TEST af F-Secure Sense: Beskyttelse af forbundne enheder indfører begrænsninger

Naturligvis skal vi have beskyttet vores forbundne enheder, men skal det absolut betyde at mulighederne på hjemmenetværket begrænses voldsomt? Svaret er ’ja’ hvis det står til F-Secure og deres Sense. Den beskytter fint, men lukker samtidig af for alle indstillinger på dit netværk

Jeg hører til typen der har hjemmet fyldt op af enheder der har en forbindelse til internettet, og jeg er faktisk bekymret over alle de adgangsveje som trusler pludselig har ind på mit netværk. Der er nemlig ikke mange forbundne enheder der har nogen som helst form for beskyttelse, og selvom der er beskyttelse på både min router og mine computere, så er der altså ikke for alvor nogen beskyttelse af printer, kaffemaskine, støvsuger eller nogle af de mange andre enheder jeg har i hjemmet.

F-Secure Sense var derfor en velkommen tilføjelse til mine mange enheder. F-Secure markedsfører den som en enhed der beskytter alle dine forbundne enheder – og lad os bare kalde dem for IoT-enheder for nemheds skyld.

Så hvad er Sense? Jo det er en kombination af en router og en avanceret firewall, der analyserer alt trafik ind mod dit netværk, og som stopper trusler inden de lander på dine enheder. Det lyder meget godt, ikke? Men træerne vokser altså ikke ind i himmelen – det kommer vi til lige om lidt.

f-secure_sense indhold 1

Opsætning af Sense er let, du henter app’en og den hjælper dig så til at sætte Sense op. Det eneste du i virkeligheden skal, udover at klikke på ”næste”, er at vælge om du vil forbinde Sense med din router via et kabel eller trådløst.

Når du har gjort det, så etablerer Sense sit eget trådløse netværk, et på 2,4GHz og et på 5GHz-båndet.

Men hov – dit gamle kører stadig, og du kan ikke tillade dig at fjerne det for Sense bruger det jo (hvis du har koblet den til via WiFi), og under alle om stændigheder skal du beholde routeren, for kablet eller trådløst, så bruger Sense din router.

 

Herefter er du så nødt til at rende rundt og koble alle dine enheder fra det gamle WiFi, og logge det på det nye netværk. Et lille tip – hvis du vælger at bruge Sense, så skift navnet på din gamle router først, tilslut Sense og omdøb det netværk Sense opretter til det navn du brugte på dit gamle WiFi (og huske at bruge samme adgangskode). Så slipper du nemlig for at skifte alle dine enheders opkobling. Omvendt – hvis du har et dårligt password, så skal du måske overveje at udskifte alligevel. Men du har da et sikkert password, ikke?

Låst enhed

Så pludselige har du to routere stående, og du kan ikke undvære nogen af dem. Rent netværksmæssigt set, så er det uhensigtsmæssigt at have to routere stående med en aktiv DHCP-server, men her antager jeg at F-Secure har tænkt sig om, og sikret at de kører på hvert sit subnet.

Men – og her kommer et stort men – jeg har ingen mulighed for at kontrollere det. For F-Secure har lukket Sense totalt af. Jeg har ingen mulighed for at komme ind og ændre noget som helst i Sense, og dermed heller ikke tjekke hvilket subnet den kører på.

Hvorfor jeg ikke må få lov til at indstille routeren irriterer mig...

Hvorfor jeg ikke må få lov til at indstille routeren irriterer mig...

Naturligvis er det nok langt de færreste der gerne vil ind og rode med routeren, jeg tænker at den gennemsnitlige bruger helst vil være fri. Men muligheden bør stadig være der – og den må gerne være skjult bag password eller lignende, men den bør være der for os der gerne vil ind og rode i routerens indre.

Netop det er nok min største anke mod Sense. Der er absolut ingen til tilpasning af routeren – det eneste du kan er, at navngive det trådløse netværk, og det er ikke just imponerende.

f-secure_sense indhold 2

Det gør Sense

Men ok, bortset fra at jeg gerne så lidt flere muligheder for at indstille Sense, så er der ingen tvivl om, at ideen bag Sense er god. Når den er sat op, så bliver alt trafikken ind og ud af det nye trådløse netværk blive scannet for trusler inden den nogensinde når dine enheder.

