x86-baseret ISA, Intel), ShenWei (Alpha-baseret ISA), Phytium (ARM-baseret ISA) og Kunpeng (Huaweis egen ARM-baserede serverprocessor).

Dog gælder det, at alle de nævnte også afhænger af IP fra virksomheder som Intel, AMD og ARM. Det kan være en hindring på kort sigt, men det forhindrer ikke Huawei i at forfølge en strategi om udvikling af sine egne processorer på lang sigt. Derudover vil verdensomspændende spredning af open source også hjælpe Huawei. For eksempel gør kildekoden for alle open source-softwarestabler, herunder Linux-driftsmiljø og hardwareudvikling som RISC-V og OpenPOWER, det lettere for virksomheder som Huawei at vinde uafhængighed fra USA-baserede ISV’er til enhver softwareudvikling og distribution.

På dette tidspunkt er Huawei-situationen som nævnt meget flydende, og det er usædvanligt svært at vide, hvad der vil ske i de kommende dage og uger. IDC forventer, at USAs handlinger vil medføre store udfordringer for it-købere. Og ved arrangementet torsdag udtrykte Carla Arend blandt andet, at en af følgerne er, at udviklingen i branchen vil gå ned i gear. Alene den nuværende usikkerhed vil have stor betydning, konkluderer IDC.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2500 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart