TEST: Smart men overflødig hjemmeautomation

Animus Heart er et smart produkt der kan samle og styre alle dine smarte enheder. Problemet er blot, at den ikke rigtigt bringer noget nyt til bordet

Animus Heart. Foto: Lars Bennetzen

Med stadig flere smarte enheder hjemmet, stiger kompleksiteten også når det kommer til at styre dem. Personligt har jeg enheder fra Ikea, Philips, Genius, Tado, Arlo og listen fortsætter.

De fleste smarte enheder har deres egen app der gør at du kan styre dem, men det betyder så også hurtigt at du skal bruge mange forskellige apps til at styre dit hjem med, og det er bare ikke optimalt.

Animus Heart er så et ret nyt produkt der kan gøre det lettere at styre hjemmet et og samme sted fra. Den lille dims kan nemlig samle en lang række af smarte enheder der er på markedet i en og samme enhed, og så kan du styre dem derfra.

Med Animus Heart kan, udover at styre de enkelte enheder, også lave tidplaner, så ting sker på givne tidspunkter, og du kan oprette automation, så ting sker på baggrund af andre begivenheder. F.eks. tænde for lyset når du kommer hjem, eller skrue ned for varmen når du tager hjemmefra.

Men jeg har mine forbehold overfor Animus Heart, men det kan du læse mere om nederst i denne artikel.

Nem opsætning, og dog

En ting jeg virkelig vil rose Animus Heart for er, at det virkelig er let at komme i gang med produktet. Pak det ud, slut det til din router med det medfølgende ethernet-kabel og slut det til strøm og så sker resten i den medfølgende app.

Når man lige finder den rigtige (der ligger to apps, en legacy og en ny, og legacy-app’en virker naturligvis ikke længere), så går det også hurtigt. Animus Heart bliver hurtig fundet, og så langt så godt.

Men det var så her at jeg begyndte at støde ind nogle små udfordringer. Det første var WiFi. For helt ærligt så har jeg opbrugt alle portene i mine router, og vil derfor gerne have Animus Heart koblet op via WiFi.

Det skulle også kunne lade sig gøre, men jeg fik det aldrig til at virke. Hver gang jeg bad Animus Heart om at søge efter trådløse netværk, så finder dem et par stykker, men ingen af dem er mine. Og det undrer mig virkelig meget, for jeg har både en 2.4 og 5GHz netværk, og endda 2 gæstenetværk kørende – ingen af dem finder Animus Heart, og det er bare ikke ok.

Næste ting jeg stødte ind i var tilføjelse af enheder den kan styre. Og der er ingen tvivl om at den understøtter en masse. Der er direkte understøttelse for ip-kameraer, 422MHz-enheder og ikke mindst Zwave-enheder. Og ja – så kan du tilslutte Google Assistant og Apple HomeKit, så der burde være rigeligt med muligheder.

Jeg startede med at ville tilføje mine Arlo-enheder, men der løb jeg lige panden ind i en mur – jeg kunne ikke lige se, hvordan jeg skulle tilføje dem. Med mindre jeg altså ville starte en ny parrings-proces, og det havde jeg ikke lige lyst til. Hvad nu hvis jeg mistede forbindelse til min Arlo-gateway.

Animus Heart samler styring af alle dine smarte enheder i en og samme enhed. Foto: Lars Bennetzen

Det samme gjaldt for mine Nest-kameraer, så jeg tænkte at jeg måske kunne finde dem andre steder – men nej. Jeg kunne dog godt tilføje dem, hvis jeg valgte at tilføje Apple HomeKit, men det virkede bare tåbeligt.

Så jeg gik videre til mine Ikea-produkter. Umiddelbart kendte Animus Heart Ikeas smarte produkter, og alt jeg skulle gøre var at tilføje Ikeas gateway. Men det skulle ske ved at jeg skulle taste et langt og besværligt nummer ind. Hvorfor kunne jeg ikke bare scanne den QR-kode der sidder der ved jeg ikke.

Men jeg fik da mine Ikea-produkter ind, og så langt så godt.

Men da jeg så kom til mine Tado-produkter, der styrer mine radiatorer og min AC, og der måtte jeg igen give fortabt – dem kunne jeg heller ikke få ind i Animus Heart. Jo altså, hvis jeg brugte Apple HomeKit muligheden, men ikke ellers.

Lyder smart men …

Umiddelbart lyder Animus Heart rigtig smart, men mit problem med det er, at såvel Google Assistant og Apple HomeKit kan gør præcis det samme, og skal jeg være helt ærlig, så er det i Apple HomeKit langt lettere at lave automation og styre enheder. Og så er der langt flere produkter med i HomeKit og Google Assistant end der er i Animus Heart.

Men vent – du kan sætte Animus Heart op til at styre HomeKit eller Google Assistant… Og igen står jeg tilbage med spørgsmålet – hvorfor? Det skulle da kun være, hvis du har enheder tilsluttet Animus Heart som ikke har tilslutning til fx HomeKit, og du ønsker at samle alle et og samme sted.

Nuvel – det kan jo også være at du ikke ønsker at bruge Apple HomeKit eller Google Assistant af frygt for at de samler dine personlige data sammen, og i så tilfælde er Animus Heart et godt alternativ – om end jeg ikke lige ved, hvilke data de samler sammen og eventuelt sender videre.

Ideen i Animus Heart, med at samle styring af smarte enheder, og kunne lave automation, i en og samme enhed, smart. Men jeg har svært ved at se, hvorfor jeg skulle vælge at bruge Animus Heart og ikke bare enten Apple HomeKit eller Google Assistant.

Produktet virker fint nok, når man ser bort fra udfordringerne under installationen og ikke mindst problemet med at tilkoble den til det trådløse netværk. Men det er bare ikke nok – det er et produkt der løser et problem der reelt ikke er til stede.

Produktinformation

  • Produktnavn: Animus Heart
  • Producent: Animus Home
  • Platforme: iOS, Android, Web
  • Understøtter: Zwave Plus, WiFi 2,4GHz, 802.11n, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.1 (på vej)
  • Systemer: Apple HomeKit, Google Assistant, Alexa
  • Porte: 2x usb
  • Dimensioner: 120 × 120 × 30 mm
  • Pris: Set til kr. 1.250 kroner
  • Læs mere hos Animus Home

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Hvis jeg kigger på produktet som produkt alene, så er det et fint produkt. Der er nogle udfordringer med installation, understøttelse af WiFi og hvordan du tilkobler nye produkter, men det fungerer helt fint når det først kører.

Men det er et produkt uden årsag. Jeg har ikke fået noget i produktet som jeg ikke har i forvejen med Apple HomeKit eller Google Assistant.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3655 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?