Imponér vennerne med den bedste kaffe

Kaffe er ikke bare kaffe. Vi drikker i stadig mere, og vi forventer bedre kvalitet. Her er en række gode råd til hvordan du får det bedste resultat af dine bønner

Af Claus Christiansen

Vi danskere drikker i gennemsnit 3-4 kopper kaffe om dagen. Hvis man vil have den bedste kaffe, er der gode råd at hente. Selvom smag er individuel, er der nogle vigtige ting, man skal holde øje med, hvis man vil give sig selv den bedste kaffeoplevelse. Her får du en hurtig guide til hvordan de fedeste espressomaskiner, kaffemaskiner og kaffekværne, vil få din kaffe til at smage lidt bedre.

Hav udstyret i orden

Uanset om man er til drypkaffe, espresso, eller noget midt i mellem, som for eksempel en cappuccino, cafe latte, cortado eller en macchiato, vover vi påstanden, at de alle smager bedst, når det rigtige udstyr bruges til brygningen. Her er der rigtigt mange gode mørke dråber at hente, hvis man kigger sig godt for, læser tests og får gode råd af eksperterne.

Friskkværnet kaffe eller forkværnede bønner?

Eksperter og kaffeentusiaster vil være enige om at kaffen er bedst hvis bønnerne er helt friskkværnede. Enkelte er af den overbevisning, at man, for at undgå en for fremtrædende crema, skal bruge bønner der er lidt ældre.

I denne kategori af udstyr finder vi kaffekværnen, som kommer i et utal af typer of udformninger. Det vigtigste for denne del af kaffebrygningsprocessen er at bønnerne males så ensartet som muligt, og ikke bliver varmet for meget op under kværningen. Der findes mange typer kværne, men gå efter en med en kværn i stedet for en med møllevinger. Den sidste type vil være gøre det svært at kværne bønnerne ensartet, og de har en tendens til at varme bønnerne for meget op, hvilket gør at kaffens olie fordamper og smagen bliver mindre fremtrædende.

Når kværnen er i hus, kan du eksperimentere med kværnegraden, for her er der naturligvis også en forskel.

Husk, at bønnerne opbevares bedst i kølige omgivelser, når posen først er åbnet.

Maskinen og tilbehør afhænger af din foretrukne kaffe

Det er ikke helt ligegyldigt på hvilken maskine – og med hvilken metode, man brygger sin kaffe. Drikker du helst filterkaffe er der faktisk også en forskellige holdninger til hvilken type filter du skal bruge. Nogle sværger til et guldfilter, mens andre foretrækker et ubleget kvalitetsfilter, som IKKE skal købes i supermarkedet.

Det er vigtigt, at den maskine, du vælger, brygger kaffe ved en temperatur, som skal ligge på ca. 92-96 grader. Det gælder ved alle typer kaffe. Er vandet for varmt, skolder man bønnerne, hvilket trækker en syrlig smag ud i kaffen. For koldt vand er der ikke nogen, der gider.

Hvis man går med en plan om at blive fritidsbarista, kan man faktisk godt med 4-5 tusind kroner i hånden, komme et stykke af vejen, da man i dette prisleje finder en række gode maskiner, som brygger kaffe af en fornuftig kvalitet. Man kan dog også finde langt dyrere eksemplarer, som ligger et stykke over 100.000 kr. Hvis man ikke lige har vundet i Lotto, eller bestyrer et særdeles velbetalt job, vil det nok være at skyde over målet for langt de fleste.

Til hjemmet og kontoret er det typisk at gå efter maskiner fra producenter som DeLonghi, Siemens, Braun, Philips og Krups. De samme producenter laver også almindelige filterkaffemaskiner, hvor man også kan overveje en klassisk MoccaMaster.

Maskiner til dit smart home

Forestil dig at kaffemaskinen går i gang med brygningen, når du lige får åbnet øjnene og trykket på et ar knapper i en app. Det er muligt nu, hvor smart home-teknologien er blevet hvermandseje. Med relativt få midler, og et velfungerende wifi-netværk, kan man få en række smarte kaffemaskiner og elkedler, som gør livet en lille smule lettere.

Smarter laver både en kaffemaskine og en elkedel, som kan styres via mobilen. DeLonghi og Nespresso har også maskiner på markedet, som kan styres over netværket. De to sidstnævnte er dog ikke helt SÅ smarte, da de kræver lidt mere forberedelse, før kaffen bliver brygget.

Kaffekapsler – er det stadig en ting?

Ja, kaffekapsler er stadig en nogenlunde fornuftig måde at gøre livet lidt lettere for sig selv, da man med disse kapsler allerede har formalede bønner og lettilgængelig kop kaffe. Kig på en kapselmaskine fra Nespresso, Senseo, Bosch, Tassimo eller Dolce Gusto. Husk, at kvaliteten nok ikke kommer helt op på siden af kaffen brygget på den helt friskristede og friskkværnede bønner, og kvaliteten ikke er lige så høj, som hvis du maler kaffen selv.

Det er kun dine egne præferencer og budget, der styrer hvordan du sikrer dig en kaffe du kan lide. Den gode kaffe er inden for rækkevidde, selv hvis din økonomi kræver at du er på et lavt budget.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?