Jeg sætter stor pris på, at scanning finder sted inden data når en enhed, dermed øges sandsynligheden for at malwaren ikke forårsager skade på dine enheder. Samtidig er det en stor fordel at beskyttelsen kommer fra et kendt firma som F-Secure, der klart hører til blandt veteranerne og også er blandt de bedste på markedet.

Men jeg er stadig fornærmet over, at F-Secure ikke giver mig nogen mulighed for at justere på min router.

For – normalt har jeg en high-end router stående i mit hjem. Den er optimeret til netop mit behov, jeg har reserveret ip-adresser i DHCP-tabellen til bestemte enheder, og jeg gør brug af QoS for at sikre at mine enheder yder optimalt. De muligheder må jeg nu give afkald på, hvis jeg vil bruge Sense.

Yder fint

Når jeg kigger på routerens ydelse generelt, så er det en fin router. Den imponerer ikke med hastigheder eller udbredelse af netværkets dækning, men den skuffer heller ikke. Som router ligger den som en gennemsnitlig router.

Når det kommer til det vigtigste, nemlig sikkerheden, så er der ingen tvivl om, at Sense faktisk øger sikkerheden markant på hjemmenetværket. Jeg oplevede rigtig mange tilfælde af, at den blokerede for websites der indeholdt potentielle trusler, og hvem kan sige, at mine forbundne enheder ikke kunne finde på at besøge dem?

Men som sagt før – træerne vokser ikke ind i himmelen. Jeg oplevede også et par tilfælde af, at Sense lod mig besøge websteder hvor jeg viste der var skadelig kode, og i et enkelt tilfælde fik jeg lov til at downloade en zip-fil, der indeholdt malware.

En ting der også kan være med til at sænke ydelsen er at Sense konstant er i kontakt med F-Secures cloud. Her får den løbende opdateringer, hvilket er en god ting, men den sender også filer frem og tilbage mellem F-Secures cloud og routeren selv, for at få analyseret mistænkelig filer. Sikkerhedsmæssigt en fin ting, ydelsesmæssigt en funktion der sænker hastigheden.

Bruges med omtanke

F-Secure Sense er en rigtig god tilføjelse til hjemmenetværket, hvis – og kun hvis – du ikke har behov for at kunne justere på parametrene i din router eller firewall. Der er ingen tvivl om, at den lægger en god beskyttelse ned på hele dit netværk, og at alle dine forbundne enheder er markant bedre beskyttet med Sense end uden.

Når det er sagt, så foretrækker jeg en high-end router, hvor jeg selv kan justere funktionaliteten. Hvor jeg selv kan indstille firewall’en, og selv bestemme hvilke enheder der må hvad på netværket.

F-Secure Sense er et godt produkt for den almindelige bruger der ikke har de store krav til hjemmenetværket. Men for den avancerede og erfarne bruger kommer der for mange begrænsninger når du bruger produktet.

 

Derfor har det også været svært for mig at vurdere produktet, Men vælger trods alt at give det en pæn høj karakter. Årsagen er simpel. Sense gør hvad den lover, og ingen har sagt at Sense er til den avancerede bruger. Og med de tanker, ender Sense faktisk på en flot Silver Award.

Produktinformation

  • Produktnavn: F-Secure Sense
  • Producent: Sense
  • Wlan: 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 GHz, 5GHz, CA1750
  • Antenner: 4 interne
  • Usb: 1 stk usb 3.0
  • Lan: x stk RJ45 Ethernet 10/100/100 Mbps
  • Bluetooth: 4.0 & LE
  • Cpu: 1GHz Dual-core
  • Ram: 512MB DDR3
  • Flash: 1GB
  • Display: LED
  • Pris: Set til kr. 1.599,00 (inkl. Første års abonnement)
  • Abonnement: 948 kr/år
  • Mere information hos F-Secure

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

F-Secure Sense er et godt produkt til den generelle bruger. Den giver en god beskyttelse af alle hjemmets forbundne enheder, og så længe du har den tilhørende app installeret på dine enheder, får de også en vis beskyttelse når du er på farten.

Men vær opmærksom på, at F-Secure Sense ikke er en produktet for den avancerede bruger. Den låser dit netværk totalt, og du har ingen mulighed for at stille på routerens virkemåde.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?