Flyvende biler er ikke længere science fiction

Tænk aldrig mere at sidde fast i frustrerende bilkøer, men i stedet flyve hele vejen til og fra jobbet. Takket være sensorteknik fra Bosch er vi snart kommet så langt, og selvflyvende taxier kan blive en realitet allerede i 2025. Flytest indledes allerede næste år

Utallige science fiction-forfattere har skrevet om en fremtid, hvor flyvende køretøjer færdes langt over lyskryds og bilkøer. Ubemandede flyvende taxier kan gøre denne fremtid til virkelighed om bare få år.

Det planlægges, at de første flyvende taxier letter i storbyerne senest i 2023. Bosch planlægger at spille en førende rolle, når det gælder om at være med til at forme dette fremtidige marked, siger Harald Kröger fra ledelsen af Bosch Automotive Electronics.

For at sådanne lufttaxitjenester skal fungere, er styresystemer nødvendige, der sørger for de rejsendes sikkerhed og komfort. Men dagens konventionelle luftfartsteknologi er stadig for dyr, klodset og tung til at kunne anvendes i de kompakte elflyvemaskiner. Sensorsystemer, som i dag findes i bl.a. selvkørende biler, kan være løsningen.

Nu arbejder Bosch, der er førende inden for sensorteknik, på at kombinere sensorer for at skabe en universal styreenhed til lufttaxier. Bosch-sensorer gør det muligt ved hjælp af styreenheden at bestemme køretøjernes position samt at styre dem med præcision og sikkerhed.

Til forskel fra nuværende sensorsystemer inden for flyindustrien, hvor prisen kan variere mellem ti- og hundredetusinde euro, kan Bosch præsentere en løsning til en brøkdel af prisen. Dette skyldes, at virksomheden kan anvende sensorer, som man allerede har udviklet og fremstillet til bilindustrien i mange år. Bosch-sensorerne er desuden meget små, lette og enkle for lufttaxiproducenterne at installere i deres køretøjer.

”Med vores Bosch-løsning tilstræber vi at gøre den civile luftfart med flyvende taxier overkommelig for et bredt udbud af leverandører,” siger Marcus Parentis, chef for teknikteamet i Bosch med ansvar for styreenhederne bag de lette elflyvemaskiner.

Allerede til næste år indledes testflyvninger af lufttaxier i Dubai, Los Angeles, Dallas og Singapore. I 2023 forventes de første kommercielle rejser at finde sted, og i 2025 kan de første ubemandede taxier begynde at foretage flyvninger med kunder. I 2030 regner man med en milliard rejser i flyvende taxier om året ifølge Boston Consulting Group.

”Det er ikke et spørgsmål, om de flyvende taxier bliver virkelighed, men hvornår,” siger Marcus Parentis.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2342 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?