Opdateret: Huawei udelukkes fra dele af Google-universet

Torsdag skruede præsident Trump op for handelskrigen mod Kina, og Huawei bliver ramt hårdt. Google har meldt ud, at de nu suspenderer nogle forretninger Google

Huawei

Opdatering: Vi har fået en udtalelse fra Huawei. Den finder du i bunden af artiklen:

Da præsident Trump i torsdags annoncerede hans blackliste, der blandt andet indeholdt Huawei, og som forbød enhver form for handel med kineserne. Blacklisten betød blandt andet at alle Huawei-produkter i 5G-netværket forbydes og skal fjernes, og Google måtte med det samme reagere på forbuddet.

Det betyder at Google, eller Alphabet Inc, der ejer Google, har ”suspenderet alt forretning med Huawei der kræver udveksling af hardware, software og tekniske tjenester undtagen dem der er offentligt tilgængelige via Open Source”, står der at læse på Reuters.

Det betyder ikke at din smartphone fra Huawei holder op med at virke fra dag til anden. Og du vil stadig kunne hente, downloade og opdatere apps.

Google lover også at Google Play og sikkerhedsbeskyttelsen fra Google Play Protect vil forstætte med at virke på alle eksisterende Huawei-enheder.

Men – og der er et stort men – Huawei-enheder vil fremover ikke kunne få opdateret Android-operativsystemet. Og jeg er ret sikker på, at fremtidige enheder fra Huawei ikke vil få lov til at køre Android, eller miste adgang til visse dele af Android-økosystemet så som Google Play Store, Gmail og YouTube-apps.

Der er spekulationer om, at Huawei kun vil kunne bruge den offentlige version af Android, og dermed ikke få adgang til de populære Google-tjenester.

Det amerikanske forbud

Det forbud som den amerikanske præsident i torsdags skrev under på, betød at Huawei Technologies Co Ltd er på en handels-blackliste, og det betyder at det bliver meget svært for det kinesiske firma at handle med virksomheder der er lokaliseret i USA.

Men der er måske lidt lys for enden af tunnelen. For i fredags udsendte U.S. Commerce Department en pressemeddelelse, hvori de skriver at de overvejer at skrue lidt ned for handelsrestriktionerne mod Huawei, for at ’forhindre afbrydelser i eksisterende netværksoperationer og udstyr’.

Men der er intet nyt om, hvorvidt Huaweis adgang til mobil software vil blive påvirket.

Ifølge Reuters har Huawei oplyst at de har brugt de sidste par år til at forbedrede en plan til at udvikle deres egen teknologi, hvis det skulle ske, at de bliver blokeret fra Android, og dele af den teknologi er allerede brugt i Kina.

Da Huawei lancerede deres nyeste smartphone, P30 Pro, lancerede de samtidig et nyt smartwatch, baseret på deres eget OS. Og det er måske i virkeligheden et forvarsel om, at Huawei er på vej væk fra Android.

Om det vil lykkes i Europa er dog et godt spørgsmål. Hvor Huawei har fat i det kinesiske marked gennem udbydere som Baidu og Tencent (hvor Google apps er forbudt), er sagen anderledes i Europa, her er Android det absolut mest udbredte og populære OS til smartphones, og det vil gøre ondt på Huawei at miste det, oven i, at de lige har mistet 5G-markedet i Europa.

Vil et nyt OS fra Huawei blive modtaget i Europa, et OS baseret på kinesisk teknologi? Det er et godt spørgsmål – personligt har jeg min tvivl.

Tech-Test følger sagen, og afventer i øjeblikket kommentar fra den danske afdeling af Huawei.

Opdatering: Udtalelse fra Huawei

Vi har modtaget følgende udtalelse fra Huawei HQ:

“Huawei has made substantial contributions to the development and growth of Android around the world. As one of Android’s key global partners, we have worked closely with their open-source platform to develop an ecosystem that has benefitted both users and the industry.

Huawei will continue to provide security updates and after sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products covering those have been sold or still in stock globally.

We will continue to build a safe and sustainable software ecosystem, in order to provide the best experience for all users globally.”

Specielt sidste sætning får mig til at tænke på, om ikke Huawei her lægger op til deres eget økosystem.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3211 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?