Microsoft klar med sikkerhedsprocessor – mød Pluton

Sikkerhed skal være en integreret del af arkitekturen i computeren. Det mener Microsoft og har sammen med flere partnere udviklet Microsoft Pluton Security processor

I de seneste par år er sikkerhed blevet en stadig vigtigere del af operativsystemer som Windows, og Microsoft siger selv at Windows 10 er den mest sikre version af Windows nogen sinde – hvilket den også bør være, det er jo den nyeste.

Ting som Windows Hello biometrisk ansigtsgenkendelse, indbygget antivirus (Microsoft Defender) og senere er også sikkerhed fra skyen og kunstig intelligens blevet brugt til at sikre Windows med.

Men ikke desto mindre så er Windows 10 et meget populært mål for de cyberkriminelle, ikke mindst fordi det er verdens mest udbredte operativsystem.

Microsoft har derfor, sammen med AMD, Intel og Qualcomm Technologises, udviklet Microsoft Pluton Security processoren. Den bør brug af en såkaldt chip-to-cloud sikkerhedsteknologi, som oprindeligt kom fra Xbox og Azure Sphere, og den skulle levere endnu flere sikkerhedsfunktioner til fremtidige Windows-pc’er.

Omdefinerer sikkerhed

I dag lever sikkerheden på de fleste pc’er i en chip, adskilt fra cpu’en, kaldet for Trusted Platform Module, TPM, og i over 10 år har Windows brugt den teknologi til at drive sikkerheden i os’et.

Af samme grund har de cyberkriminelle udset sig TPM’en som et mål og retter mange af deres angreb direkte mod den, ikke mindst når de har fysisk adgang til pc’en. Angrebene har i høj grad været rettet mod den kommunikation-kanal der er mellem cpu og TPM.

Så derfor har Microsoft ønsket at eliminere den mulighed, og det skal så ske ved at bygge sikkerheden direkte ind i cpu’en.

Pc’er med Pluton-processoren vil bruge den til at beskytte personlige oplysninger og brugerindentitet, krypteringsnøgler og tilsvarende informationer. I følge Microsoft kan disse informationer ikke fjernes fra Pluton, selvom hackeren installerer malware, eller har fysisk adgang til pc’en.

Microsoft oplyser at det klares ved at gemme disse data inde i Pluton-procesoren, der er isoleret fra resten af systemet.

Men det betyder også at vi kan forvente at Microsofts pc’er flytter væk fra Intel-platformen – altså hvis producenterne ønsker at gøre brug af den nye processor.

Hvornår Pluton er klar vides endnu ikke, ej heller hvad det betyder for prisen på pc’er med den nye arkitektur.

Men ting er sikker – udviklingen af pc’er tyder på at specialudviklede chips er vejen frem. Apple har lige lanceret deres M1-chip, og nu kommer Microsoft så med deres Pluton.

Om det virkelig vil gøre pc’erne mere sikre er stadig et godt spørgsmål. Men en ting er sikker – det er nødvendigt at gøre noget, og dette virker som et rigtigt skridt på vejen.

Graphic showing the Microsoft Pluton security processor
Illustration over den nye arkitektur. Billedet kommer fra Microsoft.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3084 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart